MIĘDZYNARODOWA KARTA CHARAKTERYSTYKI ZAGROŻEŃ ZAWODOWYCH
PIEKARZ - CUKIERNIK
Kto to jest piekarz?
Jest to pracownik wytwarzający różnego rodzaju pieczywo: chleb, ciastka, rogale itp.
Jakie zagrożenia wiążą się z wykonywaniem tego zawodu?
· Piekarze mogą uskarżać się z powodu uczulenia głównie układu oddechowego i skóry spowodowanego substancjami chemicznymi i pyłami.
· Piekarze pracują z gorącymi urządzeniami i ostrymi narzędziami, co może być przyczyną poparzeń oraz urazów w wyniku skaleczenia.
· Wymuszona pozycja ciała (stojąca) i nadmierny wysiłek fizyczny podczas pracy (dźwiganie worków z mąką), mogą powodować bóle pleców, nóg, ramion oraz urazy w wyniku przeciążenia układu mięśniowo-szkieletowego.
· Piekarze pracują w gorącym mikroklimacie, czasami nocą lub w innych nieregularnych godzinach pracy, co może powodować zmęczenie, wyczerpanie i inne niekorzystne skutki dla zdrowia.
Czynniki środowiska pracy związane z wykonywanym zawodem oraz ich możliwe skutki dla zdrowia
Czynniki mogące powodować wypadki
· Ostre narzędzia – możliwość urazów w wyniku ukłucia, przecięcia, przekłucia
· Prąd elektryczny - możliwość porażenia w przypadku wadliwie działającego sprzętu elektrycznego
· Gorące powierzchnie i przedmioty, gorący tłuszcz, piece - możliwość poparzeń
· Sucha mąka - możliwość poparzeń i urazów na skutek pożaru i eksplozji (żarzący się papieros w tych warunkach może być wyjątkowo niebezpieczny)
· Gazowe lub ciekłe paliwo stosowane jako media grzewcze - możliwość poparzeń i urazów na skutek pożaru i eksplozji
· Śliskie i nierówne nawierzchnie (podłogi, podesty) oraz drabiny, niechronione rusztowania - możliwość urazów w wyniku poślizgnięcia i upadku
· Nieprawidłowo ustawione i zabezpieczone przedmioty (worki z mąką i cukrem w czasie transportu) - możliwość urazów w wyniku uderzenia, przygniecenia
· Podajniki, mieszarki do ciasta - możliwość urazów mechanicznych
Czynniki fizyczne
· Wysoka temperatura i wysoki poziom wilgotności względnej - możliwość przegrzania organizmu
· Promieniowanie mikrofalowe z uszkodzonych kuchenek mikrofalowych – możliwość napromieniowania
· Promieniowanie podczerwone - możliwość zaćmy w przypadku przedłużonego narażenia na promieniowanie podczerwone emitowane z rozgrzanych pieców
· Nadmierny hałas pochodzący z mieszarek do ciasta, pieców, podajników – możliwość uszkodzenia słuchu
Czynniki chemiczne i pyły
· Pył mąki - możliwość chorób układu oddechowego i skóry [patrz: uwaga 1,2,3,4]
· Enzymy znajdujące się w środkach spulchniających - możliwość astmy oskrzelowej
· Przyprawy korzenne - możliwość przewlekłego zapalenia spojówek i chronicznego kataru (przedłużona ekspozycja może prowadzić do wzrostu ilości infekcji układu oddechowego, szczególnie przewlekłego zapalenia oskrzeli, jak również być przyczyną astmy oskrzelowej)
· Dwutlenek węgla, zwłaszcza w zmechanizowanych piekarniach gdzie ciasto, które jest w stanie aktywnej fermentacji może dawać niebezpieczną ilość dwutlenku węgla - możliwość zaburzeń oddychania
· Tlenek węgla, szczególnie gdy stosowane piece piekarnicze są źle eksploatowane, mają niewystarczający ciąg lub uszkodzony komin i mogą powodować kumulowanie się nie spalonych par paliwa lub gazu oraz produktów spalania - możliwość śmiertelnych zatruć
· Pył cukru – możliwość powstawania próchnicy zębów
Czynniki biologiczne
· Antygeny grzybów, w tym drożdży – możliwość stanów zapalnych skóry oraz chorób płuc
· Pasożyty obecne w mączce waniliowej i mączce kokosowej – możliwość „zbożowego świądu”
· Gryzonie i insekty - możliwość chorób zakaźnych w wyniku ukąszenia
· Pleśnie rozwijające się w magazynowanej mące (np. Aspergillus glaucus i Penicillinum glaucum) - możliwość skórnych reakcji uczuleniowych
Czynniki ergonomiczne, psychospołeczne i związane z organizacją pracy
· Wykonywanie czynności powtarzalnych, wymuszona pozycji ciała (np. siedzenie lub stanie przez długie godziny), nadmierny wysiłek fizyczny (np. podnoszenie i przenoszenie worków i ciężkich ładunków) - możliwość dolegliwości bólowych wynikających z przeciążenia układu mięśniowo- szkieletowego
· Przenoszenie ciężkich ładunków - możliwość urazów układu mięśniowo-szkieletowego
· Różne specyfiki i ich zapachy - możliwość wytworzenia szczególnego typu wrażliwości na pewne zapachy prowadzącej do uzależnienia lub niesmaku w stosunku do pewnych przypraw
· Praca nocna - możliwość stresu psychicznego, zaburzeń rytmu biologicznego i obniżonej zdolności do pracy fizycznej
Działania profilaktyczne
Należy regularnie sprzątać podłogę i inne powierzchnie oraz zainstalować efektywną wentylację dla zapobieżenia gromadzenia się pyłu (sucha mąka).
Należy zainstalować skuteczną wentylację wywiewną i klimatyzację w celu zapobiegania zanieczyszczeniu powietrza i stresowi cieplnemu.
Należy sprawdzić kuchenkę mikrofalową pod względem bezpieczeństwa i jeśli to konieczne, dokonać stosownych napraw.
Należy zainstalować urządzenia monitorujące poziom tlenku węgla oraz sygnalizujące dźwiękiem, gdy poziom tlenku węgla przekracza granicę zagrożenia.
Należy stosować środki ochrony układu oddechowego w celu uniknięcia wchłaniania pyłów lub aerozoli.
Należy okresowo zwalczać szkodniki przez zastosowanie odpowiednich środków.
Należy stosować bezpieczne metody podnoszenia i przenoszenia ciężkich lub nieporęcznych ładunków oraz stosować urządzenia mechaniczne ułatwiające podnoszenie i przenoszenie.
Należy utrzymywać wysoki poziom higieny osobiste - brać prysznic i zmieniać ubranie po zakończeniu pracy, nie zabierać brudnego ubrania do domu.
Należy wprowadzić zakaz palenia tytoniu na stanowisku pracy.
Należy sprawdzić stan techniczny urządzeń elektrycznych przed pracą oraz zlecać uprawnionemu pracownikowi naprawę ewentualnych uszkodzeń i okresowy przegląd urządzeń.
Informacje szczegółowe
Synonimy
Wypiekający pieczywo, wypiekający słodkie pieczywo, wypiekający cias...
juliano48