Ćwicz III.doc

(50 KB) Pobierz
Profilaktyka pierwotna zakażeń Ćwiczenia III

Profilaktyka pierwotna zakażeń                           Ćwiczenia III

w placówkach służby zdrowia

 

 

 

Rezerwuar drobnoustrojów

Rezerwuarem może być:

 

v człowiek

v zwierzę

v roślina

v materia martwa

v pracownicy szpitala i pacjenci  - mogą być zarówno rezerwuarem, jak i żródłem infekcji (np. gronkowca złocistego, prątka gruźlicy, HIV, HBV, HCV )

 

 

Źródła zakażeń

    Źródłem zakażenia jest miejsce, z którego zarazek lub inny czynnik chorobotwórczy zostaje przeniesiony na wrażliwą osobę.

 

   Źródłem infekcji mogą być:

v                    chorzy ludzie

v                    nosiciele ( zdrowi i ozdrowieńcy )

v                    zwłoki ludzi lub zwierząt przez krótki okres

v                    leki przygotowywane i przechowywane niezgodnie z zasadami aseptyki

v                    aparatura medyczna i sprzęt medyczny

v                    sprzęt do zabiegów pielęgnacyjno – higienicznych

v                    sprzęt do utrzymywania higieny pomieszczeń

v                    urządzenia sanitarne, wodociągowe i kanalizacyjne

 

 

 

Zakażenia mogą być wywołane przez:

Ø                   bakterie (gronkowce, paciorkowce, pałeczki Gram ujemne)

Ø                   laseczki beztlenowe,

Ø                   prątek gruźlicy,

Ø                   pałeczki Legionella,

Ø                   grzyby,

Ø                   pierwotniaki,

Ø                   wirusy: HBV, HCV, HIV, grypy, paragrypy, odry, różyczki, cytomegalii

Ø                   robaki,

Ø                   priony.

 

 

 

 

 

 

 

Drogi szerzenia się zakażeń

Droga powietrzna

 

- aerozol ( droga kropelkowa – wydzielina z   dróg   oddechowych chorego, powietrze wydychane

    z płuc,  powietrze zanieczyszczone )

-  cząsteczki kurzu ( z powietrza, bielizny

     pościelowej i operacyjnej, z opatrunków )

-  złuszczony naskórek ( skóra rąk personelu

    operacyjnego, skóra pola operacyjnego)

 

 

Droga kontaktowa

 

- personel szpitalny ( ręce, ubranie, włosy, choroby )

- pacjenci ( ręce, ubranie, bielizna pościelowa, rzeczy osobiste chorego )

- owady ( muchy, karaluchy, prusaki, mrówki faraona )

- sprzęt medyczny

- aparatura medyczna

- sprzęt higieniczny

- zakażone preparaty dezynfekcyjne

- mydło w kostkach

- ręczniki wielorazowego użycia

- słuchawki lekarskie

 

 

 

Droga wertykalna

 

    Do zakażenia płodu, noworodka lub niemowlęcia może dojść najczęściej od zakażonej matki podczas akcji porodowej lub podczas życia płodowego najczęściej podczas patologii ciąży lub w wyniku pielęgnacji noworodka lub niemowlęcia przez zakażoną matkę lub inną osobę

 

 

Droga krwi

 

zakażona krew i jej preparaty

-   materiał biologiczny

-  niejałowe narzędzia chirurgiczne , niejałowy materiał opatrunkowy

-   brak zasad aseptyki w czasie wykonywania iniekcji i pobierania krwi do badań

-                      przeterminowane leki do iniekcji i płyny

    do przetoczeń

 

 

Droga pokarmowa

 

zanieczyszczone pokarmy florą bakteryjną przewodu pokarmowego

-  zanieczyszczona woda pitna

-  naczynia kuchenne, sztućce, talerze itp..

 

 

ASEPTYKA

 

   Jest to zespół czynności mających na celu niedopuszczenie do zakażenia naturalnie jałowych tkanek, płynów ustrojowych, a także sterylnych materiałów.

 

 

Antysepryka

 

   Jest to postępowanie odkażające, polegające na działaniu środków chemicznych na strukturę lub metabolizm drobnoustrojów, w wyniku czego ich procesy życiowe ulegają całkowitemu lub okresowemu zahamowaniu na danej powierzchni, np.. polu operacyjnym.

 

Profilaktyka zakażeń

             Ręce są najważniejsza droga przenoszenia drobnoustrojów pomiędzy personelem a pacjentem, pamiętajmy więc, że mycie i dezynfekcja rąk jest bardzo istotna. Badania wykazały, że na brudnych rękach personelu znajduje się ok. 124 – 130 szczepów bakteryjnych należących do takich gatunków jak: gronkowce, pałeczki niefermentujące , pałeczki jelitowe.

 

     Zakażenia szpitalne przenoszone są w ponad 50 % poprzez

ręce personelu.

 

      Mycie rąk - usuwa zabrudzenia , pozwala w znacznym stopniu 

                         mechanicznie usunąć drobnoustroje należące do flory

                          przejściowej.

 

      Dezynfekcja – eliminuje florę przejściową redukując  

                                jednocześnie   florę stałą. 

 

Rodzaje mycia rąk

   

    Socjalne mycie rąk z użyciem mydła płynnego, usuwa w dużej mierze ok..65%przejściowo występujących  drobnoustrojów ze średnio zabrudzonej skóry.Mycie to polega na energicznym pocieraniu wszystkich powierzchni rąk z użyciem mydła i wody. Powinno trwać co najmniej 10 sek.Ręce należy płukać w strumieniu bieżącej wody

     i osuszyć ręcznikiem jednorazowego użytku.

 

     Socjalne mycie rąk wykonuje się:

    - przed dotykaniem żywności , przed jedzeniem, karmieniem  chorych

    - po wyjściu z toalety

    - przed i po wykonaniu procedur klinicznych

    - przed rozpoczęciem dnia pracy i po dłuższych przerwach w pracy

    - po widocznym zabrudzeniu

   - po wykonanych pracach porządkowych i czystościowych itp.

 

 

   Higieniczne mycie rąkzabieg polegający głównie na zmyciu z powierzchni skóry rąk zanieczyszczeń organicznych

     i brudu oraz na częściowej eliminacji ze skóry flory przejściowej i stałej.Ręce myje się pod strumieniem letniej bieżącej wody, z użyciem mydła i środka antyseptycznego 3-5 ml w czasie 30-60 sek.Po dokładnym myciu spłukuje się i osusza ręcznikiem jednorazowego użycia. 

 

Higieniczne mycie rąk wykonuje się:

-                      w obszarach wysokiego ryzyka

-                      przed wykonaniem procedur medycznych

-                      po kontakcie z wydzielinami lub wydalinami

-                      przed pielęgnacją pacjentów i po pielęgnacji

 

 

    Chirurgiczne mycie rąk –w celu usunięcia i zabicia flory przejściowej a także obniżenia do minimum koncentracji flory stałej.

     Czas mycia 3-5 min. z powiększeniem obszarów mytej skóry o nadgarstki i przedramiona oraz czyszczeniem paznokci 1-razową szczotką ( do pierwszego zabiegu w danym dniu;stałe użycie zwiększa ryzyko uszkodzeń skóry );osuszanie rąk sterylnym ręcznikiem.Podczas mycia chirurgicznego zakładamy nieprzemakalny fartuch, ręce myje się pod bieżącą wodą w taki sposób , aby dłonie były zawsze trzymane powyżej łokci.Po kilkakrotnym namydleniu i spłukaniu wodą , szoruje się ręce i przedramiona mydłem i jałową szczotką przez 3 min.Następnie nie odkładając mydła – zmienia się szczotkę i ponownie szoruje się ręce i przedramiona przez kolejne 3 min.

 

Chirurgiczne mycie rąk wykonuje się:

przeprowadza się przed wszystkimi zabiegami chirurgicznymi i inwazyjnymi

Higiena rąk – zasady ogólne

Należy pamiętać:

 

-                      obetnij krótko paznokcie

-                      nie wycinaj skórek

-                      zabezpiecz zranienia wodoodpornym opatrunkiem

-                      nie zakładaj w pracy pierścionków , obrączki itp.

-                      nie  noś sztucznych lub lakierowanych paznokci

-                      nie pracuj w odzieży z długim rękawem

-                      myj ręce pod bieżącą wodą

-                      dokładnie osusz ręce przed dezynfekcją

-                      zakręcić kurek przy użyciu suchego ręcznika 1-razowego

-                      spłukuj dokładnie ręce bieżącą wodą

-                      nawilżaj ręce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najczęstsze błędy popełniane przy myciu i dezynfekcji  rąk :

Mycie:

Ø                    niedokładne mycie rąk ( pomijanie przestrzeni między palcami, niedokładne czyszczenie paznokci )

Ø                    pozostawienie na rękach biżuterii

Ø                    krótki czas mycia

Ø                    używanie „wspólnego” mydła w kostce lub mydła w płynie zanieczyszczonego mikrobiologicznie

 

Dezynfekcja :

Ø                    zbyt krótko przeprowadzona dezynfekcja

Ø      &#...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin