25 dag wiórków kokosowychpół szklanki cukru2 jajka5 dag masła3-4 płaskie łyżeczki mąkiodrobina sody na łyżeczce
Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i przestudzone masło i wymieszać z kokosem, mąką i odrobiną sody (około 1/6 łyżeczki).Masę rozłożyć przy pomocy łyżeczki i paluszków na blasze ze sreberkiem. Piec około 10 minut w 170-180 stopniach.Delikatnie zdejmować z blachy, bo mają tendencję do przyklejania się.Ciasteczka wychodzą bardzo pulchne. Można je oblać rozpuszczoną czekoladą.Można też nie dodawać mąki i sody, tylko 30 dag wiórków kokosowych.
Małe kokosanki
Kokosanki
Składniki:masa kokosowa:- 25 dag wiórków kokosowych- 3/4 szkl. cukru- 1/2 kostki margaryny- 4 łyżki mleka- ubita piana z 2 białek Jak przyrządzić?1. W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, mleko i wiórki kokosowe. Chwilę gotować na małym ogniu stale mieszając. Zestawić z ognia, dodać pianę.2. Kokosanki wykładać łyżką na blaszkę posmarowaną masłem. Piec w 180 stopniach aż się lekko zezłocą.
Składniki
Przepis
6-7 białek (zależnie od wielkości jajek)300 gram wiórków kokosowych280 gram cukrucukier waniliowykilka kropli aromatu migdałowegocynamon do smaku
Białka ubić na prawie sztywno, wsypać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać aż masa zrobi się bardzo zwarta, a kryształki cukru rozpuszczą się (troszkę nie do końca rozpuszczonego cukru może ewentualnie zostać, kokosanki nie powinny ponieść wielkiego uszczerbku na zdrowiu).Ostrożnie domieszać wiórki kokosowe, dodać olejek i sporą szczyptę cynamonu.Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać okrągłe porcje na papier do pieczenia i delikatnie spłaszczać na grubość niecałego centymetra. Kokosanki nie powinny być grubsze, ponieważ mogą nie dopiec się w środku.Ciasteczka pieczemy pół godziny w 130-140 stopniach. Powinny zostać raczej jaśniutkie, jeśli przyrumienią się na złoto, to znaczy że będą chrupiące, a powinny zostać lekko gumowe i miękkie w środku.Po upieczeniu delikatnie odklejamy je od papieru i zostawiamy do ostygnięcia. Są przepyszne, takie jak sklepowe kokosanki kupowane na sztuki.
Czekoladowe kokosanki
Składniki: 1) Ciasto: • 2 jajka • 25 dag masła lub margaryny • 20 dag cukru • 1 łyżki kakao • aromat rumowy • 15 dag wiórków kokosowych • 25 dag mąki • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • tłuszcz do wysmarowania blachy 2) Dekoracja: • 25 dag cukru pudru • 1 łyżki kakao • 2-3 łyżki (40 g) masła lub margaryny • 2-3 dag wiórków kokosowych • 3-4 łyżki mleka Sposób wykonania: Przygotować formę do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, starannie ubić. Dodać aromat rumowy i kakao, wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do formy. Piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C. Przygotować krem: masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać kakao, wymieszać. Stopniowo wlewać mleko wymieszać na jednolitą masę. Upieczone ciasto wyjąć, posmarować kremem, posypać wiórkami kokosowymi i jeszcze ciepłe pokroić na kawałki 2 x 4 cm.
stokrotka83