Faszerowane pieczarki wege z grilla
•
Odpowiednia ilość dużych (co najmniej 8 cm średnicy) pieczarek,
2-3 strąki świeżej papryki, 100 g suchego ryżu, 1 cebula
100 g żółtego sera na sztucznej podpuszczce, 1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego, sól, kilka kropel Tabasco.
Etapy przygotowania
1.
Z wyczyszczonych pieczarek usuwamy trzony i siekamy je. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Gotujemy ryż i studzimy go.
2.
Wszystkie składniki mieszamy z sobą dodając starty na grubej tarce jarzynowej ser i takim farszem napełniamy kapelusze pieczarek.
3.
Zapiekamy je na grillu, w piekarniku lub kombiwarze. Jeśli na grilu to warto owinąć grzyby w folie aluminiową i skrócić czas zapiekania do 15 min.
4.
UWAGA - jest to danie wegetariańskie a wegetarianie nie konsumują serów wykonanych na naturalnej podpuszce.
ann20