Ciasto francuskie
15 dkg mąki 1 łyżka śmietany1 łyżka octuZagnieść ciasto wolne jak na pierogi rozwałkować. Na to nałożyć drugie ciasto z 5 dkg mąki i 15 dkg masła. Boki złożyć do środka, a później na pół i rozwałkować. Złożyć jeszcze raz i dać na zimno na 1/2 godz., czynność powtarzamy 3 razy.Ciasto podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować cienko i piec na nie natłuszczonej blasze w gorącym piecu (przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem).
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.Ciasto:250 g maki,250 g masla,150 ml wody.2 lyzki octu,szczypta soli.Nadzienie:300 g miesa krakow:1 marchew,1 cebula,1 szalotka,1 por,1 lodyga selera,40 g masla,50 ml koniaku,750 ml bialego wytrawnego wina,1 czubata lyzka koncentratu pomidorowego,1 kawalek suszonej skorki pomaranczowej,1 zabek czosnku,1 peczek natki pietruszki,pieprz cayenne, sol, pieprz czarny,1 rozmacone jajo.1. Ze skladnikow na ciasto odjac 1 lyzeczke maki i 1 lyzeczke masla. Lyzeczkemaki polaczyc z pozostalym maslem. Uformowac kostke. Schlodzic. Do pozostalej maki dodac odlozona lyzeczke masla, sol, wode i ocet. Wyrobic ciasto,rozwalkowac je. Schlodzona kostke ulozyc na srodku ciasta, brzegi zawinac dosrodka. Rozwalkowac ostroznie, by nie peklo, na placek grubosci 1 cm. Placekzlozyc na 4 czesci, rozwalkowac ponownie. Czynnosc skladania i rozwalkowywania ciasta powtorzyc. Nastepnie umiescic je na 30 min w lodowce. Po wyjeciuczynnosc powtorzyc jeszcze 2 razy. Przed kazdym zlozeniem ciasta usunac pedzelkiem nadmiar maki.2. Posiekac drobno marchew, cebule, szalotke, por i seler. Rozgrzac maslo, wlozyc do garnka posiekane jarzyny, zagotowac mieszajac. Skropic koniakiem. Dodac wino, przecier pomidorowy, skorke pomaranczowa, zmiazdzony czosnek, szczypte pieprzu cayenne, sol, pieprz i maly peczek natki pietruszki. Przykryc, dusic 10 min. Sos odparowac do polowy, odcedzic, zmieszac z miesemkrabow. Schlodzic.3. Ciasto rozwalkowac na grubosc 6 mm, ulozyc na blasze do pieczenia tarty, naciac koncem noza promieniscie na trojkaty o wymiarach 13x8 cm. Posmarowacrozmaconym jajem, piec ok. 20 min w piekarniku ogrzanym do temp. 230żC.Przeciac ciasto rownolegle do powierzchni i nafaszerowac je sosem z krabami.Reszte sosu podgrzac i podawac z ciastem.
guma11mw