Mazurek stefanek.doc

(26 KB) Pobierz
Mazurek stefanek (Bałażówka)

Mazurek stefanek (Bałażówka)
Składniki:
Ciasto: 40 dag mąki, 8 jajek, 40 dag masła, 40 dag cukru, 1 proszek do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki kakao
Masa migdałowa: 3 żółtka, 2 kostki masła, 2 szklanki cukru, olejek migdałowy, łyżka spirytusu
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem do białości i ucierając, nadal dodawać po jednym jajku. Pod koniec wsypać mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao. Przygotować po dwa placki jasne i po dwa kakaowe. Upiec na blachach jednakowej wielkości wyłożonych papierem do pieczenia. Ostrożnie zdjąć z blach, by się nie pokruszyło. Ostudzić.
Przygotować masę. Do większego garnka wlać trochę wody i zagotować. Do mniejszego wsypać cukier i wbić żółtka. Wstawić do większego garnka z wrzątkiem. Całość ustawić na bardzo małym ogniu i ubijać do zgęstnienia masy. (Ubijana masa jajeczna ma być bardzo gorąca, ale trzeba uważać, by jej nie przegrzać, gdyż wtedy się zetnie. Jeżeli zaczyna przywierać i ścinać się na brzegach garnka, należy natychmiast zdjąć garnek z ognia. Podczas ubijania masa zwiększa objętość nawet czterokrotnie, więc muszą być odpowiednio duże garnki.) Po ubiciu masę ostudzić. Rozetrzeć masło na pianę i nadal ucierając, dodawać po łyżce wystudzoną masę jajeczną, przy końcu dodać olejek migdałowy i łyżkę spirytusu. Masę można przyrządzić, dodając różne aromaty, kakao, kokos itp.
Przekładać placki masą, biorąc na przemian ciasto jasne i ciemne, tak by na wierzchu był placek jasny. Dekorować polewą czekoladową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin