Tort Spiderman.doc

(346 KB) Pobierz
Tort Spiderman

Tort Spiderman

 

 

Ciasto upiekłam z blaszce 25*30 cm, z 7 jajek. Przekroiłam je na 3 blaty, i przełożyłam masą budyniową z masłem,
dekoracja to
sztuczny marcepan z 3/4 porcji : z tego 3/4 zafarbować na czerwono, a resztę na czarno.

 

Marcepan:

1/4 litra wody

dag masła lub margaryny

1/4 kg mąki pszennej
1 kg cukru pudru 
1 olejek migdałowe

 

 

Biała masa cukrowa:

350 g cukru pudru
50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody

 

 

biała masa cukrowa z 1/4 porcji i dużo jeszcze zostało
Do wykonania użyłam szablonu który zrobiłam i strzykawki do robienia nitek pajęczyny:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie marcepanu:

 

Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejek migdałowy. W połowie dosypywanie cukru marcepan zrobi się rzadki, należy nadal dosypywać aż zrobi się plastyczny
 Dobrze wyrobić

Marcepan można barwić ,  najlepiej barwnikami w proszku lub w paście. Gotowy marcepan przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.
W taki sposób może być długo przechowywany.
Marcepan świetnie nadaje się do lepienia różnego rodzaju ozdób.

 

Wykonanie białej masy cukrowej:

 

wsypać do małego garnka żelatynę
-zalać ją zimną wodą i odstawić na ok 5-10 minut
-przygotować w tym czasie cukier ( należy go przesiać do większe miski , lepiej jest przesiać więcej w razie gdyby miało braknąć )
-postawić naczynie z żelatyną nad kąpielą wodną , odczekać chwile do momentu aż  żelatyna zacznie się rozluźniać , od tego momentu mieszać najlepiej samą końcówką od miksera
-kiedy żelatyna się rozpuści wsypać glukozę ,dobrze mieszać przez ok minutę ( papka ma być ciepła ale należy pamiętać, żeby jej NIE ZAGOTOWAĆ! jeśli się zagotuje wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz)
-zdjąć  z kąpieli wodnej i wlać  olejek ( najlepiej migdałowy) ,
-od razu po wymieszaniu papki z olejkiem wsyp kilka garści cukru pudru, wymieszać całość . Powinna powstać gęsta papka
-wylać ją na blat ,stopniowo  dosypywać  cukier puder i ciągle wyrabiać
-jeśli masa będzie miała odpowiednią  konsystencje oczyścić blat z cukru pudru, posypać go mąką ziemniaczaną i wałkować .Należy pamiętać  o podsypywaniu mąką ziemniaczaną bo ona podczas wałkowania tej masy sprawdza się rewelacyjnie . nadmiar mąki  można łatwo usunąć  za pomocą pędzelka

    

 

Wykonanie ciasta:

 

Ciasto wystudzić na kratce (najlepiej upiec dzień wcześniej), po czym z prostokąta wyciąć owal, który robi za głowę :-)) Trzeba starać się wyciąć trochę pod skosem, tzn. tak by podstawa była trochę większa. 
Owal, przekroić na 3 blaty
Ciasto przekładać kolejno masami (nie zapomnieć o naponczowaniu), formując delikatnie, kształtną głowę. Przygotowane ciasto powlec sztucznym marcepanem, lub inną masą plastyczną Wyciąć oczy z przy pomocy przygotowanych szablonów i "utkać sieć pajęczą" wspomagając się jakąś strzykawką, wyciskarką.

                     

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin