Probiotyki.doc

(30 KB) Pobierz
Sperma byka doda ci urody


Bakterie dobroczynne dla urody  

Probiotyki są też coraz częściej składnikami aktywnymi kosmetyków. W Europie ich sprzedaż systematycznie rośnie. Ze względu na szerokie możliwości ich działania, obserwuje się coraz większe zainteresowanie tego typu układami.

I tak na przykład prowadzone badania potwierdzają, że serwatka mleczna uzyskana poprzez fermentację prowadzoną przy użyciu szczepu Lactobacillus helveticus, stosowana w wyrobach pielęgnacyjnych działa korzystnie na zachodzące w skórze procesy. Cechuje ją między innymi zdolność do intensyfikowania przebiegu różnicowania keratynocytów. Wpływa ona korzystnie na przemiany profilagryn do filagryn, a następnie NMF-u (Natural Moisturizing Factor), czyli naturalnego czynnika nawilżającego skórę. W jego skład wchodzą higroskopijne substancje, o niewielkiej masie cząsteczkowej, dobrze rozpuszczalne w wodzie. Są to głównie aminokwasy, mleczany i mocznik. Składniki NMF ograniczają proces utraty wody, dzięki czemu w naturalny sposób nawilżają skórę, uelastyczniają ją, nadają odpowiednią miękkość, gładkość. 


Kefir i pozyskiwane z niego ekstrakty wykazują działanie przeciwbakteryjne,  łagodzą podrażnienia, wspomagają procesy gojenia. 


W bułgarskich produktach przeciwtrądzikowych wykorzystuje się surowce oparte na szczepach jogurtowych Lactobaccilus bulgaris, które metabolizują zawarte w mleku oligoelementy: wapń, magnez, cynk, fosfor do postaci przyswajalnej przez skórę. Uzyskane układy zapewniają efekt delikatnej eksfoliacji, wygładzają skórę, zmniejszają płytkie zmarszczki.

Odpowiednio dobrane probiotyki pobudzają system, także odpornościowy, wzmacniają funkcje komórkowe, stymulują produkcję ceramidów, prowadząc do zwiększenia bariery skórnej. Dzięki temu zabezpieczają skórę przed działaniem promieni słonecznych, a także łagodzą skutki nadmiernej ekspozycji słonecznej.

Bakterie mlekowe w formie biolizatu między innymi Lactococcus lactus wykorzystywane są w preparatach przeciwstarzeniowych typu anty-ageing. Prowadzone badania in vitro potwierdzają, że układ ten, wprowadzany do receptur kosmetyków, pobudza metabolizm komórkowy, wpływa korzystnie na wzrost fibroblastów, zwiększa nawilżenie warstwy rogowej naskórka.

W kosmetyce, w produktach pielęgnacyjnych znajdują zastosowanie także inne surowce poddawane działaniu bakterii kwasu mlekowego. Należą do nich między innymi sok z aloesu (Aloe vera) fermentowany przy pomocy bakterii Lactobacillus plantarum czy też mleko sojowe modyfikowane z zastosowaniem mikroorganizmów Bifidobacterium breve.

Prowadzone badania potwierdzają, że surowce fermentowane, otrzymane na ich bazie, wprowadzane do receptur preparatów kosmetycznych, korzystnie wpływają na stymulację kwasu hialuronowego. Skuteczniej nawilżają one warstwę rogową naskórka niż ich niefermentowane prekursory. Ponadto efektywnie łagodzą stany zapalne skóry, czego nie obserwuje się w przypadku materiałów roślinnych niemodyfikowanych. Wykorzystanie tego typu surowców stanowi istotny dowód, potwierdzający, że działanie bakterii kwasu mlekowego |w znaczący sposób może poprawić funkcjonalność wielu dotychczas stosowanych roślinnych składników preparatów kosmetycznych.

W świetle dzisiejszej wiedzy nie dziwi zatem fakt, iż nasze babki chętnie, choć może mniej świadomie, stosowały fermentowane produkty mleczne na skórę, kiedy chciały ją nawilżyć, wybielić lub nadużyły promieni słonecznych. 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin