· Ruch to zdrowie! Dbaj o aktywność fizyczną dziecka. Codziennie należy zapewnić mu odpowiednią ilość ruchu – kilkadziesiąt minut aktywnej zabawy, ćwiczeń lub gier.
· Minimum soli! Przygotowane potrawy i produkty powinny być mało słone. Nie przyzwyczajaj dziecka do jedzenia słonych potraw, a nie będzie o nie prosić. Lepszy efekt smakowy uzyskasz, przyprawiając potrawy ziołami.
· Codziennie warzywa i owoce! Należy codziennie podawać dziecku warzywa (w tym warzywa strączkowe) i owoce – najlepiej około 3-5 porcji dziennie. Mogą to być warzywa surowe i gotowane, a także soki i bezpieczne przeciery dla dzieci.
· Mleczne produkty każdego dnia Dziecko powinno codziennie otrzymywać produkty nabiałowe, takie jak mleko (najlepiej mleko modyfikowane przeznaczone dla dzieci po 1. roku życia!), maślankę, kefir lub jogurt; dla dzieci powyżej 2. roku życia zalecane są produkty ze zmniejszoną zawartością tłuszczu.
· Tłuszcze – najlepiej roślinne Posiłki dla dziecka powinnaś przygotowywać z wykorzystaniem tłuszcz roślinnych (najlepiej z oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym), a ograniczać w jadłospisie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
· Zboża z pełnego przemiału Pieczywo i inne przetwory zbożowe podawane dziecku powinny – w większości – pochodzić z pełnego przemiału. Tylko wtedy zawierają niezbędny dla małego dziecka błonnik.
· Ryby obowiazkowe! Wskazane jest podawanie dziecku ryb, jeden – dwa razy w tygodniu. Ryby są bezcennym źródłem nienasyconych kwasów omega-3, które wspomagają rozwój intelektualny dziecka.
· Mięso – nie każde, jajka – nie co dzień Chude mięso czerwone, w tym wędliny, powinno się podawać dziecku nie częściej niż dwa – trzy razy w tygodniu, a jajka kurze 3-4 razy w tygodniu.
· Drób najlepszy bez skórki Mięso drobiowe – kurczak i indyk – powinno gościć na stole dwa – trzy razy w tygodniu. Zawsze powinno być podawane bez skóry!
· Na pragnienie – woda Dla ugaszenia pragnienia podawaj dziecku czystą wodę. Ograniczaj napoje z dodatkiem cukru, nie podawaj napojów gazowanych.
Źródło: www.bebiko.com.pl
jacekwork