Zapiekanka ziemniaczana Ulci.doc

(26 KB) Pobierz
Zapiekanka ziemniaczana z porem

Zapiekanka ziemniaczana Ulci

 

Składniki:

·         0,5 kg ziemniaków

·         2 łyżki masła

·         1 por

·         1 cebula

·         25 dag pieczarek

·         pęczek pietruszki

·         2 ząbki czosnku

·         1 szklanka śmietanki 30%

·         ser camembert

·         sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa

·         tłuszcz, tarta bułka do wysmarowania naczynia

 

 

Sposób przyrządzania:

1.       Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 10 minut, nie dłużej! Ziemniaczki powinny być trochę niedogotowane. Odcecić.

2.     Czosnek, por, cebulkę i pieczarki dusić na maśle, przyprawić solą oraz posiekaną pietruszką.

3.     Śmietanę rozgrzać w rondlu, dodać ser camembert pokrojony w kostkę, przyprawić gałką muszkatołową, mocno posolić. Zagotować.

4.     W żaroodpornym naczyniu, posmarowanym tłuszczem i posypanym bułką układać plastry ziemniaków, posypać tymiankiem, dodać połowę farszu i polać sosem. Ułożyć drugą warstwę ziemniaków na wzór pierwszej. Piec 25 minut w temp 250 stopni.  Smacznego!

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin