Pascha wielkanocna z bakaliami
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
10 dag masła
pół szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40 dag cukru pudru
Cukier wanilinowy WINIARY
2 łyżki Żelatyny WINIARY
30 dag bakalii (rodzynki, figi, morele, smażona skórka pomarańczowa, płatki migdałowe)
do dekoracji:
winogrona
brzoskwinie
mandarynki
posiekane orzechy laskowe
płatki migdałowe
Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę i odstaw. Żelatynę rozpuść w wodzie (ćwierć szklanki) i przygotuj według przepisu na opakowaniu. Masło utrzyj do białości, po czym ucieraj dalej, stopniowo dodając ser, ubite żółtka, śmietankę i cukier wanilinowy.
Gdy masa serowa będzie już jednolita, starannie wymieszaj ją z przygotowanymi bakaliami i przestudzoną żelatyną, a potem szybko przełóż do dużej tortownicy. Tortownicę wcześniej wysmaruj masłem, a jej bok obsyp posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.
Masę serową przykryj karbowanym spodem posmarowanym masłem i obciąż ciężarkiem. Paschę wstaw do lodówki, by zastygła. Kiedy zastygnie okrój nożem jej brzeg, zdejmij bok tortownicy, a następnie (bardzo delikatnie) karbowany spód. Wierzch ciasta udekoruj według uznania cząstkami brzoskwiń i mandarynek oraz winogronami.
Goniulka