Zad. 1 Spośród niżej podanych wybierz i podkreśl te odcinki układu pokarmowego, w których przebiegają procesy trawienne.
jama ustna, przełyk, żołądek, dwunastnica, jelito cienkie, jelito grube.
Zad. 2 Podpisz wszystkie zaznaczone cyframi struktury. (Liczby parzyste)
Zad 3 Wskaż miejsca gdzie przebiega proces trawienia i wypisz enzymy trawiące białka.
Zad. 4 Wskaż funkcje, które organizmie człowieka pełni wątroba. (4 funkcje)
Zad. 5 Podaj definicję białka pełnowartościowego oraz przykład pokarmu, który zawiera takie białko.
Zad. 6 Witaminy pełnia role regulująca. Połącz w pary, wpisując przy nazwie choroby odpowiednie symbole literowe witamin, których niedobór może być jej przyczyną:
witamina C - szkorbut
witamina D - kurza ślepota
witamina A - krzywica
witamina K - słaba krzepliwość
witamina B1; ….. - choroba beri-beri
witamina B12 …… - niedokrwistość
Zad. 7. (2 pkt) Wśród poniższych stwierdzeń zaznacz dwa błędne . Dokonaj ich korekty.
a. Do enzymów glikolitycznych - katalizujących rozkład cukrów złożonych - zaliczamy amylazę, maltazę, laktazę i proteazę.
b. W jelicie grubym wyróżniamy kątnicę z wyrostkiem robaczkowym, okrężnicę i odbytnicę zakończoną odbytem.
c. Skurcze perystaltyczne to rytmiczne skurcze pasm mięśni poprzecznie prążkowanych, przesuwające zawartość przewodu pokarmowego.
d. W wątrobie nadwyżka glukozy jest przekształcana w glicerol i kwasy tłuszczowe.
e. Bakterie symbiotyczne występujące w jelicie grubym człowieka produkują witaminę K i witaminy z grupy B.
f. Sole żółciowe produkowane przez wątrobę emulgują tłuszcze, przez co zwiększają tempo ich trawienia.
Zad. 8. (3 pkt) Tabela przedstawia wartości odczynu środowiska, w którym różne enzymy
trawienne wykazują największą aktywność.
Podaj przykład enzymów A, B i C
oraz miejsca ich działania w przewodzie
pokarmowym.
Zad. 1 W podanym wykazie podkreśl gruczoły trawienne: gardło, ślinianki, dwunastnica, wątroba, macica, żołądek, jelito grube, trzustka, odbytnica, jądra, migdały, przełyk.
Zad. 2 Podpisz wszystkie zaznaczone cyframi struktury. (Liczby nieparzyste)
Zad 3 Wskaż miejsca gdzie przebiega proces trawienia i wypisz enzymy trawiące cukry.
Zad. 4 Wskaż substancje, które organizmie człowieka produkowane są w trzustce. (4 )
Zad. 5 W pokarmach, np. w smalcu i oleju słonecznikowym, mogą występować różne rodzaje tłuszczów.
Oceń, który z nich dostarcza organizmowi bardziej wartościowego rodzaju tłuszczu, uzasadniając odpowiedź jednym argumentem.
Zad. 6 Do podanej krótkiej charakterystyki witamin przyporządkuj konkretną witaminę.
1. Jest jedną z witamin, którą możne produkować organizm człowieka, odpowiada za współtworzenie rodopsyny.
2. jest antyutleniaczem; niezbędna w syntezie kolagenu, a także wchłanianiu żelaza i wzmocnieniu odporności organizmu.
3. jest niezbędna w wytwarzaniu czynnika uczestniczącego w inicjowaniu krzepnięcia krwi.
4. jest jedną z witamin, którą możne produkować organizm człowieka, wpływa na gospodarkę wapniową człowieka.
Zad. 7 (2 pkt) Z podanych niżej zdań zaznacz dwa, które zawierają prawdziwe informacje dotyczące procesów zachodzących w układzie pokarmowym człowieka.
A. Enzymy trawienne są wydzielane w każdym z odcinków przewodu pokarmowego.
B. Żółć jest enzymem powodującym zmniejszenie napięcia powierzchniowego i emulgację tłuszczów.
C. W przewodzie pokarmowym wytwarzane są hormony pobudzające wydzielanie soków trawiennych.
D. W przewodzie pokarmowym człowieka wydzielane są enzymy umożliwiające rozkład celulozy z pokarmów roślinnych.
E. Trypsynogen wytwarzany jest przez trzustkę i uwalniany do dwunastnicy.
Zad. 8 (3 pkt) Poniżej przedstawiono nazwy pewnych enzymów trawiennych.
A. ..................................................... – amylaza ślinowa
B. ..................................................... – chymotrypsyna
C. ..................................................... – maltaza
Wpisz, w odpowiednie miejsca A, B i C, nazwy odcinków przewodu pokarmowego, w których działają wymienione enzymy, oraz napisz na jakie związki chemiczne rozkładają.
graczz124