Wieprzowina po peruwiańsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Wieprzowina po peruwiañsku

Wieprzowina po peruwiańsku

 

Składniki:

75 dag chudej wieprzowiny bez kości (np. łopatka)

2-3 łki octu winnego

3-4 ząbki czosnku

półtorej łeczki zmielonego kminku 

łka masła

pół szklanki soku z pomarańczy

2-3 łki soku z cytryny

skórka otarta z pomarańczy i cytryny

2-3 łki oleju

łka mąki ziemniaczanej

mielony pieprz

Jarzynka do mięs WINIARY

 

Posiekany czosnek, kminek i pieprz dokładnie utrzeć z octem winnym. Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę, ułóż w salaterce, zalej octem, przykryj, zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia osącz na sicie (marynatę zachowaj!).

 

Na patelni rozgrzej olej i smaż 3-4 minut mięso na silnym ogniu, przełóż do rondla, dodaj masło, po czym wlej marynatę i szklankę gorącej wody. Dodaj Jarzynkę. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec dodaj otartą skórkę i mą ziemniaczaną rozprowadzoną sokiem z pomarańczy i cytryny, wymieszaj, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.

 

Podawaj z ryżem lub kluskami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin