ptasie mleczko.doc

(62 KB) Pobierz

Składniki:

·         4 jajka

·         0,6 szklanki mąki pszennej

·         0,6 szklanki cukru

·         1 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

·         60 dag białego sera

·         kostka masła

·         3 szklanki cukru

·         3 żółtka

·         galaretka truskawkowa

Ptasie mleczko:

·         3 białka

·         3 łyżki cukru

·         galaretka cytrynowa

Do dekoracji:

·         polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym. Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i zmielony 2 razy ser. Następnie dodać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Masę wyłożyć na biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody i wyłożyć na masę z serem. Polać polewą i włożyć do lodówki na 3 godziny.

ptasie mleczko piana.jpg

źródło: Iweczka

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin