Rosół z kurczaka lub cielęciny.rtf

(5 KB) Pobierz
Rosó³ z kurczaka lub cielêciny

Rosół z kurczaka lub cielęciny

 

Składniki na 6 porcji:

1 kg kurczaka lub cielęciny z kością

oszczyzna

cebula

po łce posiekanej natki i koperku

kilka ziaren pieprzu

l

 

Obranąoszczyznę umyj i umieść w garnku. Dodaj umyte mięso, wlej 8 szklanek zimnej osolonej wody i wrzuć kilka ziaren pieprzu. Wywar zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj przez 60-70 minut pod lekko uchyloną pokrywką.

 

Po 15 minutach gotowania dołóż zrumienioną nad gazem cebulę.

 

Ugotowany rosół przecedź przez gęste sito. Podawaj z cienkim makaronem, lanymi kluseczkami lub uszkami. Na talerzach obficie posyp zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin