Ćwicz III.doc
(
50 KB
)
Pobierz
Profilaktyka pierwotna zakażeń Ćwiczenia III
Profilaktyka pierwotna zakażeń Ćwiczenia III
w placówkach służby zdrowia
Rezerwuar drobnoustrojów
Rezerwuarem może być:
v
człowiek
v
zwierzę
v
roślina
v
materia martwa
v
pracownicy szpitala i pacjenci - mogą być zarówno rezerwuarem, jak i żródłem infekcji (np. gronkowca złocistego, prątka gruźlicy, HIV, HBV, HCV )
Źródła zakażeń
Źródłem zakażenia jest miejsce, z którego zarazek lub inny czynnik chorobotwórczy zostaje przeniesiony na wrażliwą osobę.
Źródłem infekcji mogą być:
v
chorzy ludzie
v
nosiciele ( zdrowi i ozdrowieńcy )
v
zwłoki ludzi lub zwierząt przez krótki okres
v
leki przygotowywane i przechowywane niezgodnie z zasadami aseptyki
v
aparatura medyczna i sprzęt medyczny
v
sprzęt do zabiegów pielęgnacyjno – higienicznych
v
sprzęt do utrzymywania higieny pomieszczeń
v
urządzenia sanitarne, wodociągowe i kanalizacyjne
Zakażenia mogą być wywołane przez
:
Ø
bakterie (gronkowce, paciorkowce, pałeczki Gram ujemne)
Ø
laseczki beztlenowe,
Ø
prątek gruźlicy,
Ø
pałeczki Legionella,
Ø
grzyb
y,
Ø
pierwotniaki,
Ø
wirusy: HBV, HCV, HIV, grypy, paragrypy, odry, różyczki, cytomegalii
Ø
robaki,
Ø
priony.
Drogi szerzenia się zakażeń
Droga powietrzna
-
aerozol ( droga kropelkowa – wydzielina z dróg oddechowych chorego, powietrze wydychane
z płuc, powietrze zanieczyszczone )
- cząsteczki kurzu ( z powietrza, bielizny
pościelowej i operacyjnej, z opatrunków )
- złuszczony naskórek ( skóra rąk personelu
operacyjnego, skóra pola operacyjnego)
Droga kontaktowa
-
personel szpitalny ( ręce, ubranie, włosy, choroby )
- pacjenci ( ręce, ubranie, bielizna pościelowa, rzeczy osobiste chorego )
- owady ( muchy, karaluchy, prusaki, mrówki faraona )
- sprzęt medyczny
- aparatura medyczna
- sprzęt higieniczny
- zakażone preparaty dezynfekc
yjne
- mydło w kostkach
- ręczniki wielorazowego użycia
- słuchawki lekarskie
Droga wertykalna
Do zakażenia płodu, noworodka lub niemowlęcia może dojść najczęściej od zakażonej matki podczas akcji porodowej lub podczas życia płodowego najczęściej podczas patologii ciąży lub w wyniku pielęgnacji noworodka lub niemowlęcia przez zakażoną matkę lub inną osobę
Droga krwi
-
zakażona krew i jej preparaty
- materiał biologiczny
- niejałowe narzędzia chirurgiczne , niejałowy materiał opatrunkowy
- brak zasad aseptyki w czasie wykonywania iniekcji i pobierania krwi do badań
-
przeterminowane leki do iniekcji i płyny
do przetoczeń
Droga pokarmowa
-
zanieczyszczone pokarmy florą bakteryjną przewodu pokarmowego
- zanieczyszczona woda pitna
- naczynia kuchenne, sztućce, talerze
itp..
ASEPTYKA
Jest to zespół
czynności mających na celu niedopuszczenie do zakażenia naturalnie jałowych tkanek, płynów ustrojowych, a także sterylnych materiałów.
Antysepryka
Jest to postępowanie odkażające, polegające na działaniu środków chemicznych na strukturę lub metabolizm drobnoustrojów, w wyniku czego ich procesy życiowe ulegają całkowitemu lub okresowemu zahamowaniu na danej powierzchni, np.. polu operacyjnym.
Profilaktyka zakażeń
Ręce są najważniejsza droga przenoszenia drobnoustrojów pomiędzy personelem a pacjentem,
pamiętajmy więc, że mycie i dezynfekcja rąk jest bardzo istotna. Badania wykazały, że na brudnych rękach personelu znajduje się ok. 124 – 130 szczepów bakteryjnych należących do takich gatunków jak: gronkowce, pałeczki niefermentujące , pałeczki jelitowe.
Zakażenia szpitalne przenoszone są w ponad 50 % poprzez
ręce personelu.
Mycie
rąk
- usuwa zabrudzenia , pozwala w znacznym stopniu
mechanicznie usunąć drobnoustroje należące do flory
przejściowej.
Dezynfekcja
– eliminuje florę przejściową redukując
jednocześnie florę stałą.
Rodzaje mycia rąk
Socjalne mycie rąk
z użyciem mydła płynnego, usuwa w dużej mierze ok..65%przejściowo występujących drobnoustrojów ze średnio zabrudzonej skóry.Mycie to polega na energicznym pocieraniu wszystkich powierzchni rąk z użyciem mydła i wody. Powinno trwać co najmniej 10 sek.Ręce należy płukać w strumieniu bieżącej wody
i osuszyć ręcznikiem jednorazowego użytku.
Socjalne mycie rąk wykonuje się:
-
przed dotykaniem żywności , przed jedzeniem, karmieniem chorych
- po wyjściu z toalety
- przed i po wykon
aniu procedur klinicznych
- przed rozpoczęciem dnia pracy i po dłuższych przerwach w pracy
- po widocznym zabrudzeniu
- po wykonanych pracach porządkowych i czystościowych itp.
Higieniczne mycie rąk
–
zabieg polegający głównie na zmyciu z powierzchni skóry rąk zanieczyszczeń organicznych
i brudu oraz na częściowej eliminacji ze skóry flory przejściowej i stałej.Ręce myje się pod strumieniem letniej bieżącej wody, z użyciem mydła i środka antyseptycznego 3-5 ml w czasie 30-60 sek.Po dokładnym myciu spłukuje się i osusza ręcznikiem jednorazowego użycia.
Higieniczne mycie rąk wykonuje się:
-
w obszarach wysokiego ryzyka
-
przed wykonaniem procedur medycznych
-
po kontakcie z wydzielinami lub wydalinami
-
przed pielęgnacją pacjentów i po pielęgnacji
Chirurgiczne mycie rąk –
w celu usunięcia i zabicia flory przejściowej a także obniżenia do minimum koncentracji flory stałej.
Czas mycia 3-5 min. z powiększeniem obszarów mytej skóry o nadgarstki i przedramiona oraz czyszczeniem paznokci 1-razową szczotką ( do pierwszego zabiegu w danym dniu;stałe użycie zwiększa ryzyko uszkodzeń skóry );osuszanie rąk sterylnym ręcznikiem.Podczas mycia chirurgicznego zakładamy nieprzemakalny fartuch, ręce myje się pod bieżącą wodą w taki sposób , aby dłonie były zawsze trzymane powyżej łokci.Po kilkakrotnym namydleniu i spłukaniu wodą , szoruje się ręce i przedramiona mydłem i jałową szczotką przez 3 min.Następnie nie odkładając mydła – zmienia się szczotkę i ponownie szoruje się ręce i przedramiona przez kolejne 3 min.
Chirurgiczne mycie rąk wykonuje się:
-
przeprowadza się przed wszystkimi zabiegami chirurgicznymi i inwazyjnymi
Higiena rąk – zasady ogólne
Należy pamiętać:
-
obetnij krótko paznokcie
-
nie wycinaj skórek
-
zabezpiecz zranienia wodoodpornym o
patrunkiem
-
nie zakładaj w pracy pierścionków , obrączki itp.
-
nie noś sztucznych lub lakierowanych paznokci
-
nie pracuj w odzieży z długim rękawem
-
myj ręce pod bieżącą wodą
-
dokładnie osusz ręce przed dezynfekcją
-
zakręcić kurek przy użyciu suchego ręcznika 1-razowego
-
spłukuj dokładnie ręce bieżącą wodą
-
nawilżaj ręce
Najczęstsze błędy popełniane przy myciu i dezynfekcji rąk :
Mycie:
Ø
niedokładne mycie rąk ( pomijanie przestrzeni między palcami, niedokładne czyszczenie paznokci )
Ø
pozostawienie na rękach biżuterii
Ø
krótki czas mycia
Ø
używanie „wspólnego” mydła w kostce lub mydła w płynie zanieczyszczonego mikrobiologicznie
Dezynfekcja :
Ø
zbyt krótko przeprowadzona dezynfekcja
Ø
&#...
Plik z chomika:
dziubusek30
Inne pliki z tego folderu:
Zdj¦Öcia-0038.jpg
(90 KB)
Zdj¦Öcia-0037.jpg
(99 KB)
Zdj¦Öcia-0036.jpg
(104 KB)
Zdj¦Öcia-0035.jpg
(131 KB)
Zdj¦Öcia-0034.jpg
(127 KB)
Inne foldery tego chomika:
A.R.A. aktywność ruchowa adaptacyjna
amputacje
anatomia
angielski
Animki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin