Zupa ziemniaczana pikantna a aromatyczna mocno
Składniki: pół kilograma ziemniaków nie rozwalających się podczas gotowaniajeden średni seler - około 20 dagdwie średnie pietruszki - około 20 dagdwie marchewki - około 20 dag2 średniej wielkości cebulełyżka vegetysólpieprzkminekziele angielskie - 3 ziarenkaliść laurowy - 1pieprz ziarnisty - 6-8 ziarenekkawałek słoniny - 10 dag [niekoniecznie]zacierki:szklanka mąkiwody tyle, ile "zabierzesól
Zupa to prosta w przygotowaniu, z prostych składników, a o wielkim bogactwie smaku. W garze nastawiam wodę na zupę. Tej wody to około 1,5 litra. Do wody dodaję pieprz w ziarenkach, liść laurowy i ziele angielskie. Garnek stawiam na ogniu. Kiedy woda się podgrzewa obieram wszystkie warzywa i kroję wszystkie z wyjątkiem ziemniaków na duże kawałki - mniej więcej każde warzywo na 4 części. Ziemniaki kroję zaś na kostki o wielkości 2 cm na 2 cm. Kiedy woda bulgoce w garnku wrzucam do niej warzywa oprócz ziemniaków i gotuję do średniej miękkości. Do garnka wrzucam też vegetę oraz kminek i pieprz. Kiedy warzywa są już mniej twarde niż miękkie, dodaję ziemniaki. W czasie gotowania na patelni podsmażam słoninkę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę. By tłuszcz nie pryskał na całą kuchnię, słoninkę tuż po wrzuceniu na patelnię odrobinę solę. Czas by przygotować zacierki. W miseczce mąkę rozrabiam z woda i odrobiną soli, by otrzymać dość "ścisłe" ciasto. Kiedy ziemniaki w zupie już miękkie, do zupy wrzucam małe zacierki, "kręcone" z ciasta tuż na garnkiem. Zacierkom wystarczy kilka minut by się ugotowały. Wystarczy już tylko dodać słoninkę i podawać zupę na stół. Doskonale smakuje z odrobiną posiekanej natki pietruszki i pajdą świeżego pszennego chleba.
saturn3231