spr. 19.doc

(39 KB) Pobierz
1

1.     Cel ćwiczenia

·         Poznanie teoretycznych wiadomości na temat próchnicy glebowej

·         Poznanie głównych metod oznaczania zawartości próchnicy w glebie

2.     Zakres ćwiczenia

·         Oznaczanie zawartości węgla organicznego metoda Tiurina

·         Obliczenie przybliżonej zawartości próchnicy w badanej próbie

3.     Metodyka badań

Przebieg realizacji eksperymentu:

·         Glebę rozetrzeć w moździerzu i przesiać przez sito o średnicy oczek 0,25mm

·         Odważyć na wadze analitycznej 0,1-0,5g gleby

·         Przenieść naważkę gleby do kolby Elremneya o pojemności 100cm3

·         Dodać szczyptę Ag2SO4 oraz 10cm3 0,4n mieszaniny chromowej i ostrożnie wymieszać

·         Przykryć kolbę lejkiem i ustawić na grzanej płytce elektrycznej

·         Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować 5 minut

·         Ostudzić kolbę (odstawić na 10-15min), a lejek spłukać na kolbą z wewnętrznej i z zewnętrznej strony wodą destylowaną

·         Roztwór powinien mieć zabarwienie pomarańczowo-żółte lub brudno zielone

·         Miareczkować 0,2n roztworem soli Mohra wobec kwasu n-fenyloantranilowego. Zabarwienie roztworu zmienia się podczas miareczkowania od ciemnowiśniowego- brunatnego przez ciemnofioletowy do jaskrawozielonego.

·         W ten sam sposób przeprowadzić oznaczenie „ślepej próby”

Sprzęt:

·         Kolby Elremneya 100ml

·         Małe lejki

·         Waga analityczna

·         Biureta

·         Pipety 

·         Płyta grzejna

·         Stoper

·         Tryskawka

·         Moździerz

·         Sito o średnicy oczek 0,25mm

Odczynniki:

·         0,4n roztwór K2Cr2O7 w obecności stężonego H2SO4, Ag2SO4

·         0,2n soli Mohra

·         0,2% roztwór kwasu n-fenyloantraninowego

4.     Prezentacja wyników

Zawartość węgla organicznego oblicza się ze wzoru:

gdzie:

a-      objętość soli Mohra zużyta do zmiareczkowania „ślepej próby” [cm3]

b-     objętość soli Mohra zużyta do zmiareczkowania badanej próby [cm3]

s- naważka gleby [g]

n- normalność soli Mohra

(a-b)- objętość soli Mohra odpowiadająca objętości K2Cr2O7 zużytej na utlenienie C [cm3]

0,003- masa C utleniana przez 1 cm3 1 n K2Cr2O7 [g]

Zawartość próchnicy obliczamy ze wzoru:

masa kartki- 0,88g

masa kartki z glebą- 1,25g

naważka gleby= masa kartki z glebą – masa kartki

Próba nr 10

s=1,25g-0,88g=0,37g

 

Dane:

n=0,195

s=0,37g

a=22cm3

b=18,2cm3

 

5.     Wnioski

Zawartość próchnicy w wierzchnich warstwach gleb mineralnych waha się w granicach od 0,6% do 6,0%. W próbie glebowej analizowanej przeze mnie zawartość próchnicy wynosi 1,03%. Ilość próchnicy w próbie analizowanej przeze mnie mieści się w dolnych granicach zawartości próchnicy w glebach mineralnych. Uważam, że jest to gleba z niewielką zawartością próchnicy.

              Próchnica nadaje barwę, wpływa na właściwości cieplne, polepsza strukturę, zwiększa pojemność wodną, wpływa korzystnie na właściwości sorpcyjne gleby, na porowatość, zwięzłość i pulchność, dostarcza składników pokarmowych, wpływa korzystnie na przebieg procesów biologicznych i chemicznych.

              Myślę, że próba glebowa analizowana przeze mnie ma średnio dobre warunki rolnicze. Charakteryzuje się dość dobrymi warunkami powietrzno-wodnymi, jest w miarę zasobna w składniki pokarmowe, ma naturalną strukturę. Gleby te mogą być narażone na erozję i są często trudne do uprawy. Na glebach tych w warunkach wysokiej kultury i pomyślnego przebiegu warunków atmosferycznych można osiągnąć dobre plony pszenicy, buraków cukrowych i koniczyny czerwonej.

 

2

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin