BARSZCZ CZERWONY
Składniki:- 1-1,2 kg buraków,- warzywa tzw. włoszczyzna - wszystko drobno pokrojone,- ziele ang.,- pieprz laur.,- sok z jednej cytryny,- 25 ml. oliwy,- 1 łyżka soli,- 4 łyżki cukru,- 4 nacięte ząbki czosnku i 2 łyżki majeranku. Jak przyrządzić?Wszystkie składniki rozdrobnić w Szefie Kuchni. Wszystko wkładamy do 4-ro litrowego naczynia Tupperware - to jest misa z sitem zamykana hermetycznie. Wszystko jest w sicie, a sito w misie. Całość zalewamy wrzątkiem z rozpuszczonymi 3 kostkami rosołowymi i przykrywamy hermetyczna pokrywą. Barszcz stoi i się robi przez 30 min. bez tzw. źródła ciepła, a my w tym czasie odpoczywamy lub coś innego pilnego robimy. Po upływie tego czasu otwieramy pokrywę, unosimy sito, żeby odcedzić barszcz, sito potem można postawić na pokrywie, a barszcz nalewamy do filiżanek.
Składniki
- 500 g mąki - 50 g drożdży - 400 ml ciepłej wody (nie gorącej) - ziarno słonecznika - pestki dyni - pieprz - 1 łyżeczka cukru - 2 płaskie łyżeczki soli
Do miski wsypać przesianą mąkę oraz sól. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i lekko ciepłą wodą, wlać do miski. Dodać pieprz, ziarna i wszystkie składniki wymieszać łyżką do ciasta. Miskę zamknąć, odpowietrzyć i odstawić w ciepłe miejsce (najlepiej trzy razy). Gdy miska się otworzy, wyłożyć ciasto do natłuszczonej foremki. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziarnem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800, ok. 30 min. Z powyższej ilości ciasta wyjdzie 1 chlebek i ok. 10 małych bułeczek. Smacznego:).
Jola_FW