Pianka
Ciasto Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Ciasto dobre i delikatne.
Upiec cienki biszkopt kakaowynp z 3 jajek
Składniki na masę:
0,5 l mleka;
25 dkg masła;
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
2 łyżki mąki pszennej;
8 łyżek kokosu;
5 żółtek;
3-4 łyżki cukru kryształu;
1 cukier waniliowy;
Wykonanie:
Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i połączyć z przestudzonym budyniem.
Składniki na piankę:
5 białek;
3/4 szklanki cukru kryształu;
1 łyżeczka żelatyny;
2 czubate łyżki galaretki czerwonej;
3 łyżki wody;
Żelatynę namoczyć w wodzie. Po około 5 minutach dosypać galaretkę i rozpuścić z żelatynę delikatnie podgrzewając (należy koniecznie uważać, żeby galaretki nie zagotować, bo się nie zetnie z pianką). Białka ubić z cukrem na pianę, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje.
Dodatki:
1 puszka ananasów;
3-4 kostki czekolady;
Przełożenie ciasta:
Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada.
Dodatkowe ciekawostki:
1. Do masy budyniowej można dodać troszeczkę spirytusu, aby uwydatnić smak masy.
2. Zanim wybijemy jaja do miski, koniecznie trzeba je sparzyć wrzątkiem. Zagotowuję wodę w czajniku i przelewam wrzątkiem jajka ułożone na sicie.
3. Sok z ananasów wlewamy do woreczków na lód i zamrażamy. Jest świetnym dodatkiem do różnych napojów oraz wody mineralnej. Polecam!
rysioo4