dieta w rzs.pdf

(69 KB) Pobierz
127754594 UNPDF
REUMATOLOGIA
Dieta w reumatoidalnym zapaleniu
stawów
Diet in rheumatoid arthritis
Summary
Gut involvement in pathogenesis of rheumatoid arthritis (RA) was
postulated long ago. Many clinical studies undertaken so far have cast
more light on the influence of particular nutrients on the risk of
development and activity of RA. Nevertheless there is still no efficacious
additional dietary treatment for everyday use. In this review the
significance of diet as an pathologic and therapeutic factor was
investigated. The role of digestive tract and the intestinal symptoms
during the course of disease or during treatment were also discussed.
The emphasis was put on the practical implications.
All the recent research postulates the reduction of the amount of
saturated fatty acids (SFA) and the increase of the amount of unsaturated
fatty acids (UFA) in the diet. The ratio of ω -6 to ω -3 UFA of 1 should be
restored. The increased fruits and vegetables intake plus vitamin and
minerals supplementation would also be beneficial.
S∏owa kluczowe: reumatoidalne zapalenie stawów, dieta, kwasy
t∏uszczowe, witaminy, antyoksydanty.
Keywords: rheumatoid arthritis, diet, fatty acids, vitamins, antioxidants.
Badania chorych na wczesnà postaç rzs (< 6 miesi´cy) wyka-
za∏y, ˝e ich flora jelitowa ró˝ni si´ w sposób znaczàcy od flory
osób z grupy kontrolnej, szczególnie pod wzgl´dem liczby bakte-
rii beztlenowych. By∏o to zw∏aszcza wyraêne u chorych z nad˝er-
kami lub dodatnim czynnikiem reumatoidalnym (5). W wielu ba-
daniach stwierdzono, ˝e Êciany komórek bakteryjnych zawierajà-
ce peptydoglikany, w wi´kszoÊci beztlenowych bakterii Gram-
dodatnich, spotykanych w ludzkiej florze jelitowej, mogà wywo∏y-
waç w warunkach doÊwiadczalnych przewlek∏e zapalenie sta-
wów. Immunizowanie peptydoglikanami, jak równie˝ innymi pro-
duktami metabolizmu bakterii, mo˝e prowadziç do syntezy czyn-
nika reumatoidalnego (6).
Alergia pokarmowa
Ma∏o prawdopodobne jest, aby alergia pokarmowa, definiowa-
na jako nadwra˝liwoÊç na antygeny znajdujàce si´ w po˝ywieniu,
le˝a∏a u podstaw procesu patogenetycznego rzs. Jednak˝e
u chorych na rzs stwierdzono podwy˝szenie stopnia odpowiedzi
humoralnej wyra˝one syntezà immunoglobulin klasy IgG, IgM
i IgA skierowanych przeciwko ró˝nym substancjom pokarmo-
wym, jak np. gluten czy bia∏ka mleka (7).
Mo˝liwe wydaje si´ zatem, ˝e reakcja na antygen pokarmowy
powoduje inicjacj´ patologicznej odpowiedzi uk∏adu immunolo-
gicznego u osób genetycznie predysponowanych (8).
Lek. med. Magdalena Sokalska-Jurkiewicz,
dr hab. med. Piotr Wiland,
Zak∏ad Reumatologii AM we Wroc∏awiu
Kierownik: prof. dr hab. med. Jacek Szechiƒski
jest w pe∏ni znana, ale wiadomo, ˝e biorà w niej udzia∏ za-
równo czynniki genetyczne, jak i Êrodowiskowe. WÊród
czynników Êrodowiskowych ogromnà rol´ pe∏ni dieta. Istotny po-
st´p, jaki dokona∏ si´ w zakresie nauk biologicznych, umo˝liwi∏
poznanie wielu nowych aspektów dzia∏ania substancji, które spo-
˝ywamy. Wiele produktów od˝ywczych posiada w∏aÊciwoÊci mo-
dulujàce czynnoÊci organizmu cz∏owieka na ró˝nych poziomach.
Niektóre dzia∏ajà podobnie do hormonów, wià˝àc si´ z ró˝nymi
receptorami b∏onowymi lub jàdrowymi, co zmienia procesy meta-
boliczne komórek. Stàd tematyka prewencji i terapii dietetycznej
w ró˝nych chorobach przewlek∏ych, mi´dzy innymi w rzs, staje
si´ przedmiotem coraz wi´kszego zainteresowania.
Liczne badania przynoszà nowe informacje o wp∏ywie po-
szczególnych sk∏adników diety na ryzyko zachorowania i aktyw-
noÊç rzs, co zosta∏o przedstawione w niniejszej pracy.
Powik∏ania reumatoidalnego zapalenie stawów
w zakresie przewodu pokarmowego
Powik∏ania wynikajàce z przebiegu samego reumatoidalnego
zapalenia stawów
Zmiany w przewodzie pokarmowym wyst´pujàce w rzs mogà
byç powodowane przez zapalenie naczyƒ, odk∏adanie si´ amylo-
idu w Êcianie przewodu pokarmowego oraz zmienionà przepusz-
czalnoÊç b∏ony Êluzowej jelit.
Wskutek zapalenia naczyƒ dochodziç mo˝e do silnych bólów
jamy brzusznej, perforacji jelit lub do masywnych krwawieƒ
z przewodu pokarmowego. Odk∏adanie si´ z∏ogów amyloidu w jej
obr´bie mo˝e objawiaç si´ naprzemiennymi zaparciami i biegun-
kami, powodujàc zaburzenia wch∏aniania. Zmieniona przepusz-
czalnoÊç b∏ony Êluzowej mo˝e równie˝ byç zwiàzana z podawa-
niem chorym niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ).
U chorych na rzs zaobserwowano równie˝ zmniejszone pod-
stawowe i maksymalne wydzielanie kwasu ˝o∏àdkowego oraz hi-
pergastrynemi´. Obserwuje si´ te˝ doÊç cz´sto zmniejszenie am-
plitudy skurczów perystaltycznych i napi´cia dolnego zwieracza
prze∏yku (9).
Rola przewodu pokarmowego
w patogenezie reumatoidalnego zapalenia stawów
Zaburzenia w sk∏adzie flory jelitowej
Rola przewodu pokarmowego w patogenezie rzs by∏a od daw-
na postulowana. Ju˝ na poczàtku dwudziestego wieku obserwo-
wano pozytywny wp∏yw cz´Êciowej resekcji jelita obj´tego infekcjà
na aktywnoÊç choroby (1). Mansson i Olhagen stwierdzili zaburze-
nia w sk∏adzie fizjologicznej flory jelitowej ze znacznym wzrostem
liczby Clostridium perfringens u pacjentów na rzs. Wykazano rów-
nie˝ podwy˝szone st´˝enie fosfolipazy C produkowanej przez nie-
które szczepy tej bakterii (2,3). Innà podejrzewanà o udzia∏ w pa-
togenezie rzs bakterià by∏ Proteus (4). Przez pewien czas sugero-
wano nawet mo˝liwoÊç krzy˝owej reakcji autoimmunologicznej
mi´dzy antygenami w∏asnymi organizmu i bakteryjnymi.
Powik∏ania polekowe
Najbardziej istotne klinicznie zmiany w przewodzie pokarmo-
wym wynikajà z podawania NLPZ. Leki te prowadzà najcz´Êciej
do powstawania zapalenia i owrzodzeƒ we wszystkich odcinkach
przewodu pokarmowego. Na tle tych zmian dochodziç mo˝e do
krwawieƒ i perforacji. Podawanie NLPZ mo˝e prowadziç do ente-
ropatii. Czynniki etiologiczne nie zosta∏y do koƒca wyjaÊnione, ale
uwa˝a si´, ˝e istotnà rol´ mo˝e odgrywaç krà˝enie jelitowo-wà-
trobowe kwasów ˝ó∏ciowych oraz nieprawid∏owa flora jelitowa.
