Krem jajeczn1.doc

(20 KB) Pobierz
Krem jajeczno-morelowy

Krem jajeczno-morelowy
Zestaw na 1 litr kremu.
400 g cukru,
10 zoltek,
500 ml nalewu morelowego.
Nalew morelowy:
500 g dojrzalych moreli,
500 ml spirytusu o mocy 70ż.

1. Sporzadzic nalew z moreli: owoce wydrylowac, pokroic na nieduze kawalki i
wrzucic do gasiorka, dodajac 4-5 pestek.
2. 370 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 145 ml wody i zalac nim owoce, gasiorek zakorkowac, macerowac 4-6 tygodni, mieszajac zawartosc 2-3 razy w
tygodniu. Klarowny nalew zlac do butelki.
3. Zoltka dokladnie oddzielic od bialek i utrzec z cukrem.
4. Do jednolitej masy z zoltek i cukru wlewac powoli nalew morelowy, ciagle
mieszajac.
5. Otrzymany krem przelac przez sito w celu usuniecia ewentualnych resztek
bialka. Do nalewu morelowego mozna dodac wieksza liczbe pestek, dzieki temu
krem bedzie mial mocniejszy smak pestkowy.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 86.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin