Szynka z dzika peklowana, wędzona na zimno.pdf

(640 KB) Pobierz
348517034 UNPDF
SKŁDNIKI:
Mięso:
5kgynkidikakocią
Zalewa do peklowania szynki:
3 litry wody
3łyżkiolipeklowej
5licilaurowych(pokruone)
15iarenjałowca(rotartewmodieru)
10 ziaren ziela angielskiego
3łyżeckigrubomielonegocarnegopiepru
1łyżkędrobnorotartegouonegomajeranku
1łyżeckakolendry
1łyżeckaromarynu
1łyżeckatymianku
2łyżeckiconkugranulowanego
(lub1/2główkiwieżego)
Zagotowad3litrywodyiwypadnatępującekładnikipokruonelicielaurowe,rognieciony
jałowiec,ieleangielkie,carnypiepr,kolendręiconek(jeżeliwieży,kilkaąbkówprekrawamy
napołowę)Gotowadnamałymogniupodprykryciemokoło15minut,podkoniecgotowania
wrucidmajeranek,romarynitymianekWytudidwywar,dodadólpeklującąidokładnie
wymiead
SPOSÓBPRZYGOTOWNI:
SPOSÓBPRZYGOTOWNI
Synkędokładnieumydioącydwodyinaciądodgóryidołuprykoci(uwagaynkę
natrykiwaddodgętoalewąwokolicachkoci)
348517034.005.png
Synkęwłożyddoemaliowanegolubklanegonacynia(możebydrównieżetalikwaoodpornej,
lubbrakutakiegonacyniamożnaynkęwłożyddoplatikowegoworka,wladmarynatęicelnie
awiąad),aladmarynatąiodtawiddolodówki(lubwchłodnemiejceotemperaturenie
prekracającej+6topniC)nacternaciedniMięoprewracadwmarynaciedwaraydiennie
(rano i wieczorem).
Mięowyjądalewy,oącyd,ocycidpryprawiouydcytącierecką
Powieidwchłodnym,prewiewnymmiejcunadwadotrechdnidoobuenia
Wędidiedemdniwimnymdymie w temperaturze 20 do 25 stopni C., po dwie godziny dziennie z
przerwami co 10 godzin.
348517034.006.png 348517034.007.png
348517034.008.png 348517034.001.png
348517034.002.png 348517034.003.png
Smacznego
Autor: ChefPaul
348517034.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin