Ciasteczka cytrynowe.doc

(24 KB) Pobierz
Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe

 

Składniki:

0,5 kg mąki

kostka masła

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej cytryny

Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem (najlepiej żeby masło było w temp. pokojowej, będzie nam łatwiej). Dodajemy jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i skórkę z cytryny. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Wstawiamy to na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy ok 10-15 minut w 160st.Ja piekłam na przemian - raz na dolnym raz na górnym ruszcie, a pod ciasteczka nałożyłam papier do pieczenia.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin