winiarz_NR-24q.pdf

(1559 KB) Pobierz
winiarz_NR-24q.cdr
ISSN 1733-5116
Dostojny goϾ
Goœciem tegorocznego œwiêta Zielonej
Góry i zielonogórskich winiarzy by³
prezydent Rzeczypospolitej Polskiej
Lech Kaczyñski. Po przywitaniu przez
Bachusa w „Domu Winiarza” prezy-
dent zwiedzi³ winnicê Danuty i Marka
Krojcigów w Górzykowie, gdzie
spotka³ siê z ksiêdzem biskupem
Adamem Dyczkowskim.
PISMO PLANTATORÓW WINOROŒLI i PRODUCENTÓW WINA • NR 24 • WRZESIEÑ 2007
Korowód
W tradycyjnym korowodzie winobra-
niowym, który 9 wrzeœnia przeci¹gn¹³
ulicami Zielonej Góry, wziêli udzia³
zielonogórscy winiarze. Na platfor-
mach holowanych przez traktory za-
prezentowa³y siê winnice: „Kinga”
Haliny i Wojciecha Kowalewskich oraz
Roberta i Kingi Koziarskich, „Stara
Winna Góra” Danuty i Marka Kroj-
cigów, „Leœna Polana” Ma³gorzaty
i Jarka Lewandowskich, „U Micha³a”
Bronis³awy i Zygmunta Prêtkowskich
oraz „Julia” Ma³gorzaty i Romana
Gradów.
Winobranie w skansenie
Winobranie odby³o siê równie¿
w winnicy Muzeum Etnograficznego
w Ochli. Przy zabytkowym Domu Wi-
niarza ze œwie¿o zebranych winogron
wyt³oczono i smakowano moszcz,
degustowano tak¿e wina zielono-
górskich winogrodników oraz ich go-
œci - niemieckich winiarzy ze stowa-
rzyszenia „Gubener Weinbau E.V.”.
Prezydent RP Lech Kaczyñski podejmowany przez Bachusa w zielonogórskim Domu Winiarza, 13 wrzeœnia 2007 r. Fot. Przemys³aw Karwowski
Konkurs win
Podczas Winobrania odby³ siê V
Konkurs Win Domowych. Winiarze-
amatorzy zg³osili do oceny
kilkadziesi¹t trunków. Najwy¿ej
oceniono czerwone wino wytrawne
Bogumi³a Jankowskiego. Fina³
konkursu odby³ siê na scenie przy
ratuszu, a nagrody wrêczy³
wiceprezydent Zielonej Góry Mariusz
WoŸniak.
Miros³aw Kuleba
Mija³y wieki. Miasto trwa³o w czasie, wzrasta³o, siêga³o coraz dalej ³usk¹ bruków. Ludzie karczowali
sosnowe lasy pod nowe place budowy i winnice. Winnice rodzi³y wino, które miasto pielêgnowa³o w g³êbokich
piwnicach domów. Historiê miejsca pisa³y lata urodzajów i klêsk, póŸnych przymrozków i wczesnych
mrozów, upalnych jesieni ociekaj¹cych s³odkim moszczem i deszczowych czerwców, zwiastuj¹cych mierne
plony. Czas odmierza³o bicie dzwonów w ów wrzeœniowy b¹dŸ paŸdziernikowy poranek, kiedy wszystkich
mieszkañców miasta wzywano na winne gody. Tak by³o tutaj zawsze, i tak bêdzie.
¯yjemy w wyj¹tkowym miejscu na ziemi. £askawoœæ klimatu i ziemi pozwoli³a tu piastowaæ
najbardziej tajemnicze spoœród „drzew rodzajnych, owoc czyni¹cych” - winoroœl. Wielu twierdzi, ¿e to
najwa¿niejsza z roœlin zrodzonych przez ziemiê trzeciego dnia stworzenia. Jest na to wiele œwiadectw.
„I pocz¹³ Noe, m¹¿ oracz, sprawowaæ ziemiê, i nasadzi³ winnicê”. To pierwsza praca, jak¹ wykona³ ocalony
z potopu. „Historia miasta jest histori¹ œwiata w pomniejszeniu” - takie motto da³ swojej ksi¹¿ce o dziejach
Zielonej Góry August Förster, potomek znamienitego rodu miejscowych kupców, przedsiêbiorców i winiarzy.
Mo¿e dlatego w najbardziej zamierzch³ych, na po³y legendarnych dziejach naszego miasta pojawia siê ten
sam motyw pracy pierwotnej, fundamentalnej: za³o¿enie winnicy przez wêdrowców z Zachodu, w miejscu,
gdzie parê dziesi¹tków lat póŸniej widzimy ju¿ pierwociny miasta. Pierwsza winnica, pierwsze troski
i radoœci winiarzy, wnet pierwsze winobranie. Ka¿dy z nas powtarza dzisiaj tamten odwieczny cykl, pêtlê
czasu doœwiadczan¹ przez ka¿dego winiarza. £oza, pociêta na sadzonki, troskliwie przechowana przez zimê,
pierwsza latoroœl, pierwsze kwitnienie, pierwsze grona. I wino, ¿ywa historia winnicy, zapis jej ziemi, wody
i s³oñca. Zapis naszego ¿ycia.
Z³ote Grono
19 wrzeœnia, podczas odbywaj¹cych
siê w Poznaniu targów „Polagra
2007”, zielonogórscy winiarze zastali
uhonorowani statuetk¹ Z³otego Grona.
Presti¿ow¹ nagrodê przyznano w wy-
niku konkursu czytelników ogólnopol-
skiego pisma bran¿owego„Œwiat Win”
za popularyzowanie kultury wina
i pracê na rzecz odrodzenia polskiego
winiarstwa. Z r¹k redaktora naczel-
nego pisma, Zbigniewa Paku³y, statu-
etkê wraz z dyplomem odebra³a dele-
gacja Zielonogórskiego Stowarzy-
szenia Winiarskiego w sk³adzie Roman
Grad, Zygmunt Prêtkowski oraz
Przemys³aw Karwowski.
17911232.015.png 17911232.016.png 17911232.017.png 17911232.018.png 17911232.001.png 17911232.002.png
Roman Grad
Podczas tegorocznego Winobrania w wiêkszym stopniu ni¿
w latach ubieg³ych nawi¹zano do bogatej tradycji winiarskiej
Zielonej Góry, a tak¿e do dorobku miejscowych winiarzy. Okazj¹
do prezentacji tej wa¿nej dla miasta tematyki sta³o siê ju¿ Forum
Miast Partnerskich, zorganizowane w auli Uniwersytetu
Zielonogórskiego. Konferencja by³a poœwiêcona tradycjom wi-
niarskim miast partnerskich Zielonej Góry.
W ramach winobraniowego jarmarku w drewnianych
pawilonach na zielonogórskim deptaku winiarze z naszego
regionu wystawili swoje produkty. By³a to dobra okazja aby
zakupiæ sadzonki winoroœli oraz winogrona i przetwory - efekty
pracy zielonogórskich winogrodników.
Kinga z Winnicy „Kinga”
Winobraniowa platforma winnicy „Julia”. Wino serwuje Roman Grad,
prezes Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego
wytwarzania wina, a po po³udniu codziennie inna
winnica prezentowa³a swój dorobek, mo¿na by³o nawet
posmakowaæ regionalnego trunku z prezentowanych
gospodarstw: winnicy„Kinga” pañstwa Haliny i Woj-
ciecha Kowalewskich oraz Roberta i Kingi Koziarskich,
winnicy „Leœna Polana” Ma³gorzaty i Jarka Lewan-
dowskich, winnicy „U Micha³a” Bronis³awy i Zygmunta
Prêtkowskich, winnicy „Julia” Ma³gorzaty i Romana
Gradów. Degustowano tak¿e wino „Dzia³kowe” Ani i Ste-
fana Wijatyków oraz bia³e i czerwone wino „Stara Zielona
Góra” z „Winnicy Œwiêtej Jadwigi” Miros³awa Kuleby.
Niew¹tpliw¹ atrakcj¹ zarówno dla zielonogórzan jak
i dla przyby³ych licznie goœci by³ korowód winobraniowy,
a zw³aszcza holowane przez traktory platformy z pre-
zentuj¹cymi siê winnicami, powsta³ymi ostatnimi laty
wokó³ Zielonej Góry.
Ciekawym prze¿yciem by³ tak¿e udzia³ w tra-
dycyjnym winobraniu w Skansenie. Wprost na winnicy
Muzeum Etnograficznego w Ochli, przy zabytkowym
Domu Winiarza ze œwie¿o zebranych winogron
W pobli¿u Muzeum Ziemi Lubuskiej, którego ekspozycja
wyt³oczono i smakowano moszcz, degustowano tak¿e trunki
nazwana Muzeum Wina by³a szczególnie oblegana przez
wytoczone z piwnic zielonogórskich winogrodników oraz ich
turystów, usytuowano kryty s³omian¹ strzech¹ Domek Winiarza.
goœci, niemieckich winiarzy ze stowarzyszenia Gubener Weinbau
W nim przez ca³y okres Dni Zielonej Góry urzêdowali cz³onkowie
E.V. Tradycyjnie ju¿ przeprowadzono pi¹ty z kolei konkurs win
Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego. Doœwiadczeni
gronowych. Winiarze-amatorzy zg³osili do oceny kilkadziesi¹t
winiarze udzielali porad dotycz¹cych uprawy winoroœli oraz
trunków. Fina³ konkursu odby³ siê na scenie przy ratuszu,
a nagrody wrêczy³, w asyœcie Bachusa i Królowej Jab³ek
z Guben, zastêpca prezydenta miasta Mariusz WoŸniak.
Zwyciê¿y³o w konkursie wytrawne wino czerwone
Bogumi³a Jankowskiego z Zielonej Góry.
Goœcie tegorocznego œwiêta czêsto pytali o mo¿liwoœæ
zakupu miejscowego wina. Niestety, jak na razie polskie
prawo nie pozwala na sprzeda¿ wina z upraw w³asnych.
Problem ten powróci³, kiedy zielonogórskich w³aœcicieli
winnic odwiedzi³ w Domku Winiarza prezydent Rzeczy-
pospolitej Polskiej Lech Kaczyñski. Prezydent tr¹ci³ siê
kielichem z Bachusem, ze zrozumieniem wys³ucha³
gorzkich s³ów o problemach ze sprzeda¿¹ regionalnego
wina i obieca³, ¿e zrobi w tej sprawie co w jego mocy.
Trzymamy za s³owo i mamy nadziejê, ¿e w przysz³ym
roku nie bêdziemy powtarzaæ has³a: „Winobranie bez
naszego wina - to czysta kpina!”.
Zaprzêg winnicy Zygmunta Prêtkowskiego w Zielonej Górze
Zdjêcia: Przemys³aw Karwowski
2
17911232.003.png 17911232.004.png 17911232.005.png 17911232.006.png
Przemys³aw Karwowski
4. Romuald Naruszewicz czerwone pó³wytrawne (Pinot noir)
2006 78,33
5. Grzegorz Rogoziñski czerw. pó³w. (stara odm. gubiñska)
2006
Tradycj¹ Winobrania sta³ siê konkurs win gronowych
75,42
domowego wyrobu, który zainicjowa³ przed piêcioma laty
6. Bogumi³ Jankowski czerwone pó³s³odkie (De Chaunac)
redaktor „Gazety Lubuskiej” Eugeniusz Kurzawa. Konkursy
2005
74,58
przeprowadzano w piêknej scenerii zielonogórskiej Palmiarni,
7. Zbigniew Trojan
czerwone pó³s³odkie
w bezpoœrednim s¹siedztwie jednego z najbardziej szacownych
2006
73,33
zabytków miasta - domku winiarskiego Augusta Gremplera.
8. Stefan Wijatyk
czerwone wytrawne
Tego roku ze wzglêdu na remont Palmiarni konkurs odbywa³ siê
72,92
w innym miejscu: swoje podwoje otworzy³o dla nas sprzyjaj¹ce
9. Zbigniew Placek
bia³e wytrawne
winiarzom Muzeum Ziemi Lubuskiej.
72,75
10. Ryszard Rogozia bia³e s³odkie
2006 70,83
11. Zygmunt Prêtkowski czerwone pó³wytrawne
2005 70,42
12. Tomasz Ostojicz czerwone pó³wytrawne
2006
70,42
Pracuje komisja sêdziowska. Od lewej: Marek Senator, Karol Gajewski, Lech Tylutki.
Fot. Przemys³aw Karwowski
Fina³ konkursu odby³ siê na scenie g³ównej przed
ratuszem, a nagrody wrêcza³ szeœciu finalistom zastêpca
prezydenta Zielonej Góry Mariusz WoŸniak. Nagrody by³y
praktyczne, bo ufundowane przez nowopowsta³y sklep
winiarski „Winiarz.pl”.
W konkursie ka¿dego roku bierze udzia³ wielu
cz³onków naszego stowarzyszenia. Do rywalizacji staj¹ te¿
co roku wierni uczestnicy. S¹ to miêdzy innymi Henryk
Walczykiewicz, Jerzy Ga³¹zka, Leszek Trzmielak, Pawe³
Grosse, Zenon Zygielewicz, Ryszard Rogozia i Henryk
Hepel. Pojawiaj¹ siê tak¿e nowi. Te fakty ciesz¹ i daj¹
nadziejê, ¿e w wyremontowanej Palmiarni kolejne
wspó³zawodnictwo domowych winiarzy bêdzie ciekawsze
Wina by³y przyjmowane w holu muzeum, a komisja
degustowa³a w sali kominkowej. Tym razem uczestników
konkursu by³o 39. Czegoœ jednak brakowa³o: otó¿ oprawa
muzyczna i atmosfera targowiska winiarskiego, jakie co
roku towarzyszy³y konkursowi w Palmiarni, stanowi³y
atrakcjê dla wielu winiarzy przybywaj¹cych na Winne
Wzgórze razem z rodzinami.
Mniejsza ni¿ zwykle bywa³o iloœæ trunków pozwoli³a
na dok³adn¹ ocenê zawartoœci wszystkich butelek. Jury
przyznawa³o punkty za poszczególne cechy wina.
Otrzymany wynik odnosi³ siê do 100-punktowej skali,
stosowanej powszechnie podczas degustacji. Pos³u¿ono siê
zasadami oceny win gronowych przygotowanymi przez
Stowarzyszenie Winiarzy i Miodosytników Polskich.
Przyjêcie tej samej skali pozwala na w miarê obiektywn¹
ocenê poziomu konkursów win domowych, jakie
odbywaj¹ siê w wielu miejscach w Polsce. Przewodni-
cz¹cym komisji zosta³ Marek Senator, a wyroki ferowali
Karol Gajewski i Lech Tylutki, sêdziowie-weterani
poprzednich konkursów. Sekretarzowa³ ni¿ej podpisany.
Wina degustowano tak¿e w Domu Winiarza na deptaku. Fot. Przemys³aw Karwowski
12 win zosta³o ocenionych powy¿ej 70 punktów. Oto lista
i jeszcze liczniejsze. Ten konkurs wpisa³ siê w kalendarz
najlepszych winiarzy i ich trunków:
winobraniowych imprez i zdaniem redakcji „Winiarza”,
nadchodzi ju¿ czas na kolejn¹ rywalizacjê: w³aœcicieli winnic.
1. Bogumi³ Jankowski czerwone wytrawne (Iliczewski)
2005 88,33 pkt.
2. Zbigniew Trojan czerwone pó³wytrawne (Cascade)
2006 84,58
3. Ma³gorzata Grad czerw. pó³w. (stara odm. miejscowa)
2006
80,00
3
17911232.007.png 17911232.008.png
Roman Grad
W dniu 21 wrzeœnia w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi odby³o siê pi¹te spotkanie Zespo³u ds. wyrobów
winiarskich i napojów spirytusowych. Podczas spotkania
przedstawiono przebieg debat nad projektem rozporz¹dzenia
Rady Europejskiej wprowadzaj¹cym reformê wspólnej
organizacji rynku wina, prowadzonych w Komitecie
Zarz¹dzaj¹cym ds. Wina i Alkoholu. Omówiono równie¿
problemy i aktualny stan przygotowañ dotycz¹cych uprawy
winoroœli i produkcji wina z upraw w³asnych w Polsce.
W spotkaniu wziêli udzia³ reprezentanci Zielonej Góry: Marek
Krojcig - w³aœciciel winnicy „Stara Winna Góra” w Górzykowie
oraz Roman Grad - pracownik Urzêdu Miasta odpowiedzialny
za sprawy promocji zielonogórskiego winiarstwa, a jednoczeœnie
prezes Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego.
Nagroda dla zielonogórskich winiarzy, plakietka „Z³otego Grona”
Redaktor naczelny pisma „Œwiat Win”, Zbigniew Paku³a, wrêcza plakietkê „Z³otego Grona”
przedstawicielom Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego P. Karwowskiemu i R. Gradowi
polskiego programu ochrony upraw winoroœli na bazie
istniej¹cych œrodków polskich oraz zalegalizowania
specyfików zagranicznych.
Prowadz¹cy spotkanie naczelnik wydzia³u ds. wina
i wyrobów spirytusowych w Ministerstwie Rolnictwa
i Rozwoju Wsi, Krzysztof Potocki , zapozna³ siê z pro-
blemami œrodowiska winiarskiego i zapewni³, ¿e
zg³oszonymi postulatami zajm¹ siê stosowne komórki
Ministerstwa. Jednoczeœnie zadeklarowa³ wolê odwiedzenia
Delegaci naszego œrodowiska wnieœli do porz¹dku
naszego regionu i zapoznania siê na miejscu z sytuacj¹
spotkania dwa tematy:
zielonogórskiego winiarstwa.
1. Nowelizacja ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów
winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynków
wina. WielkoϾ i warunki planowanej produkcji wina przez
ma³ych plantatorów, rodzinne parohektarowe gospodarstwa
winiarskie (w tym równie¿ agroturystyczne) wymagaj¹ z³ago-
dzenia wymogów ustawy dotycz¹cych m.in. koniecznoœci
zg³oszenia dzia³alnoœci gospodarczej, posiadania laboratorium,
spe³nienia skomplikowanych procedur sanitarnych itp.
Postulatem zielonogórzan jest zwolnienie drobnych producentów,
wytwarzaj¹cych do 1 tysi¹ca hl. wina rocznie, od spe³nienia tych
rygorystycznych wymogów, co jest zgodne z wyk³adni¹ prawa
unijnego w tej materii.
2. Ochrona chemiczna upraw winoroœli w Polsce.
W naszym kraju od wielu lat nie uprawiano winoroœli na cele
produkcyjne, nie podjêto wiêc produkcji i dystrybucji œrodków
chemicznej ochrony winoroœli. Powstaj¹ce nowe winnice oraz
nasilaj¹ce siê ataki chorób i szkodników zmuszaj¹ do stosowania
ochrony chemicznej. Z powodu braku polskich œrodków na
rynku, winiarze siêgaj¹ po specyfiki zagraniczne. Niestety,
korzystanie z tych œrodków jest w naszym kraju niedozwolone
i pojawi³y siê mandaty za ich stosowanie. W imieniu zielono-
górskich winiarzy delegaci zg³osili potrzebê opracowania
Delegacja Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego
wziê³a udzia³ w winobraniu u zaprzyjaŸnionych niemieckich winiarzy z Grano
4
17911232.009.png 17911232.010.png 17911232.011.png
Miros³aw Kuleba
Chocia¿ ostatnie lata XIX wieku to bez w¹tpienia schy³kowy a g³ówny o³tarz opatrzony jest cytatem z Ewangelii œw. Jana 15, 5:
okres zielonogórskich winnic i miejscowego winiarstwa, w archi- „Ja jestem winnic¹, wy latoroœlami”.
tekturze miasta z tego okresu odnajdujemy œlady swoistej mody Wyszukiwanie i dokumentowanie zielonogórskich
na podkreœlanie winiarskiej tradycji. Znajdowa³o to widoczny motywów dekoracji architektonicznej o tematyce winiarskiej
wyraz w formie zewnêtrznej i stosowaniu charakterystycznych mo¿e byæ niezwykle ciekawym zajêciem.
Opracowaniem tego tematu zaj¹³ siê w swoim czasie Tomasz
nowo wznoszonych kamienic, ogrodowych willi, budynków
Kowalski*, zaœ ca³oœciowe ujêcie problematyki zabytkowej
publicznych i przemys³owych. Wszystkie te obiekty, które mo¿na
zabudowy miasta znajdziemy w pracach Barbary Bielinis-
zaliczyæ do „architektury miasta winnic”, tworzy³y charaktery-
Kopeæ**. Dzisiaj przedstawiamy plon poszukiwañ cz³onków
styczny dla Zielonej Góry klimat, rozpoznawalny dla goœci i no-
Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego - Ryszarda Szo-
stalgicznie powracaj¹cy we wspomnieniach dawnych mieszkañ-
staka, który spenetrowa³ dok³adnie ulice Boles³awa Chrobrego,
ców miasta. Choæ wiele z tych budynków wpisuje siê w nurt
Kazimierza Wielkiego, Stanis³awa Wyspiañskiego i Jednoœci,
ówczesnej niemieckiej secesji i eklektyzmu, to rozwi¹zania bry³y
Przemys³awa Karwowskiego i ni¿ej podpisanego - maj¹c
œwiadomoœæ, ¿e kolejne „winiarskie akcenty” czekaj¹ na
swoich odkrywców.
Dalszy ci¹g na str. 8
___________________
* Tomasz Kowalski : Winiarskie akcenty w architekturze Zielonej
Góry. Muzeum Ziemi Lubuskiej, Zielona Góra 2005.
** Barbara Bielinis-Kopeæ : Zabytki Zielonej Góry, wyd. II
poszerzone i poprawione. Regionalne Centrum Animacji Kultury,
Zielona Góra 2005.
Tomasz Kowalski hat in Ergänzung zu der
Restauracja „Bachus” w ratuszu. Fot. Przemys³aw Karwowski
Ratusz. Fot. Przemys³aw Karwowski
i detalu architektonicznego zosta³y osadzone w starej miejscowej
tradycji. Jak pisze Stanis³aw Kowalski: „Charakterystycznym
wyró¿nikiem budowli z tamtego okresu jest bogate zdobnictwo
upiêkszaj¹ce elewacje. W Zielonej Górze, obok powszechnie
stosowanych w dekoracji motywów, wystêpuje dodatkowo
winiarski, gdzie indziej spotykany sporadycznie”.
W ca³ym mieœcie mamy rozsiane oryginalne detale wystroju
zewnêtrznego budynków, bêd¹ce wyrazem chêci podkreœlenia
wiêzi z tradycj¹ miasta, a niekiedy zapewne osobistych
zami³owañ inwestorów, zwi¹zanych z winiarstwem. Tematyka
winnicza przewija siê wœród elementów wystroju rzeŸbiarskiego,
w snycerce, sztukateriach zdobi¹cych elewacje budynków. Tak¿e
w sztuce i architekturze sakralnej. Chocia¿ winne grona i wino s¹
ewangelicznymi symbolami, których treœæ i sens maj¹ odniesienie
religijne, elementy tego typu wspó³graj¹ z tradycj¹ miasta i wy-
daj¹ siê naturalnym dope³nieniem jego duchowej treœci.
Znajdujemy je we wnêtrzach zielonogórskich koœcio³ów, na
witra¿ach - jak w koœciele pod wezwaniem Najœwiêtszego Zbawi-
ciela (dawnym Erlöserkirche) czy w kaplicy szpitalnej przy ul.
Wazów, w kompleksie dawnej Bethesdy. Równie¿ w realizacjach
wspó³czesnych, których piêknym przyk³adem jest koœció³
Podwy¿szenia Krzy¿a Œwiêtego przy ul. Aliny. Elementy
winoroœlowe znajdujemy na jego witra¿ach i mozaikach,
5
motywów o tematyce winiarskiej w wystroju architektonicznym
17911232.012.png 17911232.013.png 17911232.014.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin