· 0,5 kg ziemniaków
· 2 łyżki masła
· 1 por
· 1 cebula
· 25 dag pieczarek
· pęczek pietruszki
· 2 ząbki czosnku
· 1 szklanka śmietanki 30%
· ser camembert
· sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
· tłuszcz, tarta bułka do wysmarowania naczynia
1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 10 minut, nie dłużej! Ziemniaczki powinny być trochę niedogotowane. Odcecić.
2. Czosnek, por, cebulkę i pieczarki dusić na maśle, przyprawić solą oraz posiekaną pietruszką.
3. Śmietanę rozgrzać w rondlu, dodać ser camembert pokrojony w kostkę, przyprawić gałką muszkatołową, mocno posolić. Zagotować.
4. W żaroodpornym naczyniu, posmarowanym tłuszczem i posypanym bułką układać plastry ziemniaków, posypać tymiankiem, dodać połowę farszu i polać sosem. Ułożyć drugą warstwę ziemniaków na wzór pierwszej. Piec 25 minut w temp 250 stopni. Smacznego!
Ciesielscy