Czekoladowy dalmatyńczyk.doc

(224 KB) Pobierz
Czekoladowy dalmatyńczyk

Czekoladowy dalmatyńczyk

Ciasto czekoladowe z łatkami z białej czekolady i orzechów - o wdzięcznej nazwie. Nie jest ciężkie i intensywnie czekoladowe, ale potrafi zaspokoić głód na czekoladę na długi czas ... Idealne na podwieczorek i dla dzieci - smakuje wszystkim, a trudności w przygotowaniu nie ma żadnej. Przepis z '500 cookies' Philippy Vanstone.

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady

175 g masła

4 jajka

200 g drobnego cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

190 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

150 g posiekanych orzechów macadamia (zastąpiłam obranymi migdałami, mogą być również orzechy laskowe)

175 g białej czekolady, posiekanej

Masło rozpuścić razem z czekoladą w małym garnuszku. Jajka (w całości) zmiksować z cukrem (można utrzeć) oraz wanilią. Dodać masę czekoladową i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sól. Wsypać do ciasta i zmiksować. Na końcu wmieszać orzechy i 3/4 białej czekolady.

Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto, na górę wysypać resztę kawałków czekolady. Piec około 25 - 35 minut w temperaturze 190ºC do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, podzielić na kwadraty.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin