Polędwiczki w sosie pomarańczowym.rtf

(7 KB) Pobierz
Polêdwiczki w sosie pomarañczowym

Polędwiczki w sosie pomarańczowym

 

Składniki na 5 porcji:

70 dag polędwiczek

marynata:

po pół szklanki soku z cytryny, sosu sojowego i czerwonego deserowego wina

pół łeczki przeciśniętego przez praskę czosnku

2 łeczki sproszkowanego imbiru

sos:

szklanka soku z pomarańczy

2/3 szklanki cukru

główka czosnku

łka skórki z pomarańczy otartej na tarce o grubych oczkach

łka mąki ziemniaczanej

pół łeczki cynamonu

l

do dekoracji:

plasterki pomarańczy

 

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, zalej nią mięso i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie osącz je i upiecz na ruszcie.

 

Przygotuj sos: obrany czosnek i skórkę z pomarańczy zawiń w gazę i razem z pozostałymi składnikami sosu włóż do garnka, w którym należy go gotować na średnim ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje i stanie się przezroczysty; wtedy wyjmij gazę z czosnkiem i skórką z pomarańczy.

 

Mięso podaj polane sosem i przybrane plasterkami pomarańczy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin