FAZA I
DANIA OBIADOWE
PAPRYKA ZE SZPINAKIEM , 200 % ZGODNOŚCI Z SB 1. W piekarniku pieczemy wydrążone papryki 2. Z mrożonego szpinaku robimy na patelni farsz . Składniki - poniżej ( Nie wzięłam wcale oliwy i oliwek i pieprzu marynowanego, pieprz i kmin wzięłam zwykły , nie użyłam malaksera ) 3. Faszerujemy upieczone papryki SMACZNEGO SZPINAK PO INDYJSKU - cytat w całości z tej strony SKŁADNIKI - 1/2 kg szpinaku mrożonego - 2 ząbki czosnku - 1 czubata łyżeczka curry - 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego - 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego utłuczonego w moździerzu - 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzy cayenne (uwaga z ilością) - 5 - 8 oliwek - ok. 15 ziarenek pieprzu marynowanego - 50 ml oliwy z oliwek - sok z 1/2 cytryny - ok. 1/2 łyżeczki soli PRZYRZĄDZANIE: Pozwolę sobie zacytować słowa autora: Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy, wrzucam do malaksera i miksuję. Kiedy składniki połączą się, powoli wlewam oliwę miksując jeszcze chwilę. I koniec... Rewelacyjne do szaszłyków, jajek, wędlin. Najczęściej stosuję do kurczaka w curry. Smacznego...
Kluski serowe ze szpinakiem Składniki: ser biały – 30 dag mrożony szpinak – 25 dag gałka muszkatołowa - szczypta żółty ser –15 dag jajka – 6 szt. (3 całe i 3 żółtka) masło - 3-4 łyżki sól ewentualnie szałwia – 1 łyżeczka suszonej lub 3-4 listki świeżej Przygotowanie: Zamrożony szpinak włożyć do garnka i dusić ok. 10 minut (woda musi całkowicie odparować), wystudzić. Biały ser rozgnieść, żółty zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Biały ser wymieszać z połową startego żółtego sera, szpinakiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kolejno dodawać żółtka i jajka. Dokładnie wyrobić. Kluski formować dwoma łyżkami (jedną łyżką nabierać ciasto, drugą formować górę) i wrzucać do gotującej się posolonej wody, gotować 3 minuty licząc od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i układać w naczyniu żaroodpornym. Masło rozpuścić na patelni, dodać szałwię (świeżą posiekać), chwilę poddusić. Kluski polać masłem i posypać pozostałym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekać ok. 15 minut. Odchudze to trochę
Pasztet z cukini
3 szklanki cukini startej na średniej tarce (odlać nieco wody gdy się wydzieli) 4 cebule zeszklić na 1/2 szklanki oleju (można znacznie mniej oleju użyć lub zaryzykować oliwę z oliwek) 1,5 szklanki bułki tartej (też można mniej) 3-4 jajka (białka ubić osobno na sztywno potem dodawać żółtka) 30-40 dkg sera żółtego (SB-owiczki znajdą ser niskotłuszczowy ) 2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka papryki (chili, pieprz) Wymieszać wszystko, z tym że bułkę tartą lepiej jest dodać na końcu. Piec w wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze pergaminowym przez 60 min w temp. ok. 180-190 stopni.
Soczewica z pieczarkami pychota
- 1/2 szkl zielonej soczewicy - 1/2 kostki rosołowej - 1 cebula/ por - 300 gr pieczarek - ser żółty starty (niekoniecznie) Ugotować soczewice w rosole. Na patelni udusic pieczarki z cebulą. Dodać ugotowaną. soczewicę i jeszcze chwile razem przesmażyć. Mozna to jeszcze posypac startym zoltym serem
Kotlety z fasoli
· 40 dag białej fasoli
· cebula
· 2 jaja
· 3 łyżki oliwy z oliwek
· łyżka drobno posiekanego szczypiorku
· sól pieprz
· (jeśli ktoś chce zrobić panierkę to proponuję siemie lniane) Fasole umyć na sicie, zalać na noc gorącą wodą. Odcedzić, zalać wrzątkiem, ugotować (solimy na 10 min przed końcem gotowania) Odcedzić, zemleć. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć, fasole połączyć z cebulą, tłuszczem jajami i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem, formować kotleciki obtaczać w siemieniu smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Fasolka po prowansalsku
· fasolka - szparagowa albo Jaś
· pomidory
· oliwa z oliwek
· zioła prowansalskie
· sól i pieprz do smaku
Fasolkę ugotować do miękkości. Obraną i posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie na jasnozłoty kolor. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kawałeczki pomidory oraz zioła prowansalskie i dusić często mieszając. Ugotowaną fasolę włożyć do sosu pomidorowego i dusić przez 20 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
Oszukane spaghetti
· por lub cukinia
· mięsko mielone drobiowe lub cielece
· puszka pomidorów
· czosnek, sól, pieprz
· starty parmezanSpaghetti: białe części pora lub cukinię kroimy na cienkie paseczki , blanszujemy we wrzątku i odcedzamy Sos : Na odrobinie oliwy czosnek, cebula, oregano, przyprawy, po chwili mięsko mielone, trochę wody - dusimy, potem pomidory z puszki, doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy startym parmezanem.
7. Kalafior zapiekany
· kalafior
· pieczarki
· szynka
· ser żółty
· kostka rosołowa
· przecier pomidorowy lub pomidorki z puszki
· przyprawy, słonecznikKalafior gotujemy w osolonej wodzie a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Pieczarki i cebulkę podsmażamy na tłuszczyku .Kroimy w paseczki szynkę oraz ser żółty. Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy szynką, kukurydzą, serem żółtym oraz pieczarkamii cebulą. Doprawiamy wg uznania przyprawami (sól, słodka papryka, majeranek, bazylia oraz pieprz) - ja zrobiłam warstwowo - kalafior, szynka, pieczarki cebulka, ser, kalafior. W szkalnce wody rozpuszczamy kostkę rosołową oraz 3 łyżki przecieru pomidorowego. Takim sosikiem polewamy kalafiora. Całość posypuję uprażonym słonecznikiem. Zapiekać ok 15 minut w temp. ok 200 stopni.
Zapiekanka paprykowa
· papryka
· 1/4 cebulki
· ser zolty Ligot
· przyprawy
· (+ wszystkie skladniki jakie kto lubi ,Np brokuły, kalafior, pomidor..Do naczynia zaroodpornego na spod lejemy troche oliwy. Kroimy papryke, szynke, cebule i wrzucamy do naczynia. na koniec scieramy zolty ser i posypujemy przyprawami. Wkladamy to do piekarnika i pieczemy do momentu az ser sie stopi. Mozna tez na poczatku podsmazyc papryke na patelni, zeby wyparowala z niej woda..mozna dodac wszelkie skladniki wg uznania.
Krem z pora
· 1 por pokrojony w talarki
· curry
· bulion
· troche jogurtu (0%oczywiscie )
· odrobina oliwy z oliwek Pokrojonego pora smażymy na oliwie i z curry (trzeba tego dać dosyć dużo) aż do momentu kiedy por przestanie być surowy (kilka min). Zalewamy to bulionem (na razie niedużo wody żeby potem nie chlapało przy miksowaniu) i gotujemy jeszcze chwile. Po ok. 5 min należy zmiksować całą zupke -zrobi się z tego taki porowy krem. Dajemy z powrotem na palnik i znów zalewamy wodą (trudno mi powiedziec jak ilościa-to zależy od tego ile i jakiego dałyście pora- tak żeby zupka miała smak). No i oczywiście trzeba jescze zagotować i dodać jogurcik żeby zupke troche zabielić.
Zapiekany kalafior z szynka i pieczarkami
· 10 dag szynki
· 10 dag pieczarek
· przecier pomidorowy
· trochę oliwy
· pieprz
· sól Kalafior umyć, podgotować w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na różyczki, ułożyć na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z odrobiną oliwy. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, z wierzchu można skropić lekko oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do zarumienienia (około 15 minut).
Paprykarz drobiowy2 piersi z kurczaka1 cebula2 papryki2 pomidory(sparzyć i obrać ze skórki)1 łyzka papryki słodkiej w proszkusól, pieprz i trochę oliwyWszystko pokroić w kostkęRozgrzać oliwę , wsypać cebulkę i zeszklić ją, a nastepnie posypać apryką w proszku i mieszać żeby się nie przypaliła. Nastepnie dodać pokrojone piersi i obsmażyć. Potem dodać pomidorki i paprykę.Później to wszystko posolić, popieprzyć, podlać odrobiną wody i dusić az papryka i mięso dojdzie i oto danie gotowe. PYCHA
Zapiekany bakłażan- 1 dorodny bakłażan- 2 pomidory- odtłuszczony ser zółty lub kulka mozarelli- jajko- Szynka (niekoniecznie)- świeża bazylia do dekoracji- oliwa do smażeniaBakłażana obieramy ze skórki, kroimy w plastry ok 1 cm szerokości, solimy i odstawiamy na sicie, na 1/2 godziny. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na tyle plastów ile mamy bakłażana. Bakłażana obtaczamy w roztrzepanym jajku i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Zdejmujemy patelnię z palnika i nstępnie układamy na kazdym plastrze bakłażana szynkę (ale niekoniecznie), pomidora i ser. Całość na tej samej patelni wkładamy na 10 minut do gorącego piekarnika. Podajemy udekorowane bazylią.
Zapiekanka z sosem jogurtowymSkładniki na zapiekanke:1 paczka brokułów mrozonych1 paczka kalafiora mrożonegopół puszki fasolki czerwonejpare plastrów sera żołtego2 jajkapiers z kurczakadwie cebulki czerwoneczerwona paprykaoliwa z oliwekSkładniki na sos:Sposób pierwszy na ostro:czosnekpól duzego jogurtu naturalnegodwa ogórki konserwowepieprz,sólCzosnek zetrzeć, wymieszac z jogurtem.Dodac poszatkowane drobno ogórki konserwowe.Posolic i popieprzyc do smaku.Przygotowywac ok godzine przed podaniem, zeby smak czosnku zdazył sie wymieszac z jogurtem.Sposób drugi:pół duzego jogurtu naturalnego (chudego oczywiscie)gałka muszkatałowa,sól, pieprzJogurt przyprawic duza iloscia gałki, posolic i popieprzyc do smaku.Zapiekanka, przygotowanie:Brokuły i kalafior ugotowac na pól twardo.Odstawić do odsączenia.Kurczaka pociac na małe kawałki i podsmazyć na gorącej oliwie z oliwie, posolic, popieprzyc oraz posypac słodka papryką.Papryke czerwona pokroic, to samo zrobic z cebulka.Brokuły oraz kalafior ułozyc w naczyniu żaroodpornym.Na tym ułozc mieso.Na góre dac czerwona fasolke, wczesniej odsaczona z zalewy.Pożniej na wierzchu ułożyc cebulke i papryke.Wszystko zalac rozbełatanymi jajkami wymieszanymi z potartym serem zółtym.Wstawic do rozgrzanego piekarnika do temperatury ok 180% na jakies 25 minut.Wazne zeby ser sie rozpuscił i jajko sie scieło.Podawac na ciepło.Po wyciagnieciu z piekarnika polac jednym z wybranych sosów jogurtowych.Smacznego!(mój dzisiejszy obiad, smaczne i wyglada na skomplikowane, ale wcale takie nie jest.Najadłam sie i w pełni zaspokoiłam apetyt.)
Zapiekane pieczarkiSkładniki:-kilka wiekszych pieczarek-zołty ser(odtłuszczony)-kilka plasterkow szynki(najlepiej wedzonej)-ewntualnie kawałek papryki,pomidorów,zioła,sólCzas przygotowania i pieczenia:15 min.Obrac kapelusze pieczarek, na kazdy połozyc kawałeczek żółtego sera i szynki,włozyc na 5-10 min.do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.PYCHA!!! Mozna troszke posolic(zalezy od tego jak słona jest szynka),dobre jest tez z innymi dodatkami,ja najbardziej lubie z serem,szynka i papryka.Swietnie smakuje tez na zimno,mozna zabrac do pracy.
Kalafior z przyprawami2 lyzki oliwy z oliwek1 cebula pokrojona w kostke1 lyzka swiezo startego imbiru1 lyzka curry1/2 lyzeczki zmielonego kminku1 szklanka puree pomidorowego (mozna zmiksowac pomidory)1 szkalnka wodypol kilograma kalfiora (samych kwatkow)1 lyzka posiekanej natki pietruszkiOlej rozgrzewamy w sporym garnku, dodajemy cebule i imbir i podsmazamy okolo 5 minut, az cebula sie zeszkli. Nastepnie dodajemy kminek i curry i smazymy jeszcze przez 1 minute. Do garnka wlewamy wode i puree pomidorowe, zmiejszamy ogien, przykrywamy, mieszajac co jakis czas pzwalamy sie gotowac skladnikom przez oklolo 15 minut. Po czym dodajemy kalafior i pietruszke i gotujemy az kalafior bedzie lekko twardy. Zdejmujemy z ognia i chlodzimy.Porcja - 1 szklanka:73 kalorie2 gr tluszczu14 gr weglowodanow5 gr blonnika3 gr protein51 gr wapnia
Brokuły curry 1 brokuł1 czerwona cebulakawałek żółtego sera lightkawałek drobiowej wędliny, może być tez ugot. pierś z kurczakamajonez curryBrokuł ugotowac al dente, pokroić w kostkę wędlinę i ser, posiekac cebulę, wymieszać z odrobina majonezu i curry (dla zapachu).
Zapiekanka z soczewicy1 szklanka soczewicy1/2 kostki twarogu chudego2 łyżki mlekakilka pieczarekcebulajajkooliwa z oliweksól,pieprz,zioła prowansalskiesoczewicę ugotować do miękkości,odcedzić. Cebulkę pokrojoną w kosteczkepodsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki, Soczewicę wymieszać z cebulką ipieczarkami, twarogiem, wbic jajko, dodaję mleko żeby zapiekanka nie była zasucha, można dać ser żółty light, doprawić. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu 20-30 min.
Kotlety tuńczykowe z błonnkiem3 puszki tuczyka (drobnego) w sosie własnym 2 czubate łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego 2 małe cebule (jeszcze lepiej 4 zielone cebulki) 2 całe jajka, ubite 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sojowego odrobina granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku Całość wymieszać w misce, uformować z masy 2 "hamburgery".W przepisie było, zeby piec pare minut na grilu elektr. ale jak ktos nie ma, mysle ze na patelni tez bedzie dobrze.Białko : 63 g Węglowodany : 14 g (w tym 7 gram błonnika) Tłuszcze : 18 g (3/9/6) w tym omega-3 nieco ponad 3 gramy
Zapiekanka z porem1-2 pory1 pierś kurczakatroszkę żółtego serarozbitą,pierś kurczaka poddusić lub ugotować, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na to ułożyć pokrojonego wzdłuż pora, przykryć , dusić aż por zmięknie, następnie posypać żółtym serem, poddusić aż ser się stopi i gotowe.Smacznego!!!!!!
TWISTERTo wariacja na temat popularnej przekąski KFCPlacek2 jajka łyzka wody sól pieprz łyzeczka oliwyz jajek przygotowujemy omlet z tym że smażymy nie ruszjąc na małym ogniu ( wylewamy na rozgrzana oliwe jajka roztrzepane z wodą i przyprawami ) pod przykryciem aż zetnie się od góry i zbrązowieje lekko od spodu. Odstawiamy omlet żeby wystygł na patelni.Zimny omlet delikatnie przekładamy na kwadracik folii spożywczejNadzienieCienkie kawałki (paseczki )piersi z kurczaka ( duszonej, smażonej czy jak kto lubi) postrzępiony listek sałaty, plasterki pomidora, cebulka i ogórek małosolny drobno pokrojone.Sostu jak kto lubi, ja robię sos czosnkowy z 1 ząbka czosnku roztartego z odrobiną soli do tego łyżeczka musztardy dijon, łyżeczka soku z cytryny, łyżka majonezu light dokładnie wymieszać ew. można dodać pieprzu i kilka kropli tabasco (2-3 krople)Na wyłozony na folii placek układamy poszarpana sałatę na to kurczaka i pozostałe dodatki polewamy sosem. potem wykorzystując folie unosimy placek i delikatnie zwijamy na właściwy Twister. Tak przygotowanego Twistera zawijamy w folię lub pergamin i odkładamy do lodówki na troszke . przed podaniem można podgrzac w mikrofali , na zimno też smakuje.I wiele wariacji na temat np. oliwki w plasterkach paseczki papryki itp
Smażona cukiniaCukinia zimą jest drobna i ma niewielkie gniazda nasienne. Znakomicie nadaje się na delikatną jarzynę do dań z mięsa i ryby. Przyrządzenie zajmuje kilka minut. Porcje: 3 Koszt: 4 zł Trudność: prosty Czas: 15 min. Kaloryczność: małoSkładniki:- 1 cukinia,- rozmaryn,- sól, pieprz,...
wiktoria_ego