Kopciuszek
Wzorcowany na przepisie z nowej książki siostry Anastazji " 100 nowych ciast". Zajżałam i ... upiekłam Kopciuszka. Pyszne ciasto, delikatne i zarazem mocne od rumu. Polecam to ciacho!
Dodatkowo nasączyłam biszkopty herbatą z rumem
Biszkopt jasny:
Składniki:
6 jaj;
1 szklanka cukru kryształu;
1 szklanka mąki tortowej;
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
1 cukier waniliowy (dodałam od siebie, bo w przepisie nie było);
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać. Kiedy w pianie cukier nie będzie wyczuwalny, to dodać żółtka i delikatnie zamieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-1800C ok. 30-40 minut.
Biszkopt z makiem:
Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku.
Masa budyniowa:
1/2 l mleka;
1 budyń waniliowy bez cukru;
1/2 szklanki cukru kryształu;
1 kostka masła;
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.
Masa śmietanowa:
1/2 l śmietany kremówki;
1 galaretka czerwona;
1-2 łyżki cukru pudru;
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką.
Dodatki:
3 paczki herbatników szkolnych;
3/4 szklanki rumu;
polewa;
Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa.
d.ceberek