full-version-grillowanie-dla-bystrzakow-wydanie-ii_grilby.pdf

(7908 KB) Pobierz
665996572 UNPDF
Spis treści
Przykładowy rozdział
Grillowanie dla bystrzaków.
Wydanie II
Katalog online
Zamów drukowany
katalog
Autor: John Mariani, Marie Rama
ISBN: 978-83-246-2506-2
Tytuł oryginału: Grilling for Dummies 2/e
Format: 180 × 235, stron: 328
CENNIK I INFORMACJE:
Dowiedz się, jak:
• zainstalować i konserwować grill
• rozpalić i podtrzymać odpowiedni ogień
• grillować różne rodzaje potraw — od mięsa i drobiu, przez owoce morza
i warzywa, aż po owoce i desery
• przyrządzać na ruszcie egzotyczne dania
Z tą książką upieczesz kilka pieczeni przy jednym ogniu — wzniesiesz się na wyżyny
kulinarnego kunsztu, będziesz się œwietnie bawił i wreszcie dobrze sobie podjesz!
Coraz cieplejsze dni i noce sprzyjają biesiadowaniu pod chmurką i to właœnie grill
coraz częœciej jest gwiazdą ogrodowych imprez. Potrawy pieczone na ruszcie
œwietnie smakują, są proste do przyrządzenia i — jak twierdzą dietetycy — zdrowsze,
bo zawierają mniej tłuszczu. A grillować można prawie wszystko: rozmaite mięsa
i ryby, warzywa, a nawet owoce.
Zapewne niejeden raz wrzucałeœ kiełbaskę na grilla lub opiekałeœ ją nad ogniskiem.
Jeœli jednak naprawdę gotujesz się do grillowania przez duże „G”, ta książka uczyni
z Ciebie mistrza rusztu. Cokolwiek postanowisz przyrządzić, z Grillowanie dla
bystrzaków. Wydanie II Iw Ci się upiecze.
• Przygotuj się do grillowania — poznaj grillowy żargon, wybierz odpowiedni grill
i naucz się rozpalać oraz podtrzymywać ogień.
• Żyj ze smakiem — zaopatrz swoją spiżarnię w potrzebne zioła, przyprawy,
nacierki, oleje aromatyzowane i marynaty.
• Stare, ale jare, czyli klasyka grilla — zacznij od kiełbasek, hamburgerów,
szaszłyków oraz żeberek i zachwyć goœci ich wspaniałym, oryginalnym
smakiem.
• Rozwiń swoje umiejętnoœci — osiągnij mistrzostwo, korzystając z naszych
wskazówek dotyczących grillowania wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny,
ryb, warzyw i... owoców.
Œwietna lektura przy œniadaniu, w łóżku, podróży i na bezludnej wyspie
Zamów informacje
o nowościach
Zamów cennik
CZYTELNIA:
Fragmenty książek
online
do przechowalni
do koszyka
Wydawnictwo Helion
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. 032 230 98 63
e-mail: septem@septem.pl
redakcja: redakcjawww@septem.pl
informacje: o księgarni septem.pl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Spis treci
O autorach .............................................................................................................................. 15
Podzikowania od autorów ..................................................................................................... 17
Wstp ...................................................................................................................................... 19
O ksice ..................................................................................................................................................... 20
Konwencje zastosowane w ksice .................................................................................................................. 20
Czego nie czyta ........................................................................................................................................... 21
Naiwne zaoenia .......................................................................................................................................... 21
Jak podzielona jest ksika ............................................................................................................................. 21
Cz I: Zapanuj nad grillem .................................................................................................................... 22
Cz II: ycie ze smakiem ....................................................................................................................... 22
Cz III: Co dla mioników klasyki ......................................................................................................... 22
Cz IV: Upiec mona wszystko .............................................................................................................. 22
Cz V: Dekalog ..................................................................................................................................... 22
Ikony uyte w ksice ..................................................................................................................................... 23
Co dalej ....................................................................................................................................................... 23
Cz I: Zapanuj nad grillem .........................................25
Rozdzia 1: Opanuj grillowy argon .......................................................................................... 27
Podstawowe pojcia: grillowanie bezporednie i porednie ............................................................................... 27
Opiekanie jedzenia na otwartym ogniu ....................................................................................................... 28
Z dala od ognia: grillowanie porednie ....................................................................................................... 29
Powolne pieczenie w duej iloci dymu: udane barbecue .................................................................................. 30
Jeszcze wolniejszy proces: wdzenie ................................................................................................................ 31
Wdzenie na sucho ................................................................................................................................... 32
Wdzenie na mokro .................................................................................................................................. 32
Z grillowego na nasze: minisowniczek mistrza rusztu ...................................................................................... 33
Kilka wskazówek na pocztek ........................................................................................................................ 35
Rozdzia 2: Kup wymarzonego grilla i podstawowe akcesoria ................................................ 37
Wybierz odpowiedni typ grilla ....................................................................................................................... 37
Poznaj wszystkie opcje .............................................................................................................................. 38
Wglowy czy gazowy? Porównanie podstawowych typów ............................................................................ 40
Co masz do wyboru? Przegld cech grillów ..................................................................................................... 42
 
10 Grillowanie dla bystrzaków
Narzdzia i zabawki ...................................................................................................................................... 43
Dziecko w sklepie z zabawkami — podstawowe akcesoria ...........................................................................43
Przegld narzdzi i zabawek dla mistrza grilla ............................................................................................ 47
Jak dba o grilla? .......................................................................................................................................... 52
Smarowanie rusztu ................................................................................................................................... 52
Czyszczenie grilla w rodku i na zewntrz ................................................................................................... 52
Przechowywanie grilla .............................................................................................................................. 53
Rozdzia 3: Rozpalanie ognia ...................................................................................................55
Przygotowywanie grilla do uytku .................................................................................................................. 55
Czym karmi ogie? ...................................................................................................................................... 56
Propan-butan z butli ................................................................................................................................. 56
Po staremu, czyli brykiety wglowe ............................................................................................................ 56
Grilluj jak profesjonalista na naturalnym wglu drzewnym ........................................................................... 57
Dodawanie wiórów lub kawaków drewna .................................................................................................. 58
Rozkadanie wgla na palenisku ..................................................................................................................... 59
Niech stanie si ogie: rozpalanie grilla .......................................................................................................... 60
Najlepszy wybór: rozpalarka elektryczna .................................................................................................... 61
Drugie miejsce: rozpalarka kominowa ........................................................................................................ 62
Stara szkoa: zapalniczka gazowa ............................................................................................................... 63
Kontrolowanie i podtrzymywanie ognia .......................................................................................................... 64
Cz II: ycie ze smakiem ............................................ 67
Rozdzia 4: Co si kryje w spiarni mistrza grilla? .................................................................. 69
Mali pomocnicy w puszkach i butelkach .......................................................................................................... 69
Przyprawy stoowe ........................................................................................................................................ 71
Olej jako przyprawa ...................................................................................................................................... 72
Odrobina octu do smaku ............................................................................................................................... 73
Sodkie dodatki do sosów i marynat ................................................................................................................ 74
Alkohol jako skadnik marynat i sosów ............................................................................................................ 75
Grillowy zielnik ............................................................................................................................................. 75
Wzbogacanie smaku za pomoc owoców i warzyw ........................................................................................... 79
Rozdzia 5: Nasycanie smakiem: marynaty, oleje, nacierki ..................................................... 81
Parada marynat ............................................................................................................................................ 82
Wybór skadników .................................................................................................................................... 82
Przygotowania do marynowania ................................................................................................................ 83
Czas marynowania .................................................................................................................................... 84
Uywanie marynat do pdzlowania i wykaczania ...................................................................................... 84
Aromatyzowane oleje .................................................................................................................................... 90
Suche nacierki .............................................................................................................................................. 91
Spis treci 11
Rozdzia 6: W wiecie sosów .................................................................................................. 97
Ciepe sosy ................................................................................................................................................... 97
Zimne sosy ................................................................................................................................................. 102
Przyprawy stoowe ...................................................................................................................................... 104
Salsy ...................................................................................................................................................... 104
Majonez ................................................................................................................................................ 107
Chutneye ................................................................................................................................................ 107
Inne dodatki ........................................................................................................................................... 110
Wspaniay dodatek do potraw: maso zioowe ............................................................................................... 112
Cz III: Co dla mioników klasyki ...........................115
Rozdzia 7: Hamburgery, kiebaski, hot dogi ......................................................................... 117
Wszyscy lubimy hamburgery ........................................................................................................................ 117
Wybór misa na hamburgery ................................................................................................................... 118
Odpowiedni dobór skadników ................................................................................................................ 118
Przygotowywanie kotlecików ................................................................................................................... 119
Co jeszcze woy do buki? ..................................................................................................................... 122
Kiebasy i kiebaski ...................................................................................................................................... 123
Czas grillowania ..................................................................................................................................... 124
Dodatki do hot dogów ............................................................................................................................ 125
Rozdzia 8: Kulinarna szermierka, czyli szaszyki i sataje ..................................................... 129
Wybór odpowiedniej „broni” ....................................................................................................................... 130
Zosta mistrzem szaszyków ........................................................................................................................ 130
Warzywa na patyku — wietna zabawa ........................................................................................................ 131
Szaszyki z woowiny ................................................................................................................................... 133
Szaszyki wieprzowe .................................................................................................................................... 136
Szaszyki z jagniciny — co dla koneserów .................................................................................................. 138
Szaszyki z kurczaka .................................................................................................................................... 140
Szaszyki z owoców morza ........................................................................................................................... 141
Sataje ......................................................................................................................................................... 144
Rozdzia 9: Moe i brudz, ale s pyszne — eberka na wiele sposobów ............................ 147
Róne sposoby grillowania eberek wieprzowych ........................................................................................... 147
Spróbuj eberek woowych ........................................................................................................................... 155
Rozdzia 10: Roen na grillu? Tak, to moliwe! ..................................................................... 157
Grillowanie bez rusztu, czyli pieczenie na ronie ............................................................................................ 157
Wybór najlepszego misa na roen ........................................................................................................... 158
Wskazówki ogólne .................................................................................................................................. 158
Wskazówki dotyczce konkretnych rodzajów misa ........................................................................................ 159
Zaczynamy zabaw z ronem! ..................................................................................................................... 161
12 Grillowanie dla bystrzaków
Cz IV: Upiec mona wszystko .................................. 169
Rozdzia 11: Woowina — stworzona do pieczenia na ruszcie ............................................. 171
Wszystko, co musisz wiedzie, eby upiec woowin na ruszcie ....................................................................... 171
Róne rodzaje misa woowego ................................................................................................................ 172
Grillowanie steków ...................................................................................................................................... 173
Delikatno nade wszystko: marynowanie misa ........................................................................................ 173
Na ruszt z nimi! ..................................................................................................................................... 174
Czas na piecze woow .............................................................................................................................. 179
Rozdzia 12: Wieprzowina — królowa grilla ......................................................................... 183
To, co najlepsze w wieprzowinie .................................................................................................................. 183
Nacierki do wieprzowiny ............................................................................................................................. 185
Czas pieczenia wieprzowiny ......................................................................................................................... 185
Kotlety .................................................................................................................................................. 187
Marynowanie w solance .......................................................................................................................... 191
Najdelikatniejsza z delikatnych — poldwica wieprzowa ........................................................................... 192
Rozdzia 13: Jagnicina — bliskowschodni rarytas ............................................................. 197
Podstawowe informacje o jagnicinie ............................................................................................................ 197
Elementy tuszy jagnicej .......................................................................................................................... 198
Przyprawy do jagniciny ......................................................................................................................... 198
Jagnicina wymaga czuoci ..................................................................................................................... 199
Kotlety jagnice .......................................................................................................................................... 199
Kilka sów o opatce jagnicej ....................................................................................................................... 201
Udziec jagnicy .......................................................................................................................................... 202
Pieczenie udca jagnicego na ruszcie ...................................................................................................... 202
Grillowanie steków z udca ..................................................................................................................... 203
Najlepszy sposób na udziec: rozci, zamarynowa, upiec ......................................................................... 204
eberka jagnice ......................................................................................................................................... 206
Rozdzia 14: Dania z drobiu — grilluj z polotem ................................................................... 209
Kurczak palce liza ..................................................................................................................................... 209
Postpowanie z misem drobiowym ......................................................................................................... 210
Grillowanie piersi kurczaka ..................................................................................................................... 211
Skrzydeka ............................................................................................................................................. 213
Smakowite wiartki kurczaka ................................................................................................................... 216
Czas na udka i podudzia ......................................................................................................................... 220
Grillowanie kurczaka w caoci ................................................................................................................ 221
Indyk na róne sposoby ............................................................................................................................... 224
Dzikie ptactwo — smaczne i zdrowe ............................................................................................................ 227
Ptaki owne a hodowlane ........................................................................................................................ 227
Gatunki ptaków ...................................................................................................................................... 228
Zgłoś jeśli naruszono regulamin