Kluski francuskie z kaszy manny do rosołu.rtf

(5 KB) Pobierz
Kluski francuskie z kaszy manny do roso³u

Kluski francuskie z kaszy manny do rosołu

 

Składniki:

3/4 szklanki kaszy manny

2 łki masła

2 jaja

pół szklanki śmietany 18-proc.

2 łki posiekanego koperku lub natki pietruszki

l

 

Do roztartego masła wbij żółtka i, wciąż ucierając, powoli wsypuj kaszę. Wlej śmietanę i odstaw, by kasza napęczniała. Wtedy osól ją i wymieszaj z koperkiem lub natką, po czym delikatnie połącz z pianą ubitą z białek.

 

Kluski kładź bezpośrednio do wrzącego rosołu, formując je metalową ł, każdorazowo maczaną w rosole. Podaj jak najszybciej po przygotowaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin