Czosnek LEK NA WSZYSTKO.doc

(61 KB) Pobierz
Czosnek, lekarstwo na prawie wszystko

Czosnek, lekarstwo na prawie wszystko

Autor admin, 10/10/2009 19:59

Niektóre źródła podają, że kariera czosnku rozpoczęła się już 5 tysięcy łat temu. W starych czasach dodawano go do napojów lub noszono przy sobie, by strzegł od klątw i nieprzyjaciół. Zawieszony nad drzwiami domu odstraszał choroby i nieproszonych gości a nawet wampiry.


czosnek_lekarstwo 

Słowiańskie przysłowie głosiło: „Ucieka jak czarownica od czosnku”. Aby się uchronić przed rzuconym urokiem, skrapiano święconą wodą kawałek chleba, 3 ząbki czosnku oraz czerwoną wstążkę i umieszczano to wszystko w misce podczas pełni księżyca dokładnie o północy. Następnego dnia rano domownicy zjadali chleb, czosnek zakopywali pod progiem domu, a wstążkę zawiązywali na drzwiach wejściowych. Ten rytuał chronił wszystkich mieszkańców. Zdejmowanie klątw i uroków z wykorzystaniem czosnku będzie jeszcze dokładniej opisany.
W wielu kulturach wierzono, że czosnek wzmaga pożądanie i potencję. Dlatego mnisi buddyjscy mieli zakaz jedzenia go.
Magiczne i lecznicze właściwości tej rośliny doceniono w starożytności. Czosnek znajduje się na malowidłach grobowych starożytnego Egiptu, jego wizerunki znaleziono w pałacu Minosa w Knossos na Krecie. Budowniczowie piramid jedli czosnek dla wzmocnienia wycieńczonego organizmu. Pliniusz zalecał go na zaburzenia żołądkowe, ukąszenie żmii, astmę, reumatyzm i suchoty,
W Anglii uchodził za skuteczny afrodyzjak, we Francji był uważany za panaceum na wszystkie możliwe choroby. W czasie I wojny światowej używano go do walki z tyfusem i biegunką.
Podczas II wojny światowej brytyjscy lekarze stosowali czosnek w przypadku ran i zakażeń.
Współczesna medycyna potwierdza właściwości lecznicze czosnku między innymi jego działanie przeciwnowotworowe. Zauważono, że czosnek działa jak antybiotyk. Zawiera, witaminy C, A, B, B1, sole mineralne, wapń, fosfor, magnez, fluor. Niszczy bakterie, wzmaga odporność organizmu. Gdy dopadnie kogoś grypa w te mroźne wieczory, kaszel czy ból gardła, zastosujmy czosnek, na pewno pomoże! Dwa lub trzy ząbki dziennie obniżą ciśnienie, usuną arteriosklerozę, poprawią pracę serca i mózgu. Bez czosnku jako przyprawy trudno sobie wyobrazić kuchnię francuską, włoską, grecką i hiszpańską. Jest tylko jeden problem. Jego amatorzy są na ogół znakomicie są wyczuwalni w promieniu paru metrów. Jedni proponują picie mocnej kawy lub jogurtu, inni zjadanie goździków. Najbardziej rozpowszechniony jest pogląd, że użycie natki pietruszki neutralizuje zapach czosnku. Ja spróbowałam z dobrym efektem. Najchętniej zjadam czosnek z białym serkiem z dodatkiem czosnku i natki pietruszki. Wyśmienita pasta serowo-czosnkowa na tosty.
Co czynić, aby ludzie, dla własnego dobra, polubili wonność i smak tego warzywa? Trudno na to pytanie odpowiedzieć. W obecnej dobie komputerów i sztucznych specyfików osoba pachnąca czosnkiem jest uważana za „wieśniaka”. Właśnie z takimi poglądami się spotkałam.
Ale na smród wypalanych papierosów czy kopeć alkoholowy od zatwardziałych amatorów napojów z procentami nikogo nie razi. DLACZEGO??. Do wielu zapachów, na przykład fetoru spalin ludzie się już przyzwyczaili i nie robi to na nich wrażenia. A przecież w Grecji czosnek jest cennym, akceptowanym powszechnie warzywem. Kuchnia grecka czosnkiem stoi. Czyżby, dlatego statystyczny Grek jest zdrowszy od statystycznego Polaka?. Ludy Asyrii, Babilonu, Egiptu i innych starożytnych plemion czciły czosnek jako świętą roślinę. Bo siła antybiotyczna czosnku jest wprost zadziwiająca.
Czosnek czyści arterie! Zwłaszcza zawałowcy powinni o tym pamiętać i codziennie spożywać świeży czosnek. Rozpuszcza on, bowiem złogi blokujące przepływ krwi w tętnicach. Odmładza mózg i układ odpornościowy. Zapobiega starczej demencji. Wpływa korzystnie na wydzielaniu serotoniny – hormonu, którego działanie poprawia nastrój, Allicyna i dwusiarczek dwuallilu, zawarty w czosnku, wyróżnia się silnym działaniem bakteriobójczym. Stąd lecznicza moc czosnku w infekcjach gardła i górnych dróg oddechowych, ropnych zapaleniach dziąseł. W czosnku znajduje się kilka tysięcy innych substancji korzystnie wpływających na nasze zdrowie, w tym ponad 400 przebadanych substancji wykazujących działania terapeutyczne. Każdy ząbek czosnku zawiera kilkanaście różnych przeciwutleniaczy. Szczególnie cenne właściwości posiada Allicyna, której czosnek zawdzięcza specyficzny zapach, który ginie przy gotowaniu.

