Serniczki.pdf

(58 KB) Pobierz
37870096 UNPDF
Serniczki
Składniki
Ciasto: 25 dag mąki, 15 dag masła, 7 dag cukru pudru, 2 żółtka,
łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
Masa twarogowa: 50 dag twarogu, 2 żółtka, 10 dag cukru pudru,
opakowanie cukru waniliowego, cynamon.
Warstwa wierzchnia: 4 białka, 10 dag cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny, wiśnie lub
inne owoce sezonowe
Sposób przyrządzania
Składniki ciast wymieszać, następnie szybko zagnieść i schłodzić w lodówce. Wyłożyć
ciasto na blachę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut. Twaróg zemleć
w maszynce lub przetrzeć przez sitko, dodać żółtka, cukier puder,
cukierwaniliowyi cynamon, wymieszać. Na upieczone ciasto nałożyć masę twarogową,
a na nią - ubitą na sztywno pianę, doprawioną cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zapiec
w piekarniku. Ciasto pokroić na kwadraty, każdy udekorować wiśniami lub innymi
owocami.
 
37870096.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin