Technologia żywności- podręcznik dla technikum Część 4 2001.doc

(1278 KB) Pobierz



M Technologia "t żywności


Autorzy: dr ini. Atutu /J/użenska — rozdział 5

prof. Jr hab. Mkrzyilaw Dktiewiki — rozd/ial 6

dr in/. I.eonanl Jankienir: — rozdział 2

prof. dr h.ib, Andrzej Jurczyk — rozdział 1

prof. dr hab. Modzanitr: Kuniński— rozdział 7 i S

prof. dr hab. im. Danuta Kidniyn-Kntjenska ■ rozdział S

dr in/. Karol Krajmiki — lo/dzial 7 > X

prof. dr hab. Judetuz Sikom — ro/d/ial 3

dr iiż. Mamłase Skibiński — rozdział 2 i 4

Recenzenci: piof. di hah. Włodzimierz Bednarski mgr i nż. L*a Jedlińska mgr inź. Urszula Lakonie »kz prof. dt liuh Marian Jurkowski Okładkę projektował — Krzysztof ł>entłuniuk Pmjcki serii oki udek — Krzytnof Donitutiuk Redaktor inicjujący projektu Mieczysław K<*npano*slui Rc<ljkun mcryturyany — Danuu Mokruitowska Redaktor techniczny —Munia Sytka

Podręcznik dopuszczony do użytku szkolnego prze/ ministra właściwego do spraw oświaty i wycho­wania i wpisany do wykazu podręczników szkolnych przeznaczonych do kształcenia zawodowego do nauczania technobf/i na poziomie klasy IV taHnikian i ckolypolhtalncj na podstawie recenzji rze­czoznawców: prof dr hub. Włodzimierza llcdtumkiefjo rr.gr in:. Ewy Jedlińskiej, mgr inz (Jnzuli l.u- kanieseicz, prof dr hab Mariana Jurkowskiego

Nume r Hopnire/cnia 9 (II

PoJięc/uik zawiera podstawowe wiadomości z zakresu produkcji pickui sko-iiastkaiskicj, przetwór- stwa mięsnego, pr/ctwuistw a sunwców pochodzenia morskiego, przetwórstwa jajczaisko-drobiar- skiego. przetwórstwa mleczarskiego oraz produkcji koixcntratów spożywczych. Ponadto podano in­formacje na lenibt organizacji i kontroli procesu tcchnokigicznego. a także umówiono kalkulację kosztów produkcji i obliczanie cen zbytu w zakładach pizctwórsłwa spożywczego.

Podręcznik sckolny dot«»Aany przez Ministra Lduk;>cji Naiodowej

ISIJN i>7,S-X.Vf»2-(l7l»7S-8częfUJ 4 ISDN «ł78.8.V02.<l7łW?.2 calo<ć

V Copyright by Wydawnictwa Szkolne i lYdagrgicznc Spółka Akcyjna Warszawa 2001

Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna

02-305 Warszawa, Al, Jerozolimskie 136

Adres co korespondencji: 00*065 Warszawa. P p:xzl. nr l)

nrnnnrsip.pl

Wydanie c/warte (2008) Ark. dmk. 22

Skład i Limanie: WSiP S A.

Druk i oprawa: Wmcfcmska Drukarnia Naukowa PAN Sp, z 00 Wydrukowano na papier/e otlsctowym Spced-h produkcji International Paper

Spis treści

1. Produkcja picknrsko-cinstknrska i cukicrnic/a                             o

1.!. 7..ikic\gflddtg pickarłUt-ciaMkarłkiti igjjmjgtj                            '>

J_2              Siunarc da padabjj              LX

1.2.1- Surowce do produkcji pickar*ki>-ci.iMknr».kicj                            -                                                                                    11

1 2ł SiumacjiŁaiŁkfiikmflc              Li

1-3. Produkcja pieczywa                                                                                                  18

1-3.1. Manazynowjnic miiwciw              |*>

1.3.2. Ptzygotowanic i dozowanie ^iiwaw.,..              -              -              -              I')

ł JJ. Wymarzanie ciasta —              -                                                        -                                          --.              21

1.3.4. Fcimcntacia ciasta pvcnnc<o. żytnieiM I raics/.incpo              -                                          22

!r?.ft fym^iinwr k*™              ■■■..•■ u nmi, i-.-ii-h-i i-mmrn. iimmi,-. -I-,.,- .-firm- .,              21

I.Vti Roarotl fcgflw chvU i przygotowanie ich dow\p«cku.                                          2S

1.3.7. Wypiek pieczywa              -              -                                          26

l. VS Schładzanie. przechowywanie i ekspedycji gjtawa ..                                                                                    2<S

I- PrOdUfcęjj w\h::m\<-:i gfijgggjgktjgr i ayicKw o:-.\:k:itvlc:i'h                            29

l.ł.l. PB|(^jawBję gójgoAjrtć*.                                                         VI

1.4.2. Wyroby ciastkarskie              -                            -                            35

I 5. Puslukcp wyhiumcli v»yrubów cukierniczych                                                                                                                 >1

1.5.1. PrtsluUjj czekolad*              -              -              --                                          41

1.5.2. Technologia karmelków                            4S

1.5.3. Hclinulogia innyeh *yn.<v*' uikłcinuzycli                                                                      5')

1.6. Zagrożenia db śiodcwbka naturalnej                                          —-              —-              —-                            50

2. Produkcja 1 przetwórstwo mięsa                                                                                                                              52

2.1.    Ogólne informacje o pnrcmyilc mięsnym                                                                                                  _._..                                                                                                  52

2.2.    Żywiec rzeźny-                                                                                                                                                                                      53

2.2.1. Tizoda chlewna                                                                      .....................                                                        ............              54

2.2.2.  Bydło                            56

2-3- Transport i marynowanie żywca                                                                                    50

2.4. Ubój zwierzał rzeźnych i obróbka poubojowa tuvr...._              -              ..................                                          «)

1S. Skład morfologiczny i chemiczny rniesa                            f>4

2.6. Zmiany poubojowe mięsa                            67

2-7. Utrw-.ilanie mięsa i jego przetworów                                                                                    ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin