1. Cel ćwiczenia
· Poznanie teoretycznych wiadomości na temat próchnicy glebowej
· Poznanie głównych metod oznaczania zawartości próchnicy w glebie
2. Zakres ćwiczenia
· Oznaczanie zawartości węgla organicznego metoda Tiurina
· Obliczenie przybliżonej zawartości próchnicy w badanej próbie
3. Metodyka badań
Przebieg realizacji eksperymentu:
· Glebę rozetrzeć w moździerzu i przesiać przez sito o średnicy oczek 0,25mm
· Odważyć na wadze analitycznej 0,1-0,5g gleby
· Przenieść naważkę gleby do kolby Elremneya o pojemności 100cm3
· Dodać szczyptę Ag2SO4 oraz 10cm3 0,4n mieszaniny chromowej i ostrożnie wymieszać
· Przykryć kolbę lejkiem i ustawić na grzanej płytce elektrycznej
· Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować 5 minut
· Ostudzić kolbę (odstawić na 10-15min), a lejek spłukać na kolbą z wewnętrznej i z zewnętrznej strony wodą destylowaną
· Roztwór powinien mieć zabarwienie pomarańczowo-żółte lub brudno zielone
· Miareczkować 0,2n roztworem soli Mohra wobec kwasu n-fenyloantranilowego. Zabarwienie roztworu zmienia się podczas miareczkowania od ciemnowiśniowego- brunatnego przez ciemnofioletowy do jaskrawozielonego.
· W ten sam sposób przeprowadzić oznaczenie „ślepej próby”
Sprzęt:
· Kolby Elremneya 100ml
· Małe lejki
· Waga analityczna
· Biureta
· Pipety
· Płyta grzejna
· Stoper
· Tryskawka
· Moździerz
· Sito o średnicy oczek 0,25mm
Odczynniki:
· 0,4n roztwór K2Cr2O7 w obecności stężonego H2SO4, Ag2SO4
· 0,2n soli Mohra
· 0,2% roztwór kwasu n-fenyloantraninowego
4. Prezentacja wyników
Zawartość węgla organicznego oblicza się ze wzoru:
gdzie:
a- objętość soli Mohra zużyta do zmiareczkowania „ślepej próby” [cm3]
b- objętość soli Mohra zużyta do zmiareczkowania badanej próby [cm3]
s- naważka gleby [g]
n- normalność soli Mohra
(a-b)- objętość soli Mohra odpowiadająca objętości K2Cr2O7 zużytej na utlenienie C [cm3]
0,003- masa C utleniana przez 1 cm3 1 n K2Cr2O7 [g]
Zawartość próchnicy obliczamy ze wzoru:
masa kartki- 0,88g
masa kartki z glebą- 1,25g
naważka gleby= masa kartki z glebą – masa kartki
s=1,25g-0,88g=0,37g
Dane:
n=0,195
s=0,37g
a=22cm3
b=18,2cm3
5. Wnioski
Zawartość próchnicy w wierzchnich warstwach gleb mineralnych waha się w granicach od 0,6% do 6,0%. W próbie glebowej analizowanej przeze mnie zawartość próchnicy wynosi 1,03%. Ilość próchnicy w próbie analizowanej przeze mnie mieści się w dolnych granicach zawartości próchnicy w glebach mineralnych. Uważam, że jest to gleba z niewielką zawartością próchnicy.
Próchnica nadaje barwę, wpływa na właściwości cieplne, polepsza strukturę, zwiększa pojemność wodną, wpływa korzystnie na właściwości sorpcyjne gleby, na porowatość, zwięzłość i pulchność, dostarcza składników pokarmowych, wpływa korzystnie na przebieg procesów biologicznych i chemicznych.
Myślę, że próba glebowa analizowana przeze mnie ma średnio dobre warunki rolnicze. Charakteryzuje się dość dobrymi warunkami powietrzno-wodnymi, jest w miarę zasobna w składniki pokarmowe, ma naturalną strukturę. Gleby te mogą być narażone na erozję i są często trudne do uprawy. Na glebach tych w warunkach wysokiej kultury i pomyślnego przebiegu warunków atmosferycznych można osiągnąć dobre plony pszenicy, buraków cukrowych i koniczyny czerwonej.
2
goldapianie