Sezamowiec.doc

(170 KB) Pobierz
Sezamowiec

Sezamowiec

A polecam go bardzo. Wbrew temu, co można sądzić po składnikach, ciasto nie jest zbyt słodkie, a wszystkie warstwy się idealnie komponują. Przepis pochodzi z czasopisma 'Ciasta domowe'..

Składniki na ciasto kruche:

3 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru pudru

250 g masła/margaryny

·         5 żółtek

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżki śmietany

Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.

Masa sezamowa:

1 szklanka sezamu (z czubem)

1/4 szklanki cukru

40 g masła/margaryny

2 łyżki miodu

Wszystkie składniki przesmażyć.

Masa kokosowa:

2/3 szklanki cukru

200 g wiórków kokosowych

5 białek

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.

Masa z chałwy:

1/2 szklanki cukru

150 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej

125 g miękkiego masła/margaryny 

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.

Ponadto:

1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki, powidła śliwkowe

Wykonanie:

Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.

Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki. 

Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Gotowe :). Najlepsze na drugi dzień.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin