FAZA I danie obiadowe jarskie.doc

(129 KB) Pobierz
FAZA I

FAZA I

DANIA OBIADOWE

 

 

PAPRYKA ZE SZPINAKIEM , 200 % ZGODNOŚCI Z SB

1. W piekarniku pieczemy wydrążone papryki
2. Z mrożonego szpinaku robimy na patelni farsz .
Składniki - poniżej
( Nie wzięłam wcale oliwy i oliwek i pieprzu marynowanego, pieprz i kmin wzięłam zwykły , nie użyłam malaksera )
3. Faszerujemy upieczone papryki
SMACZNEGO

SZPINAK PO INDYJSKU - cytat w całości z tej strony

SKŁADNIKI
- 1/2 kg szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka curry
- 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego utłuczonego w moździerzu
- 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzy cayenne (uwaga z ilością)
- 5 - 8 oliwek
- ok. 15 ziarenek pieprzu marynowanego
- 50 ml oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 1/2 łyżeczki soli

PRZYRZĄDZANIE:
Pozwolę sobie zacytować słowa autora: Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy, wrzucam do malaksera i miksuję. Kiedy składniki połączą się, powoli wlewam oliwę miksując jeszcze chwilę. I koniec...
Rewelacyjne do szaszłyków, jajek, wędlin. Najczęściej stosuję do kurczaka w curry. Smacznego...

 

Kluski serowe ze szpinakiem
Składniki:
ser biały – 30 dag
mrożony szpinak – 25 dag
gałka muszkatołowa - szczypta
żółty ser –15 dag
jajka – 6 szt. (3 całe i 3 żółtka)
masło - 3-4 łyżki
sól
ewentualnie
szałwia – 1 łyżeczka suszonej
lub 3-4 listki świeżej
Przygotowanie:
Zamrożony szpinak włożyć do garnka i dusić ok. 10 minut (woda musi całkowicie odparować), wystudzić. Biały ser rozgnieść, żółty zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Biały ser wymieszać z połową startego żółtego sera, szpinakiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kolejno dodawać żółtka i jajka. Dokładnie wyrobić. Kluski formować dwoma łyżkami (jedną łyżką nabierać ciasto, drugą formować górę) i wrzucać do gotującej się posolonej wody, gotować 3 minuty licząc od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i układać w naczyniu żaroodpornym.
Masło rozpuścić na patelni, dodać szałwię (świeżą posiekać), chwilę poddusić. Kluski polać masłem i posypać pozostałym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekać ok. 15 minut.
Odchudze to trochę

 

Pasztet z cukini


3 szklanki cukini startej na średniej tarce (odlać nieco wody gdy się wydzieli)
4 cebule zeszklić na 1/2 szklanki oleju (można znacznie mniej oleju użyć lub zaryzykować oliwę z oliwek)
1,5 szklanki bułki tartej (też można mniej)
3-4 jajka (białka ubić osobno na sztywno potem dodawać żółtka)
30-40 dkg sera żółtego (SB-owiczki znajdą ser niskotłuszczowy Wink)
2 łyżeczki vegety
1 łyżeczka papryki (chili, pieprz)

Wymieszać wszystko, z tym że bułkę tartą lepiej jest dodać na końcu. Piec w wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze pergaminowym przez 60 min w temp. ok. 180-190 stopni.

 

Soczewica z pieczarkami pychota

 

- 1/2 szkl zielonej soczewicy
- 1/2 kostki rosołowej
- 1 cebula/ por
- 300 gr pieczarek
- ser żółty starty (niekoniecznie)

Ugotować soczewice w rosole. Na patelni udusic pieczarki z cebulą. Dodać ugotowaną. soczewicę i jeszcze chwile razem przesmażyć. Mozna to jeszcze posypac startym zoltym serem

 

Kotlety z fasoli
 

·         40 dag białej fasoli

·         cebula

·         2 jaja

·         3 łyżki oliwy z oliwek

·         łyżka drobno posiekanego szczypiorku

·         sól pieprz

·         (jeśli ktoś chce zrobić panierkę to proponuję siemie lniane)

Fasole umyć na sicie, zalać na noc gorącą wodą. Odcedzić, zalać wrzątkiem, ugotować (solimy na 10 min przed końcem gotowania) Odcedzić, zemleć. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć, fasole połączyć z cebulą, tłuszczem jajami i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem, formować kotleciki obtaczać w siemieniu smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

 

Fasolka po prowansalsku

·         fasolka - szparagowa albo Jaś

·         cebula

·         pomidory

·         oliwa z oliwek

·         zioła prowansalskie

·         sól i pieprz do smaku

Fasolkę ugotować do miękkości. Obraną i posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie na jasnozłoty kolor. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kawałeczki pomidory oraz zioła prowansalskie i dusić często mieszając. Ugotowaną fasolę włożyć do sosu pomidorowego i dusić przez 20 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.

Oszukane spaghetti

·         por lub cukinia

·         mięsko mielone drobiowe lub cielece

·         cebula

·         puszka pomidorów

·         czosnek, sól, pieprz

·         starty parmezan

Spaghetti: białe części pora lub cukinię kroimy na cienkie paseczki , blanszujemy we wrzątku i odcedzamy
Sos : Na odrobinie oliwy czosnek, cebula, oregano, przyprawy, po chwili mięsko mielone, trochę wody - dusimy, potem pomidory z puszki, doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

7. Kalafior zapiekany

·         kalafior

·         pieczarki

·         szynka

·         cebula

·         ser żółty

·         kostka rosołowa

·         przecier pomidorowy lub pomidorki z puszki

·         przyprawy, słonecznik

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Pieczarki i cebulkę podsmażamy na tłuszczyku .Kroimy w paseczki szynkę oraz ser żółty. Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy szynką, kukurydzą, serem żółtym oraz pieczarkamii cebulą. Doprawiamy wg uznania przyprawami (sól, słodka papryka, majeranek, bazylia oraz pieprz) - ja zrobiłam warstwowo - kalafior, szynka, pieczarki cebulka, ser, kalafior. W szkalnce wody rozpuszczamy kostkę rosołową oraz 3 łyżki przecieru pomidorowego. Takim sosikiem polewamy kalafiora. Całość posypuję uprażonym słonecznikiem. Zapiekać ok 15 minut w temp. ok 200 stopni.

Zapiekanka paprykowa

·         papryka

·         1/4 cebulki

·         szynka

·         ser zolty Ligot

·         przyprawy

·         oliwa z oliwek

·         (+ wszystkie skladniki jakie kto lubi ,Np brokuły, kalafior, pomidor..

Do naczynia zaroodpornego na spod lejemy troche oliwy. Kroimy papryke, szynke, cebule i wrzucamy do naczynia. na koniec scieramy zolty ser i posypujemy przyprawami. Wkladamy to do piekarnika i pieczemy do momentu az ser sie stopi.  Mozna tez na poczatku podsmazyc papryke na patelni, zeby wyparowala z niej woda..mozna dodac wszelkie skladniki wg uznania.

Krem z pora

·         1 por pokrojony w talarki

·         curry

·         bulion

·         troche jogurtu (0%oczywiscie )

·         odrobina oliwy z oliwek

Pokrojonego pora smażymy na oliwie i z curry (trzeba tego dać dosyć dużo) aż do momentu kiedy por przestanie być surowy (kilka min). Zalewamy to bulionem (na razie  niedużo wody żeby potem nie chlapało przy miksowaniu) i gotujemy jeszcze chwile. Po ok. 5 min należy zmiksować całą zupke -zrobi się z tego taki porowy krem. Dajemy z powrotem na palnik i znów zalewamy wodą (trudno mi powiedziec jak ilościa-to zależy od tego ile i jakiego dałyście pora- tak żeby zupka miała smak). No i oczywiście trzeba jescze zagotować i dodać jogurcik żeby zupke troche zabielić.

Zapiekany kalafior z szynka i pieczarkami

·         kalafior

·         10 dag szynki

·         10 dag pieczarek

·         przecier pomidorowy

·         trochę oliwy

·         pieprz

·         sól

Kalafior umyć, podgotować w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na różyczki, ułożyć na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z odrobiną oliwy. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, z wierzchu można skropić lekko oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do zarumienienia (około 15 minut).

Paprykarz drobiowy

2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 papryki
2 pomidory(sparzyć i obrać ze skórki)
1 łyzka papryki słodkiej w proszku
sól, pieprz i trochę oliwy

Wszystko pokroić w kostkę

Rozgrzać oliwę , wsypać cebulkę i zeszklić ją, a nastepnie posypać apryką w proszku i mieszać żeby się nie przypaliła. Nastepnie dodać pokrojone piersi i obsmażyć. Potem dodać pomidorki i  paprykę.Później to wszystko posolić, popieprzyć, podlać odrobiną wody i dusić az papryka i mięso dojdzie i oto danie gotowe. PYCHA smile

Zapiekany bakłażan

- 1 dorodny bakłażan
- 2 pomidory
- odtłuszczony ser zółty lub kulka mozarelli
- jajko
- Szynka (niekoniecznie)
- świeża bazylia do dekoracji
- oliwa do smażenia

Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w plastry ok 1 cm szerokości, solimy i odstawiamy na sicie, na 1/2 godziny. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na tyle plastów ile mamy bakłażana. Bakłażana obtaczamy w roztrzepanym jajku i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Zdejmujemy patelnię z palnika i nstępnie układamy na kazdym plastrze bakłażana szynkę (ale niekoniecznie), pomidora i ser. Całość na tej samej patelni wkładamy na 10 minut do gorącego piekarnika. Podajemy udekorowane bazylią.

Zapiekanka  z sosem jogurtowym

Składniki na zapiekanke:
1 paczka brokułów mrozonych
1 paczka kalafiora mrożonego
pół puszki fasolki czerwonej
pare plastrów sera żołtego
2 jajka
piers z kurczaka
dwie cebulki czerwone
czerwona papryka
oliwa z oliwek

Składniki na sos:

Sposób pierwszy na ostro:
czosnek
pól duzego jogurtu naturalnego
dwa ogórki konserwowe
pieprz,sól

Czosnek zetrzeć, wymieszac z jogurtem.Dodac poszatkowane drobno ogórki konserwowe.Posolic i popieprzyc do smaku.Przygotowywac ok godzine przed podaniem, zeby smak czosnku zdazył sie wymieszac z jogurtem.

Sposób drugi:
pół duzego jogurtu naturalnego (chudego oczywiscie)
gałka muszkatałowa,sól, pieprz

Jogurt przyprawic duza iloscia gałki, posolic i popieprzyc do smaku.

Zapiekanka, przygotowanie:
Brokuły i kalafior ugotowac na pól twardo.Odstawić do odsączenia.Kurczaka pociac na małe kawałki i podsmazyć na gorącej oliwie z oliwie, posolic, popieprzyc oraz posypac słodka papryką.Papryke czerwona pokroic, to samo zrobic z cebulka.Brokuły oraz kalafior ułozyc w naczyniu żaroodpornym.Na tym ułozc mieso.Na góre dac czerwona fasolke, wczesniej odsaczona z zalewy.Pożniej na wierzchu ułożyc cebulke i papryke.Wszystko zalac rozbełatanymi jajkami wymieszanymi z potartym serem zółtym.Wstawic do rozgrzanego piekarnika do temperatury ok 180% na jakies 25 minut.Wazne zeby ser sie rozpuscił i jajko sie scieło.Podawac na ciepło.Po wyciagnieciu z piekarnika polac jednym z wybranych sosów jogurtowych.

Smacznego!

(mój dzisiejszy obiad, smaczne i wyglada na skomplikowane, ale wcale takie nie jest.Najadłam sie i w pełni zaspokoiłam apetyt.)

Zapiekane pieczarki

Składniki:
-kilka wiekszych pieczarek
-zołty ser(odtłuszczony)
-kilka plasterkow szynki(najlepiej wedzonej)
-ewntualnie kawałek papryki,pomidorów,zioła,sól

Czas przygotowania i pieczenia:15 min.

Obrac kapelusze pieczarek, na kazdy połozyc kawałeczek żółtego sera i szynki,włozyc na 5-10 min.do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.PYCHA!!! Mozna troszke posolic(zalezy od tego jak słona jest szynka),dobre jest tez z innymi dodatkami,ja najbardziej lubie z serem,szynka i papryka.Swietnie smakuje tez na zimno,mozna zabrac do pracy.

Kalafior z przyprawami

2 lyzki oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w kostke
1 lyzka swiezo startego imbiru
1 lyzka curry
1/2 lyzeczki zmielonego kminku
1 szklanka puree pomidorowego (mozna zmiksowac pomidory)
1 szkalnka wody
pol kilograma kalfiora (samych kwatkow)
1 lyzka posiekanej natki pietruszki

Olej rozgrzewamy w sporym garnku, dodajemy cebule i imbir i podsmazamy okolo 5 minut, az cebula sie zeszkli. Nastepnie dodajemy kminek i curry i smazymy jeszcze przez 1 minute. Do garnka wlewamy wode i puree pomidorowe, zmiejszamy ogien, przykrywamy, mieszajac co jakis czas pzwalamy sie gotowac skladnikom przez oklolo 15 minut. Po czym dodajemy kalafior i pietruszke i gotujemy az kalafior bedzie lekko twardy. Zdejmujemy z ognia i chlodzimy.

Porcja - 1 szklanka:
73 kalorie
2 gr tluszczu
14 gr weglowodanow
5 gr blonnika
3 gr protein
51 gr wapnia

Brokuły curry

1 brokuł
1 czerwona cebula
kawałek żółtego sera light
kawałek drobiowej wędliny, może być tez ugot. pierś z kurczaka
majonez
curry

Brokuł ugotowac al dente, pokroić w kostkę wędlinę i ser, posiekac cebulę, wymieszać z odrobina majonezu i curry (dla zapachu).

Zapiekanka z soczewicy

1 szklanka soczewicy
1/2 kostki twarogu chudego
2 łyżki mleka
kilka pieczarek
cebula
jajko
oliwa z oliwek
sól,pieprz,zioła prowansalskie

soczewicę ugotować do miękkości,odcedzić. Cebulkę pokrojoną w kosteczke
podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki, Soczewicę wymieszać z cebulką i
pieczarkami, twarogiem, wbic jajko, dodaję mleko żeby zapiekanka nie była za
sucha, można dać ser żółty light, doprawić. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu 20-
30 min.

Kotlety tuńczykowe z błonnkiem

3 puszki tuczyka (drobnego) w sosie własnym
2 czubate łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
2 małe cebule (jeszcze lepiej 4 zielone cebulki)
2 całe jajka, ubite
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
odrobina granulowanego czosnku
sól i pieprz do smaku

Całość wymieszać w misce, uformować z masy 2 "hamburgery".
W przepisie było, zeby piec pare minut na grilu elektr. ale jak ktos nie ma, mysle ze na patelni tez bedzie dobrze.

Białko : 63 g
Węglowodany : 14 g (w tym 7 gram błonnika)
Tłuszcze : 18 g (3/9/6) w tym omega-3 nieco ponad 3 gramy

Zapiekanka z porem

1-2 pory
1 pierś kurczaka
troszkę żółtego sera

rozbitą,pierś kurczaka poddusić lub ugotować, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na to ułożyć pokrojonego wzdłuż pora, przykryć , dusić aż por zmięknie, następnie posypać żółtym serem, poddusić aż ser się stopi i gotowe.Smacznego!!!!!!

TWISTER

To wariacja na temat popularnej przekąski KFC

Placek
2 jajka łyzka wody sól pieprz łyzeczka oliwy
z jajek przygotowujemy omlet z tym że smażymy nie ruszjąc na małym ogniu ( wylewamy na rozgrzana oliwe jajka roztrzepane z wodą i przyprawami ) pod przykryciem aż zetnie się od góry i zbrązowieje lekko od spodu. Odstawiamy omlet żeby wystygł na patelni.
Zimny omlet delikatnie przekładamy na kwadracik folii spożywczej
Nadzienie
Cienkie kawałki (paseczki )piersi z kurczaka ( duszonej, smażonej czy jak kto lubi) postrzępiony listek sałaty, plasterki pomidora, cebulka i ogórek małosolny drobno pokrojone.
Sos
tu jak kto lubi, ja robię sos czosnkowy z 1 ząbka czosnku roztartego z odrobiną soli do tego łyżeczka musztardy dijon, łyżeczka soku z cytryny, łyżka majonezu light dokładnie wymieszać ew. można dodać pieprzu i kilka kropli tabasco (2-3 krople)

Na wyłozony na folii placek układamy poszarpana sałatę na to kurczaka i pozostałe dodatki polewamy sosem. potem wykorzystując folie unosimy placek i delikatnie zwijamy na właściwy Twister. Tak przygotowanego Twistera zawijamy w folię lub pergamin i odkładamy do lodówki na troszke . przed podaniem można podgrzac w mikrofali , na zimno też smakuje.

I wiele wariacji na temat np. oliwki w plasterkach paseczki papryki itp

Smażona cukinia

Cukinia zimą jest drobna i ma niewielkie gniazda nasienne. Znakomicie nadaje się na delikatną jarzynę do dań z mięsa i ryby. Przyrządzenie zajmuje kilka minut. 

Porcje: 3  Koszt: 4 zł  Trudność: prosty  Czas: 15 min. Kaloryczność: mało

Składniki:
- 1 cukinia,
- rozmaryn,
- sól, pieprz,...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin