Schab polski pieczony(1).pdf

(146 KB) Pobierz
348205732 UNPDF
Prepi na chabik o ciężare 2 kg
Receptura:
1 Schab wyciętą kocią grbietową i wyrotkami ocitymi, pootawionymi żeberkami - 2 kg
Przyprawy:
a) użyte do peklowania
1 ól waronka - 0,04 kg
2. saletra - 0,0004 kg
3. cukier - 0,0006 kg
4. ok. 0,9 l zimnej wody
b) dodane podczas produkcji:
1 żółtko jajka - ok połowa żółtka
Materiały pomocnice
1. Szpagat nr 8
Potad gotowego produktu
Schab żeberkami be koci grbietowej i wyrotków ocitych (prepi dodaje jece, że owinięty w
papier pergaminowy).
Schab polski pieczony - krót intrukcji
1 Pochodenie i jakod urowca
Schaby e tuk młodych, pełno mięnych, pootawioną wartewką tłucu o gruboci ok 5 mm
2 Obróbka chabów
Ze chabów uuwa ię koci kręgołupa wra wyrotkami ocitymi, linię odcięcia chabu od
żeberek wyrównuje ię tak, aby kooce żeber nie wytawały poa mięnie chabu Powierchnię
chabu wyrównuje ię uuwając lune trępy mięa i tłucu
Peklowanie i ociekanie:
Prygotowaną oli, aletry, cukru i wody olanką natrykuje ię chab, robiąc 4-5 natryknięd i
wprowadając 3-4% olanki w tounku do ciężaru chabu natępnie chaby pekluje ię w pootałej
solance przez 24 godz. w temperaturze 4-6 topni C, po cym wykłada do ocieknięcia na 6-8 godz.
Wędenie
Ocieknięte chaby naciera ię żółtkiem jaj i wędi dymem o temp ok 50-60 stopni C przez 1-1,5 godz.
do oiągnięcia barwy łocitej Natępnie piece ię je w wędarni pocątkowo w temp 85 topni C, a
natępnie ok 75 topni C, łącnie pre ok 0,5 - 2,5 god do oiągnięcia temp 68-70 topni wewnątr
schabu.
Studzenie:
Schaby tudi ię do temperatury poniżej 6 topni C W prypadku braku odpowiedniego
pomiecenia dopuca ię tudenie do temperatury nie wyżej niż 12 topni C
Autor: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin