Ciasteczka bostońskie.doc

(34 KB) Pobierz
Ciasteczka bostońskie

Ciasteczka bostońskie

Przepis pochodzi z książki Elanie Crawford & Kelly Crawford pt. "Kuchnia z Zielonego Wzgórza. Przepisy L. M. Montgomery" 

 

1 szklanka masła

1,5 szklanki brązowego cukru

3 jajka, starannie roztrzepane

1 łyżeczka sody

1,5 łyżki gorącej wody

3,5 szklanki mąki chlebowej, przed odmierzeniem przesianej przez sito

Pół łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

1 szklanka posiekanych rodzynek

 

Etapy przygotowania

 

1.Utrzyj masło, stopniowo dodając cukier, a potem dobrze roztrzepane jajka. Dodaj sodę, rozpuszczoną w gorącej wodzie oraz połowę przesianej mąki z solą i cynamonem. Następnie dodaj orzechy i rodzynki, starannie zmieszane z resztą mąki.

2.Kładź porcje wielkości łyżki co dwa i pół centymetra na posmarowanych masłem blachach i piecz w średnio rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 350 F (180 C) przez 12 do 14 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin