Śledzie korzenne.doc

(48 KB) Pobierz

Wigilijne śledzie korzenne. 

zaskakująco proste i pyszne 

Przygotowanie: 10 minut

Oczekiwanie: 3 dni

Trudność: bardzo łatwe


Składniki
 

filety śledziowe solone,

 

 

cebula,

 

 

liście laurowe,

 

 

ziele angielskie, pieprz w ziarnach,

 

 

gożdziki, zioła prowansalskie,

 

 

cytryna, olej słonecznikowy.

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Filety pokroić na jednakowe porcje, jeśli są zbyt słone namoczyć, opłukać i wysuszyć. Cebulę pokroić w półplasterki. Przygotować wyparzone słoiczki.

 

 

 

 

2.

W słoikach układać warstwami cebulę i śledzie. Do każdego słoiczka włożyć po listku laurowym, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz goździki ( zależnie od upodobań, ja daję po 3 na słoik). Można także do każdego słoiczka włożyć po pół plasterka cytryny, razem ze skórką. Są wtedy bardziej wytrawne.

 

 

 

 

3.

Po wierzchu posypać ziołami i skropić sokiem z cytryny. Zalać olejem, odstawić na minimum 3 dni. Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin