Zupka piwna.doc

(53 KB) Pobierz
Zupka piwna

Zupka piwna 

Coś dla piwoszy 

Przygotowanie: 30 minut

Trudność: łatwy


Składniki na 4 porcje
 

1,5 l warzywnego bulionu,

 

 

0,5 l jasnego piwa,

 

 

1 kg ziemniaków,

 

 

1 cebula,

 

 

30 dag kapusty kiszonej,

 

 

łyżka oleju,

 

 

sól, pieprz,liść laurowy,majeranek,kminek

 

 

 

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany w dużym garnku olej - smażyć chwilę. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać niewielką ilością bulionu.

 

 

 

 

2.

Po pięciu minutach dodać pokrojona kapustę, resztę bulionu i zioła. Gotować przez 10 minut, dodać piwo. Doprawić do smaku i gotować przez następne 10 minut. Można do zupki dodać kiełbasę lub podsmażony boczek.

 

 

 

 

3.

SMACZNEGO... i pamiętajcie, żeby później nie wsiadać za kółko!! :P

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin