Przepis pochodzi z książki Elanie Crawford & Kelly Crawford pt. "Kuchnia z Zielonego Wzgórza. Przepisy L. M. Montgomery"
•1 szklanka masła
•1,5 szklanki brązowego cukru
•3 jajka, starannie roztrzepane
•1 łyżeczka sody
•1,5 łyżki gorącej wody
•3,5 szklanki mąki chlebowej, przed odmierzeniem przesianej przez sito
•Pół łyżeczki soli
•1 łyżeczka cynamonu
•1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
•1 szklanka posiekanych rodzynek
1.Utrzyj masło, stopniowo dodając cukier, a potem dobrze roztrzepane jajka. Dodaj sodę, rozpuszczoną w gorącej wodzie oraz połowę przesianej mąki z solą i cynamonem. Następnie dodaj orzechy i rodzynki, starannie zmieszane z resztą mąki.
2.Kładź porcje wielkości łyżki co dwa i pół centymetra na posmarowanych masłem blachach i piecz w średnio rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 350 F (180 C) przez 12 do 14 minut.
bialy1815