Pianka.doc

(168 KB) Pobierz
Pianka

Pianka

Ciasto Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Ciasto dobre i delikatne.

Upiec cienki biszkopt kakaowynp z 3 jajek

Składniki na masę:

0,5 l mleka;

25 dkg masła;

1 łyżka mąki ziemniaczanej;

2 łyżki mąki pszennej;

8 łyżek kokosu;

5 żółtek;

3-4 łyżki cukru kryształu;

1 cukier waniliowy;

Wykonanie:

Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i połączyć z przestudzonym budyniem.

Składniki na piankę:

5 białek;

3/4 szklanki cukru kryształu;

1 łyżeczka żelatyny;

2 czubate łyżki galaretki czerwonej;

3 łyżki wody;

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w wodzie. Po około 5 minutach dosypać galaretkę i rozpuścić z żelatynę delikatnie podgrzewając (należy koniecznie uważać, żeby galaretki nie zagotować, bo się nie zetnie z pianką). Białka ubić z cukrem na pianę, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje.

Dodatki:

1 puszka ananasów;

3-4 kostki czekolady;

Przełożenie ciasta:

Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada.

Dodatkowe ciekawostki:

1.      Do masy budyniowej można dodać troszeczkę spirytusu, aby uwydatnić smak masy.

2.      Zanim wybijemy jaja do miski, koniecznie trzeba je sparzyć wrzątkiem. Zagotowuję wodę w czajniku i przelewam wrzątkiem jajka ułożone na sicie.

3.      Sok z ananasów wlewamy do woreczków na lód i zamrażamy. Jest świetnym dodatkiem do różnych napojów oraz wody mineralnej. Polecam!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin