Sprzedawca w sklepie osiedlowym.doc

(110 KB) Pobierz
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO SPRZEDAWCY W SKLEPIE OSIEDLOWYM (DO 300 M2)

 

Ocena ryzyka zawodowego sprzedawcy w sklepie osiedlowym (do 300 m2)

 

Identyfikacja zagrożeń

 

Zagrożenie – czynnik niebezpieczny, szkodliwy, uciążliwy

Źródło zagrożenia

Możliwe skutki zagrożenia

Przeciążenie układu ruchu.

Towary podnoszone, przenoszone, ustawiane.

Uraz, długotrwałe dolegliwości układu mięśniowo-szkieletowego.

Wymuszona pozycja ciała.

Stanowisko kasowe – niewielka przestrzeń ograniczająca swobodę ruchu.

Długotrwałe dolegliwości układu mięśniowo-szkieletowego.

Uderzenie spadającymi przedmiotami.

Nieprawidłowo ustawiane bądź przenoszone towary. Brak należytej uwagi.

Stłuczenia ciała, szczególnie kończyn.

Upadek, potknięcie, poślizgnięcie na tej samej płaszczyźnie.

Śliska, zabrudzona, zaśmiecona posadzka.

Ubytki nawierzchni.

Zastawione towarami przejścia.

Pośpiech.

Urazy głównie kończyn (najczęściej złamania i zwichnięcia), potłuczenia ciała.

Upadek na niższy poziom (z wysokości do 1 m).

Brak, uszkodzony lub niewłaściwy sprzęt, ewentualnie sprzęt źle wykorzystywany do pracy na wysokości do 1 m.

Złamania, zwichnięcia, stłuczenia, otarcia, a nawet kalectwo.

Uderzenie o nieruchome elementy wyposażenia sklepu.

Wyposażenie sklepu (regały), ograniczone przestrzenie, wąskie przejścia.

Pośpiech i brak należytej ostrożności.

Ogólne potłuczenia ciała, skaleczenia.

Kontakt z ostrymi, szorstkimi powierzchniami.

Ostre powierzchnie opakowań zbiorczych, taśmy opakowań, krawędzie w zamrażarkach.

Pośpiech.

Urazy dłoni – skaleczenia i otarcia.

Kontakt z ostrymi narzędziami.

Noże, tasaki, tarcza mechanicznej krajalnicy.

Brak osłon i odpowiednich uchwytów. Narzędzia tępe.

Brak należytej uwagi i pośpiech.

Urazy dłoni – skaleczenia, stłuczenia i przekłucia, a w przypadku używania krajalnicy mechanicznej nawet ciężkie urazy dłoni.

Kontakt z ostrymi przedmiotami.

Kości mięsa.

Rany dłoni.

Kontakt z zimnymi przedmiotami.

Zimne powierzchnie i lód w zamrażarkach.

Odmrożenia dłoni.

Porażenie prądem elektrycznym.

Instalacja i urządzenia zasilane energią elektryczną.

Poparzenia, stłuczenia ciała, porażenie ze skutkiem śmiertelnym.

Pożar.

Instalacje elektryczne. Materiały łatwopalne.

Poparzenia termiczne, zatrucia, uduszenie.

Gorące płyny.

Kawa, herbata parzona i spożywana w miejscach przypadkowych.

Oparzenia.

Stres.

Odpowiedzialność za:

·   stan gotówki w kasie,

·   ilość i stan towarów przyjętych w dostawie,

·   towary w sklepie.

Stałe skupienie uwagi. Kradzieże.

Choroby układu krążenia i układu nerwowego.

Stres – kontakt z klientami.

Agresja ze strony klientów – klienci:

·   nerwowi,

·   pod wpływem alkoholu lub środków odurzających,

·   małe dzieci.

Choroby układu krążenia i układu nerwowego.

Zagrożenia biologiczne.

Wirusy, bakterie:

·   przenoszone na banknotach,

·   w kontakcie z klientami – choroby przenoszone drogą kropelkową.

Choroby układu pokarmowego, grypa.

Zmienny mikroklimat.

Przeciągi w okresie jesienno-zimowym.

Przeziębienie, choroby typu:

·   angina,

·   grypa.

Kontakt ze środkami czyszczącymi.

Środki dezynfekujące i czyszczące – zarówno te używane do utrzymania czystości w sklepie i na jego zapleczu, jak też i te sprzedawane w dziale chemii gospodarczej.

Alergie, podrażnienia skóry i oczu.

 

 

Karta oceny ryzyka zawodowego

 

Karta oceny ryzyka zawodowego została opracowana w skali trójstopniowej metodą wg PN-N-18002:2000. Zwracamy uwagę, że jest to karta przykładowa, a na konkretnym stanowisku pracy sprzedawcy, część z wymienionych zagrożeń może się nie pojawić. Może być również tak, że na stanowisku pracy konkretnego sprzedawcy w Państwa sklepie pojawią się inne, nieopisane poniżej zagrożenia. Zależy to oczywiście od:

·         sposobu zorganizowania pracy,

·         wykorzystywanego sprzętu,

·         sprzedawanego asortymentu itp.

 

PRZYKŁAD: Wystarczy, że w podręcznym magazynku w Państwa sklepie będą na tyle wysokie regały, że aby sięgnąć po towary znajdujące się na najwyższej półce sprzedawca będzie musiał skorzystać z drabiny lub podestu o wysokości przekraczającej 1 m, a pojawią się niektóre zagrożenia występujące przy pracy na wysokości.

 

Przypominamy, że wynik oceny ryzyka zawodowego uwzględnia stosowanie środków ograniczających zagrożenia.

 

 

Uwaga! Pracownik powinien być zapoznany z kartą oceny ryzyka zawodowego razem z kartą identyfikacji zagrożeń.

 

 

1

 


KARTA OCENY RYZYKA ZAWODOWEGO

Data ........................

Numer Karty...............

Sporządził zespół:

..................................................................

..................................................................

..................................................................

Stanowisko pracy

sprzedawca w sklepie osiedlowym

Liczba narażonych

......................

Charakterystyka stanowiska pracy:

·         odbiór towarów od dostawców i przenoszenie ich do magazynku,

·         rozkładanie towarów na regałach sklepowych i magazynowych, układanie w zamrażarkach, ladach, szafach chłodniczych,

·         przygotowywanie towarów i ważenie...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin