Rogaliki z dżemem.doc

(42 KB) Pobierz
Rogaliki z dżemem

 

Rogaliki z dżemem

Czas przygotowania: 1 godzin

Ilość porcji: 50

Składniki

·         2,5szkl mąki

·         serek homogenizowany waniliowy (małe opakowanie, 120-130 g)

·         1,5łyżeczki proszku do pieczenia

·         torebka cukru waniliowego

·         kostka margaryny

·         dowolny dżem, marmolada, nutella do nadziania

Etapy przygotowania

Z mąki, serka, margaryny, proszku i cukru waniliowego zagniatam ciasto (uwaga: będzie bardzo miękkie i takie ma być). Rozwałkowuję i wycinam trójkąty (tnę na kwadraty, a potem na pół z ukosa). Szerszy brzeg trójkąta smarują nadzieniem i zwijam (od szerszej strony do węższej - widać na zdjęciu). Układam na wysmarowanej tłuszczem blasze. Można przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temp. 180 st. aż rogaliki będą rumiane. Prawda, że szybko? A jak smacznie :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin