4 spore korzenie chrzanu o łącznej wadze do 1 kg* 10 jajek ugotowanych na twardo* 50 g miękkiego masła* 400 g śmietany 18%* 100 ml octu winnego lub ryżowego* 5 łyżek cukru* szczypta soli
Korzenie chrzanu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ja pomogłam sobie mikserem z wirująca tarczą. W garnuszku podgrzewam ocet z cukrem na tyle, aby się dokładnie rozpuścił. Gdy mieszania przestygnie zalewam nią starty chrzan. I w takiej wersji można chrzan bardzo długo przechowywać ugnieciony w słoikach w lodówce. Ja posunęłam się dalej i od razu przygotowała chrzan tak, jak na święta. W tej wersji można przechowywać krócej, ale gwarantuję, że przez kilka dni świat zniknie, bo u mnie w domu już właściwie się kończy i widać dno słoika.Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Żółtka ucieramy z miękkim masłem i łączymy z chrzanem. Dodajemy następnie pocięte drobno białko i śmietanę. Dokładnie mieszamy, wkładamy do słoików i przetrzymujemy przed podaniem w lodówce. Jest pyszny!!!
1.Składniki:ok. 20 dkg słoik chrzanu3 żółtka jaj3 łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka masłasól, biały pieprz, cukierSposób przyrządzenia:Żółtka utrzeć na gładką masę, dodać śmietanę, wymieszać z chrzanem. Na teflonowej patelni rozpuścić masło, dodać chrzan wymieszany z żółtkami i śmietaną, mieszając podgrzewać, jak zgęstnieje przyprawić do smaku.
2.Składniki:6 łyżek chrzanu10 ząbków czosnku1 kwaśne jabłkosok z cytrynykwaśna śmietana1 ugotowane żółtkosólSposób przyrządzenia:Czosnek obieramy, bardzo dokładnie rozdrabniamy, ucieramy z żółtkiem, dodajemy pozostałe składniki, ucieramy na gładką masę.3.Składniki:20 dkg słoik chrzanu2 kwaśne jabłka2 łyżki majonezu2 łyżki śmietanycukier, sól, biały pieprzSposób przyrządzenia:Jabłka umyć, utrzeć, wymieszać z chrzanem, majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.4.Składniki:20 dkg słoik chrzanusok z cytryny5 łyżek śmietany sól, cukierSposób przyrządzenia:Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem oraz solą, dodać do chrzanu i wymieszać.
5.Składniki:20 dkg słoik chrzanu4 jajka½ szklanki śmietanysok cytrynowysól, cukierSposób przyrządzenia:Jaja ugotować na twardo, schłodzić obrać i posiekać. Wymieszać ze śmietaną połączyć z chrzanem dodać do smaku sól cukier i sok cytrynowy.6.Składniki:20 dkg słoik chrzanu3 jajka1 szklanka śmietany2 łyżki soku cytrynowegosól, cukierSposób przyrządzenia:Kwaśną śmietanę, jajka, cukier, sok cytrynowy, wymieszać w odpowiednio dużym garnku, wstawić do większego garnka z wrzącą wodą i ubijać mikserem tak długo, aż zgęstnieje. Dodać chrzan i ciągle mieszając podgrzewać przez około 5 min. Przyprawić do smaku, wymieszać.7.Składniki:20 dkg słoik chrzanu2 kwaśne jabłka1 łyżka masła1 łyżka mąki1 łyżka soku z cytrynysól, cukierSposób przyrządzenia:Jabłka umyć, upiec w piekarniku, łyżką wybrać miękki miąższ, przetrzeć przez sito.. Następnie przetrzeć przez sito. Masło roztopić w rondlu, dodać mąką, sporządzić biała zasmażkę. Dodać przecier jabłkowy, chrzan i sok z cytryny. Doprawić cukrem i solą.8.Składniki:20 dkg słoik chrzanu10 dag serka homogenizowanego1 łyżeczka miodusoku z cytrynysólSposób przyrządzenia:Chrzan rozetrzeć z serkiem na jednolitą masę, dodać szczyptę soli, łyżeczkę miodu oraz kilka kropli soku cytrynowego. Dokładnie wymieszać.9.Składniki:20 dkg słoik chrzanu10 dkg konfitury żurawinowejSposób przyrządzenia:Chrzan i konfiturę z żurawiny dokładnie wymieszać.10. Składniki:20 dkg słoik chrzany2 duże buraki ćwikłowesok z cytrynysól, cukierSposób przyrządzenia:Buraki umyć, piec w piekarniku aż będą miękkie. Obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z chrzanem, przyprawić, bardzo dokładnie wymieszać.
jolusia_1