Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera.pdf

(916 KB) Pobierz
802945313.001.png
Ten ebook zawiera darmowy fragment publikacji "Dieta fizjologiczna Tomasza
Darmowa publikacja dostarczona przez
Copyright by Złote Myśli & TOMASZ REZNER, rok 2008
Autor: TOMASZ REZNER
Tytuł: Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera
Data: 25.03.2012
Złote Myśli Sp. z o.o.
ul. Toszecka 102
44-117 Gliwice
Niniejsza
publikacja
może
być
kopiowana,
oraz
dowolnie
rozprowadzana
tylko
i
wyłącznie
w
formie
dostarczonej
przez
Wydawcę.
Zabronione
jakiekolwiek
zmiany
w
zawartości
publikacji
bez
pisemnej
zgody
Wydawcy.
Zabrania
się
jej
odsprzedaży,
zgodnie
z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
dołożyli
wszelkich
starań,
by
zawarte
w
tej
książce
informacje
były
kompletne
i
rzetelne.
Nie
biorą
jednak
żadnej
odpowiedzialności
ani
za
ich
wykorzystanie,
ani
za
związane
z
tym
ewentualne
naruszenie
praw
patentowych
lub
autorskich.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
nie
ponoszą
również
żadnej
odpowiedzialności
za
ewentualne
szkody
wynikłe
z
wykorzystania
informacji
zawartych
w książce.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
P owe r ed by TCPDF ( www .t cpd f. o r g )
SPIS TREŚCI
PODZIĘKOWANIA .................................................................................................7
1.
OD AUTORA
......................................................................................................8
2.
ZAŁOŻENIA I CELE TEGO PORADNIKA
..........................................................13
3.
CELE
. ...............................................................................................................15
3.1.
Zdrowie
. ...............................................................................................................17
3.1.1.
Brzuch
...........................................................................................................18
3.1.2.
Klatka piersiowa i jej zawartość
..................................................................20
3.1.3.
Narządy wewnętrzne
....................................................................................21
3.1.3.1.
Serce
......................................................................................................21
3.1.3.2.
Płuca
.....................................................................................................22
3.1.3.3.
Żołądek
.................................................................................................22
3.1.3.4.
Jelita
.....................................................................................................23
3.1.3.5.
Wątroba
................................................................................................23
3.1.3.6.
Pęcherzyk żółciowy
..............................................................................23
3.1.3.7.
Trzustka
................................................................................................23
3.1.3.8.
Nerki
....................................................................................................24
3.1.4.1.
Kończyny dolne (popularnie określane jako nogi)
...................................24
3.1.4.1.
Kończyny dolne (popularnie określane jako nogi)
...............................25
3.1.4.2.
Kręgosłup
.............................................................................................26
3.1.4.3.
Układ naczyniowy i miażdżyca
.............................................................27
3.1.5.
Tkanka tłuszczowa
.......................................................................................29
3.2.
Prezencja i kariera
..............................................................................................30
3.3.
Samopoczucie
......................................................................................................31
4.
JAK TO DZIAŁA?
.............................................................................................32
4.1.
Hierarchia energetyczna organizmu
...................................................................32
4.2.
Układ trawienny
..................................................................................................34
4.3.
Trawienie i wchłanianie
......................................................................................34
4.3.1.
Jama ustna
..................................................................................................35
4.3.2.
Przełyk
.........................................................................................................35
4.3.3.
Żołądek
........................................................................................................36
4.3.4.
Dwunastnica
...............................................................................................38
4.3.5.
Jelito cienkie
................................................................................................39
4.3.6.
Jelito grube
..................................................................................................39
4.3.7.
Odbytnica i odbyt
........................................................................................40
4.4.
Układ moczowy
...................................................................................................40
4.5.
Dlaczego człowiek tyje?
.......................................................................................40
4.6.
Bilans energetyczny
............................................................................................42
4.6.1.
Magazynowanie energii
...............................................................................44
4.6.1.1.
Krew i płyny ustrojowe
.........................................................................45
4.6.1.2.
Wątroba
................................................................................................45
4.6.1.3.
Tkanka tłuszczowa
...............................................................................45
4.6.1.4.
Tkanki
..................................................................................................49
4.6.1.5.
Mózg i tkanka nerwowa
.......................................................................49
4.7.
Regulacje
.............................................................................................................49
4.7.1.
Insulina
........................................................................................................50
4.7.2.
Tłuszcz
.........................................................................................................52
4.7.3.
Glikogen
.......................................................................................................52
4.7.4.
Mucyny i mukopolisacharydy
......................................................................52
4.7.5.
Cholesterol: HDL i LDL
...............................................................................53
5.
PSYCHIKA
.......................................................................................................54
5.1.
Dzieło Emila Coue
...........................................................................................54
5.1.1.
Prawidła określone przez Emila Coue
.....................................................55
5.2.
NLP i jego twórcy
............................................................................................55
5.3.
Łakomstwo
.....................................................................................................56
5.4.
Anorexia nervosa
............................................................................................56
5.5.
Bulimia
............................................................................................................57
6.
MITY O OTYŁOŚCI
. .........................................................................................58
6.1.
..........................................................................................................58
6.1.1.
Ilość posiłków
. ..............................................................................................58
6.1.2.
Częstość
. .......................................................................................................59
6.1.3.
Czas
. .............................................................................................................60
6.1.4.
Obfitość posiłków
. ........................................................................................61
6.1.5.
Dania
. ...........................................................................................................61
6.1.6.
Smakowitość pokarmu
. ................................................................................61
6.1.7.
Kanapki
. .......................................................................................................62
6.2.
O słabości
............................................................................................................64
6.3.
O złym trawieniu
.................................................................................................65
6.3.1.
O grubych
.....................................................................................................65
6.3.2.
O chudych
....................................................................................................66
6.4.
O miażdżycy
........................................................................................................67
6.5.
O tym, że ktoś taki już jest i
nie
da
się
tego zmienić
...........................................67
6.6.
O hormonach
......................................................................................................68
6.7.
O chorych na cukrzycę
........................................................................................69
6.8.
Genetyczne
..........................................................................................................71
6.9.
O dietach
.............................................................................................................72
6.10.
O normach
.........................................................................................................75
6.11.
Cholesterol
.........................................................................................................77
6.12.
Składniki pożywienia
.........................................................................................79
6.12.1.
Mięso
..........................................................................................................79
6.12.2.
Ryby
...........................................................................................................79
6.12.3.
Nabiał
.........................................................................................................79
6.12.4.
Zboża
.........................................................................................................83
7.
LECZENIE OTYŁOŚCI
......................................................................................85
7.1.
Tradycyjne sposoby regulacji masy ciała
.............................................................85
7.1.1.
Diety
.............................................................................................................85
7.1.2.
Sport i ćwiczenia fizyczne
............................................................................86
7.1.3.
Sauny, banie, termy itp.
...............................................................................86
7.1.4.
Przeczyszczanie, lewatywy itp.
.....................................................................87
7.1.5.
Metody chirurgiczne
....................................................................................87
7.1.5.1.
Wycinanie i odsysanie tkanki tłuszczowej
............................................87
7.1.5.2.
Wycinanie części żołądka
.....................................................................88
7.1.5.3.
Wycinanie części jelit
...........................................................................88
7.1.5.4.
Balon w żołądku – BIB system
.............................................................89
7.1.5.5.
Obrączka umieszczona na górnej części żołądka
.................................89
8.
ZAKOŃCZENIE CZĘŚCI PIERWSZEJ
...................................................90
DIETA FIZJOLOGICZNA TOMASZA REZNERA - darmowy fragment - Złote Myśli
Tomasz Rezner
● str. 5
1.
1. Od autora
Od autora
Szanowna Czytelniczko!
Szanowny Czytelniku!
TEGO JESZCZE NIE
BYŁO!
PO TEJ LEKTURZE WYRZUCISZ
WSZYSTKIE INNE KSIĄŻKI O ODCHUDZANIU
NA MAKULATURĘ!
Spodziewam się, że spotykając się z tym poradnikiem, możesz
zareagować następująco: „jeszcze jedna książka o odchudzaniu. Tyle
już wypróbowałam, a efektu nie ma”.
W PEŁNI ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ CO DO EFEKTU , gdyż te
wszystkie dotychczasowe książki (a przynajmniej przytłaczająca ich
większość) i zawarta w nich treść są nieskuteczne.
Możesz na początku uważać moje poglądy za kontrowersyjne, lecz
jestem przekonany, że po zapoznaniu się z całością zgodzisz się
z moim podejściem do tego tak ważnego dla ludzi tematu.
Gdy zapoznasz się z moim poradnikiem, dojdziesz do wniosku: „TO
JEST TO!” Kiedyś (jeszcze tylko 500 lat temu) WSZYSCY ludzie
uważali, że Ziemia jest płaska i leży w centrum Wszechświata,
a Słońce oraz wszelkie ciała niebieskie krążą wokół niej. W tym
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Tomasz Rezner
802945313.002.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin