FIZJOLOGIA ROŚLIN
SPRAWOZDANIE
Sabina Spyrka
Biotechnologia I
Gr. 4
OPOLE 2008
Ćwiczenie 1.
Przyrost masy i objętości kiełkujących nasion.
1. Przebieg:
Ważymy 10 nasion soi i następnie mierzymy ich objętość. Nasiona zostawiamy na godzinkę zanurzone w wodzie Po tym czasie ponownie mierzymy ich objętość i ważymy je.
2. Analiza:
waga [g]
objętość [cm3]
przed
1,825
3
po
2,625
5
Zarówno waga jak i objętość nasion po zanurzeniu przez godzinę w wodzie wzrastają. Co za tym idzie można wysnuć wnioski, iż nasiona kiełkujące zwiększają swoją masę i objętość.
Ćwiczenie 2.
Energia kiełkowania.
Na szalkę Petriego nakładamy ligninę zwilżoną wodą i kładziemy 10 nasion rzeżuchy. Szalkę odstawiamy na okno (ok.20oC). Po dwóch dniach odczytujemy wyniki z szalki stojącej w temperaturze 20oC.
Wykiełkowało wykiełkowało 7 na 10 nasion. Co za tym idzie energia kiełkowania tej hodowli równa jest 70%.
Ćwiczenie 3.
Wykrywanie obecności amylazy w nasionach kukurydzy.
Na płytkę wypełnioną wodą ze skrobią nakładamy pięć przekrojonych nasion kukurydzy, zostawiamy wszystko na godzinę. Po tym czasie delikatnie usuwamy nasiona kukurydzy i polewamy płynem Lugola.
W miejscach w których leżały nasiona kukurydzy po polaniu płynem Lugola, pokazały się jaśniejsze plamki. Nastąpił więc w tych miejscach rozkład skrobi na cukry proste pod wpływam amylazy z nasion kukurydzy (sacharoza z płynem Lugola barwi się na brązowo, natomiast nie reaguje z cukrami prostymi). Wnioskiem jest więc fakt, iż nasiona kukurydzy zawierają amylazę.
Ćwiczenie 5.
Wpływ światła na kiełkowanie nasion.
Na dwie szalki nakładamy zwilżoną ligninę. Na każdą odliczamy po 10 nasion szarłatu. Jedną szalkę zostawiamy na oknie, drugą umieszczamy w ciemni. Po dwóch dniach odczytujemy wyniki.
W świetle na 10 nasion wykiełkowało 7, a w ciemni na 10 nasion wykiełkowało 3 nasiona. Wniosek jest jednoznaczny: szarłat to roślina pozytywnie fotoblastyczna.
Ćwiczenie 6.
Wpływ temperatury na kiełkowanie.
Na trzy szalki Petriego nakładamy ligninę zwilżona wodą i kładziemy po 10 nasion rzeżuchy. Jedną szalkę kładziemy na okno (ok.20oC), drugą zostawiamy na łaźni wodnej (ok.30oC), trzecią wkładamy do lodówki (ok.10oC). Po tygodniu liczymy ilość nasion skiełkowanych w każdej temperaturze.
W temperaturze 20oC wykiełkowało 9/10, w temperaturze 10oC 0/10, zaś w temperaturze 30oC 5/10. Jak widać po naszych wynikach temperatura w której kiełkują roślinki ma bardzo ważne znaczenie. Temperaturą optymalna dla rzeżuchy jest temperatura około 20oC.
Ćwiczenie 7.
Hamujące działanie bielma.
Na szalkę nakładamy krążek ligniny. W jednym miejscu szalki układamy nasiona jabłek w łupince. Na drugiej miejscu układamy nasiona pozbawione łupinki, ale z bielmem. W trzecim miejscu nasiona bez bielma. Szalkę kładziemy na oknie. Po tygodniu określamy zdolność kiełkowania wszystkich nasion.
Niestety ćwiczenie to zupełnie nam nie wyszło, ponieważ zbyt delikatnie zwilżyliśmy ligninę i układ całkowicie wysechł. Żadne z nasionek nie wykiełkowało. Ale przypuszczalnie nasionka pozbawione bielma powinny wykiełkować w największej ilości, zaś nasionka bez łupinki ale z bielmem powinny wykiełkować w najmniejszej ilości, bądź w ogóle nie wykiełkować.
cyrylek12