KOKOSANKI - przepisy na ciasteczka.doc

(41 KB) Pobierz
25 dag wiórków kokosowych

25 dag wiórków kokosowych
pół szklanki cukru
2 jajka
5 dag masła
3-4 płaskie łyżeczki mąki
odrobina sody na łyżeczce

Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i przestudzone masło i wymieszać z kokosem, mąką i odrobiną sody (około 1/6 łyżeczki).
Masę rozłożyć przy pomocy łyżeczki i paluszków na blasze ze sreberkiem. Piec około 10 minut w 170-180 stopniach.
Delikatnie zdejmować z blachy, bo mają tendencję do przyklejania się.
Ciasteczka wychodzą bardzo pulchne. Można je oblać rozpuszczoną czekoladą.
Można też nie dodawać mąki i sody, tylko 30 dag wiórków kokosowych.

Małe kokosanki

 

Kokosanki

 

Składniki:
masa kokosowa:
- 25 dag wiórków kokosowych
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 4 łyżki mleka
- ubita piana z 2 białek

Jak przyrządzić?
1. W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, mleko i wiórki kokosowe. Chwilę gotować na małym ogniu stale mieszając. Zestawić z ognia, dodać pianę.
2. Kokosanki wykładać łyżką na blaszkę posmarowaną masłem. Piec w 180 stopniach aż się lekko zezłocą.

 

 

 

Kokosanki

 

 

Składniki

Przepis

6-7 białek (zależnie od wielkości jajek)
300 gram wiórków kokosowych
280 gram cukru
cukier waniliowy
kilka kropli aromatu migdałowego
cynamon do smaku
 

Białka ubić na prawie sztywno, wsypać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać aż masa zrobi się bardzo zwarta, a kryształki cukru rozpuszczą się (troszkę nie do końca rozpuszczonego cukru może ewentualnie zostać, kokosanki nie powinny ponieść wielkiego uszczerbku na zdrowiu).
Ostrożnie domieszać wiórki kokosowe, dodać olejek i sporą szczyptę cynamonu.
Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać okrągłe porcje na papier do pieczenia i delikatnie spłaszczać na grubość niecałego centymetra. Kokosanki nie powinny być grubsze, ponieważ mogą nie dopiec się w środku.
Ciasteczka pieczemy pół godziny w 130-140 stopniach. Powinny zostać raczej jaśniutkie, jeśli przyrumienią się na złoto, to znaczy że będą chrupiące, a powinny zostać lekko gumowe i miękkie w środku.
Po upieczeniu delikatnie odklejamy je od papieru i zostawiamy do ostygnięcia. Są przepyszne, takie jak sklepowe kokosanki kupowane na sztuki.

 

 

 

 

Czekoladowe kokosanki

 

Składniki:
1) Ciasto:
• 2 jajka
• 25 dag masła lub margaryny
• 20 dag cukru
• 1 łyżki kakao
• aromat rumowy
• 15 dag wiórków kokosowych
• 25 dag mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• tłuszcz do wysmarowania blachy
2) Dekoracja:
• 25 dag cukru pudru
• 1 łyżki kakao
• 2-3 łyżki (40 g) masła lub margaryny
• 2-3 dag wiórków kokosowych
• 3-4 łyżki mleka

Sposób wykonania:
Przygotować formę do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, starannie ubić. Dodać aromat rumowy i kakao, wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do formy. Piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C. Przygotować krem: masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać kakao, wymieszać. Stopniowo wlewać mleko wymieszać na jednolitą masę.
Upieczone ciasto wyjąć, posmarować kremem, posypać wiórkami kokosowymi i jeszcze ciepłe pokroić na kawałki 2 x 4 cm.

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin