Pieczony indyk z wiśniami.Składnikil indyk 15 dag słoniny l łyżka masła lub margaryny sól pieprz stoik wiśni lub innych owoców w soku własnym albo w syropieSprawioną tuszkę indyka lub indyczki (najlepiej 2-3 kg) natrzeć solą, oprószyć pieprzem, odstawić na dobę w chłodne miejsce, by skruszała słoninę pokroić w cienkie paseczki, naszpikować piersi indyka, używając szpikulca Mięso będzie soczyste i miękkie, jeśli przed pieczeniem posmarujemy je tłuszczem i wstawimy do gorącego piekarnika (wcześniej rozgrzanego do 220°C), aby szybko się zrumienifo. Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, wlewamy trochę wody, a w czasie pieczenia polewamy mięso wytwarzającym się sosem. Po zrumienieniu obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy, aż mięso będzie zupełnie miękkie. na blasze rozgrzać masło, ułożyć indyka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C wiśnie osączyć z soku kiedy mięso będzie zupełnie miękkie, ułożyć wiśnie, wystawić, gdy staną się gorące.
groszek0419