Oto parę przepisów:

Nalewka pobudzająca system immunologiczny.
Pół kilo czosnku obrać, drobniutko posiekać. Dodać do tego pół litra koniaku. Dojrzewanie trwa 12 dni w pokojowej temperaturze. Bez dostępu światła i powietrza. Potem przecedzamy przez płócienko lub przez drobne sitko i przelewamy do butelki. Używamy najczęściej przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych, albo schorzeń przewodu pokarmowego. Zażywamy jednorazowo około 30 kropel, kilka razy na dobę. Rano wstajemy zdrowi i wypoczęci z apetytem.

Kiszonka czosnkowa.
Uwaga po niej pozostaje dosyć długo zapaszek. Bardzo korzystnie wpływa na urodę, nadaje skórze młodzieńczy wygląd.
Kilogram czosnku, burak ćwikłowy, dwa strąki czerwonej słodkiej papryki, pół kilo kwaśnych jabłek, kawałek kapusty, jedna marchewka, trzy łyżki oliwy. Nie zapomnijmy też o dodatkach: szczypcie koperku, kilku listkach dębu, wiśni, ewentualnie czarnej porzeczki, kawałek chrzanu, ćwierć łyżeczki gorczycy, cząbru, estragonu, jałowca. Przygotowanie zalewy:
Gotujemy dwie szklanki wody z solą, studzimy do temperatury pokojowej. Następnie wrzucamy kawałek skórki z razowego chleba. Obrać, oczyścić warzywa i poszatkować na drobniutkie kawałki. Nie rozdrabniamy tylko ząbków czosnku mieszamy składniki i wkładamy do szklanego słoja lub kamionki. Zalewamy zalewą, a na wierzch wlewamy oliwę. Nakrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kilka dni bez dostępu światła.

Napój stulatków:
Obieramy kilogram czosnku, miksujemy go z sokiem z 20 cytryn. Wlewamy do butelki z ciemnego szkła. Trzymamy w chłodnym miejscu, bez dostępu światła, przez 24 dni. Po tym terminie codziennie wieczorem wypijamy kieliszek eliksiru.

Masło witariańskie
Miażdżymy kilka ząbków czosnku i kawałek obranego awokado. Dodajemy szczyptę soli kamiennej, łyżeczkę soku z cytryny i odrobinę chili. Mieszamy dokładnie. Można jeść z razowcem smarując cienko. Bardzo dobre jest podawane z grzankami. Smakuje jak chleb czosnkowy tak zachwalany w pizzeriach.

Wzmacniająca receptura według Aleksandra Ożarowskiego
30 ząbków czosnku obierz z łusek, utrzyj na miazgę, zalej litrem przegotowanej chłodnej wody, dodaj sok wyciśnięty z 1l2 kg cytryn, wymieszaj i rozlej do małych słoików z przykrywkami. Przechowuj w lodówce. Pij po łyżeczce 3 razy dziennie przed posiłkami nawet przez kilka miesięcy. Wzmocnisz swoją odporność, rzadziej się będziesz przeziębić. Przy dłuższym stosowaniu kontroluj ciśnienie krwi, zwłaszcza, jeśli masz niskie.

Rosół czosnkowy.
- 1 litr rosołu z kurczaka, 1 główkę czosnku,
- 5 posiekanych gałązek natki pietruszki, 5 posiekanych gałązek kolendry,
- 1 łyżeczkę startej skórki cytryny.
- 1 łyżeczkę posiekanych liści mięty, 1 łyżeczkę posiekanych liści bazylii, 1 łyżeczkę curry,
- l łyżeczkę chili, liść laurowy.
Wrzucamy przyprawy do rosołu i gotujemy go, a potem podgrzewamy jeszcze przez 5 minut na maleńkim ogniu.
Doskonały przy przeziębieniach!

Spaghetti z pastą czosnkową.
- Paczka makaronu spaghetti, 6 ząbków czosnku,
- Puszka anchois.
- Puszka pomidorów w całości, pół słoika z zielonych oliwek.
3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, parmezan (według uznania) lub inny utarty ser.
Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy do chwili, gdy jest lekko twardy.
Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, anchois oraz pomidory i dusimy około 10 minut. Po chwili dodajemy pokrojone oliwki, sól, popieprz i dodajemy odcedzony makaron. Dokładnie mieszamy dosypując parmezan.
Spaghetti rozgrzewa i przywraca siły witalne. Nie podajemy do nich żadnego alkoholu!.

Zapoznawszy się z możliwościami oraz zastosowaniem czosnku zajrzyj jeszcze do artykułu „Pasożyt, wróg czy przyjaciel” ponieważ o naszych pasożytach również nie powinniśmy zapominać.
© Redakcja Antylicho.10.10. 2009. wszystkie prawa zastrzeżone

Tutaj możesz umieścić swoją reklamę

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin