Technologia żywności
m
El
WSiP
Recenzenci: ptvf. iU hub Adolf UoruMa mgr ini. Ewa Jtdltriika mgr mi. Urszula l.itkaiiitrtici ptof. itr hab. Marian Jtirkoniki
()ł.l.«IKv projektował Kn)\:tvf DtniUtnink Projekt serii okładek — Krzytzlof Dtmianiidi Kdaklnf inicjujący projeMu Micc?yiła*v Kutnpammtka Redaktor rneryloryczn> — Wito/owo Witkowska Redaktor techniczny — fina Ktnrahka-Żo!qdek
Pud licznik dopuszczony do użytku szkolnego przez ministra właściwego do spraw oświat* i wyeho- wania i wpi.snny do wykazu podręczników szkolnych przeznaczonych do ks/l.itccnia zawodowego do nauczania technologii na poziomic klaiy III technikum i .rdcoły policealnej nu podstawie recenzji rzeczoznawców: pn>f. tir. hab. Adolfa llor.tbaly. mgr tuż. Ewy Jedlińskiej, mgr inż. Unmli ł.idcanirwic: i prvf. dr. hiili Miiriaiiii Jurki/nikiegp
Numer dopum-zcnl* 7.01
Pudtęc/nik zawiera wiadomości na temat hipicm pt<->dukcji żywności uraz joipyJj:ki wodno- -ścickowcj i cncrgcttczjlcj w zaklad.it li przetwórstwa sfo/>wezego. Podano w nim równic* w z-ajystc najważniejsze wiadomości na lemat przetwórstwa owoców i warzyw, pizcmyslu fcimcniitcyjncgo, przetwórstwo surowców olejjiskkh i lieiwiiaków. przemysłu cukrowniczego.
Podręcznik szkolni dotowany przez Ministra Ldukacji Nniodowej
ISHN 97łł-83-02-07V77-l ezętó 3 ISBN l»7N-.Sł-o2-ii7X'J7-2 całość
C Copyright hv Wydawnictwa Szkobw i IVda£ogkzne Spółka Akcyjna Warszawa 2i>il
Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna 02-305 Warszawa. Al. Jerozolimskie I.V>
Adres do korespondencji: <<i.Warszawa, I' poczt. nr
www.wsip.pl
Wydanie szóste (2008) Ark. druk. 13.5
l.aman»e: l-ljbicta Matzankc. Jolanta S)*ka 01P SiP S.A.
Druk i oprawa: C»KAI'MAK Sp z o o,. Kolbuszowa Dolna
lutorskim
Wydrukowano na papierze offsetowym Speed-L produkcji International Paper
Materiał chroniony pf<
Spis treści
1. Iliyicnu Pr>.<lukiji
1.1. Ilieicna piodukcji i icj wpływ nu jakość produktów spożywczych 7
i.2 Mikn'l':\'u'L'i>."/iic i i!umn-/nc uiccic /ae-idnicń JoImy.jp,ch liiyicny a^nnui S
Uii/ymwyjr.ic hieicny puylukcji
M. Myęic m:i.VMi i Utządzgń; Konstrukcja magmi i nr/ad/cń -i ul li/ilość nmia
i dc/vr.łckcji 11
1.5. Mycie zhiorników nielalnw-ych. cystern i rurociągów 15
1.6. Mycic opakowań jednostkowych, zbiorczy ch oraz pomieszczeń 1"
1.7. Środki niyjqcc i dezynfekcyjne 21
1.8. Stacja myciu 25
1.9. Ocena skuteczności mycia i dezynfekcji 27
1.11-1. Podstawowe pizepisy hiuicnicznc w technologii żywności 2'>
2. Gospodarka wodno-ścltkowa I mcrtctyczna w m kładach przetwórstwa >poiywexcły> 31
2.1. Znaczenie yinitaino-cpidcmiohwcznc i przcmvsłtttvc wody 31
2.2. Wymagania dla wody technologicznej i technicznej 32
2.3. Wskaźniki organoleptyczne. fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne dla wody pitnej ... 3i 2.-i. tlAliiHii.iiiu: \mkIv tl.i ceVi>s K-Jn>.'li ■■k/muIi i leihnii/nu h V-1
2.5. Gospodarka wodą 43
2.6. Oczyszczanie i unieszkodliwianie ścieków 46
2.7. Źródła energii i jej rodzaje 50
2.S. Charakterystyka skażeń środowiska powodowanych przez zakłady przemysłu
spożwracgo. Sposoby zapobiegania skażeniom 52
2.9. Ochrona środowiska przy prowadzeniu działalności gospodarczej 54
3. Przetwórstwo owoców I warzyw 57
3.1. Zakres przetwórstwa owoców i warzyw 57
3.2. Surowce i materiały pomocnicze 5ł>
3.2.1. Skład chemiczny owoców i warzyw 5'>
3.2.2. Podział owoców i warzyw jaku surowców dla przemysłu 61
SuroweejQnmoęnicT£
-'.V Produkcja piiipru.lnklów i produktów owocowych ni:,/war^wnwh ?-'>
3.3.1. Półprodukty owocowc i waizywnc '>'>
Produkcja kongere 7?
3
Materia! chroniony prawem autorskim
3.3.3. PitxlnV.lv j.IoOahu 76
3.3.4. Mammy 70
3.3.5. Piodulcja >us/v «i>
3.3.6. Pi»duk<ia mrożonek ił3
3.3.7. Pr.»liikc|a kiN/onck -S5
3 .3.K. I'lvnnc pnxliiKiv tmonwi' K6
3 3 **. Soki "li
3..VI(I. Ki'llCt'Hir:il pnmiiloroWN u3
} ? 'I, /pyy^ypy »'ki ,,.. ..,,.. .,,,.. ■ ,, ■■,,■• ■,, • ■
3 | i? lunc groduktj gggrinWj^jjiOBftj iwigg . . .. .... .... W
3 3 13. Odpady i ich wvknrzvManic Mii
3.VI4. /:i^ro/cnia <ll:i środowiska mtiiralrtcro yc anim1 przetwórstwa owiyów i w;ir/vw lnu
■I. Przoamł frrmet>tacv|nv .. .. .. 102
<3.1. Z>kre\ piivtnkci» praemystn fcfmcittjcwncgp ł'*2
•3.2. PtHfa;<iv.mo mirowcy i matomh pomocnicze HH
•3.3. Produkcja słodu i |iwa 1'I7
i. RflfeJjJtfji ig -.pii-. ins-.i rehhClgflMfartggBj wMA ijciiijtMlu m
4.5. Produkgu winu 117
•1.6. Produkcja drożdży pickar*kx-h 123
4.7. Produkcja spozywczyeh — octowego, mlekowego i cytrynowego 125
4.7.1. Kw» octowy...
misiek.b