Enteropatii jelitowej towarzyszà - oprócz wspomnianej zmienionej
przepuszczalnoÊci b∏ony Êluzowej jelita cienkiego - zmiany zapal-
ne, mikrokrwawienia z wtórnà niedokrwistoÊcià oraz utrata bia∏ka
3, z. 2/2005
1
E tiopatogeneza reumatoidalnego zapalenia stawów (rzs) nie
127754594.009.png 127754594.010.png
 
REUMATOLOGIA
z hipoalbuminemià (9).
zmniejszeniu aktywnoÊç procesu zapalnego u chorych na rzs
(11,14). Metaanaliza dziesi´ciu badaƒ, obejmujàca dane uzyska-
ne od 395 pacjentów, potwierdzi∏a ˝e suplementacja kwasów
t∏uszczowych ω -3 w postaci oleju rybnego przez okres trzech
miesi´cy znaczàco zmniejszy∏a liczb´ bolesnych stawów i sztyw-
noÊç porannà (15). Dzi´ki zastosowaniu diety z niskà zawartoÊcià
KA oraz ze sta∏ym dodatkiem oleju rybnego po up∏ywie szeÊciu
miesi´cy mo˝liwa by∏a redukcja dawek NLPZ oraz glikokortyko-
steroidów (14).
Ponadto wiadomo, ˝e pacjenci z rzs majà zwi´kszone ryzyko
wystàpienia choroby niedokrwiennej serca. Dodatkowo meto-
treksat (zw∏aszcza w kombinacji z sulfasalazynà), powszechnie
stosowany w terapii rzs, znacznie zwi´ksza st´˝enie w surowicy
homocysteiny, b´dàcej znanym czynnikiem ryzyka choroby nie-
dokrwiennej (16). Z tego powodu postulowane jest w∏àczenie do
standardu terapeutycznego rzs suplementacji d∏ugo∏aƒcucho-
wych kwasów ω -3 (3-6 g dziennie), które nie tylko dzia∏ajà prze-
ciwzapalnie w rzs, ale te˝ mogà zmniejszyç ÊmiertelnoÊç z powo-
du incydentów sercowo-naczyniowych (17).
Znaczenie diety jako czynnika etiopatogenetycznego
W badaniach nad wp∏ywem diety na aktywnoÊç choroby u pa-
cjentów cierpiàcych na ró˝ne schorzenia z kr´gu reumatologicz-
nych ponad 1/3 badanych podawa∏a znaczne zaostrzenie obja-
wów po spo˝yciu wybranych pokarmów. Jednak˝e nie stwier-
dzono istotnych ró˝nic w cz´stoÊci tych objawów pomi´dzy po-
szczególnymi jednostkami chorobowymi, co sugeruje, ˝e dieta
wp∏ywa niespecyficznie hamujàco na proces zapalny, nie zaÊ
specyficznie na rzs (10).
Jednym z mo˝liwych wyjaÊnieƒ sposobu, w jaki pokarm mo˝e
nasilaç objawy zapalenia, jest jego wp∏yw na zwi´kszenie st´˝e-
nia amin wazoaktywnych we krwi. Wiele produktów spo˝yw-
czych wymienianych przez chorych jako szkodliwe (np. wieprzo-
wa i wo∏owa kie∏basa, mi´so, pomidory, szpinak) ma wysokà za-
wartoÊç histaminy. Inne pokarmy (np. truskawki, czekolada) po-
wodujà zwi´kszone jej uwalnianie. Owoce cytrusowe, mogàce
zawieraç ró˝ne rodzaje amin wazoaktywnych (np. octopamin´),
równie˝ cz´sto sà przez chorych podawane jako szkodliwe.
Powy˝sza hipoteza t∏umaczy∏aby zjawisko natychmiastowego
zaostrzenia objawów chorobowych po spo˝yciu niektórych pro-
duktów spo˝ywczych.
Oliwa z oliwek i MUFA - dieta Êródziemnomorska
Równowaga pomi´dzy st´˝eniem nasyconych i nienasyconych
kwasów t∏uszczowych jest kolejnym istotnym elementem majà-
cym wp∏yw na stan uk∏adu immunologicznego. Uwa˝a si´, ˝e die-
ta bogata w wielonienasycone kwasy t∏uszczowe z niskà zawar-
toÊcià kwasów nasyconych mo˝e mieç silniejsze dzia∏anie immu-
nosupresyjne ni˝ sama suplementacja kwasów ω -3. Takie wyma-
gania spe∏nia tzw. dieta Êródziemnomorska - niejednorodny zbiór
diet regionalnych stosowanych przez ludnoÊç ˝yjàcà wokó∏ base-
nu Morza Âródziemnego. Charakteryzujà si´ one du˝à zawarto-
Êcià oliwy z oliwek (13).
Oliwa z oliwek jest t∏uszczem roÊlinnym zawierajàcym znaczne
iloÊci jednonienasyconych kwasów t∏uszczowych. Mimo niewielu
badaƒ zajmujàcych si´ oddzia∏ywaniem tych kwasów na orga-
nizm ludzki wiadomo, ˝e wywierajà one efekt przeciwzapalny po-
przez zmniejszanie ekspresji czàsteczek adhezyjnych na mono-
cytach krwi obwodowej (13). Majà te˝ zdolnoÊç hamowania ak-
tywnoÊci limfocytów NK oraz produkcji wybranych cytokin (np.
IL-1) (18). Jednak˝e wi´kszoÊç tych zjawisk obserwowana by∏a in
vitro lub na modelach zwierz´cych. Skoldstam i wsp. postanowili
zbadaç wp∏yw diety Morza Âródziemnego na aktywnoÊç choroby
u pacjentów cierpiàcych na rzs. Po trzymiesi´cznej kuracji stwier-
dzili spadek nasilenia stanu zapalnego, popraw´ samopoczucia
i witalnoÊci u chorych w grupie badanej w stosunku do kontrolnej
(19,20). Badania te wymagajà dalszego potwierdzenia na wi´k-
szej populacji chorych.
Dieta jako element procesu terapeutycznego
W ostatnich latach byliÊmy Êwiadkami wielkiego post´pu w za-
kresie terapii reumatoidalnego zapalenia stawów. Zsyntezowano
nowe, bardzo skuteczne leki o dzia∏aniu antycytokinowym i im-
munomodulujàcym. Nie zmniejszy∏o to jednak zainteresowania
pacjentów mo˝liwoÊciami leczenia dietetycznego.
Badania naukowe nad wspomagajàcà terapià dietetycznà
w rzs rozpocz´li ponad dwie dekady temu lekarze szwedzcy. Od
tego czasu wykonano wiele prospektywnych projektów, majà-
cych na celu g∏´bsze poznanie tego zagadnienia. Niestety, ze
wzgl´du na liczne trudnoÊci obiektywne zwiàzane z prowadze-
niem studiów na temat diety, wyniki tych badaƒ wcià˝ nie majà
charakteru rozstrzygajàcego.
Suplementacja
Wielonienasycone kwasy t∏uszczowe
Gatunek ludzki ewoluowa∏ na diecie, w której udzia∏ wieloniena-
syconych kwasów t∏uszczowych (WKT) ω -6 by∏ zbli˝ony do WKT
ω -3. Niestety, obecna dieta w krajach rozwini´tych zdecydowa-
nie zmieni∏a si´ pod tym wzgl´dem. Nadmiar kwasów ω -6 i ich
znaczna przewaga w stosunku do WKT ω -3 we wspó∏czesnej
diecie sprzyja wyst´powaniu choroby niedokrwiennej serca, wie-
lu chorób autoimmunologicznych i nowotworowych (11).
WKT pe∏nià istotnà rol´ w budowie i funkcjonowaniu b∏on ko-
mórkowych, uczestniczà w przebiegu reakcji zapalnej, transmitu-
jà sygna∏y przezb∏onowe, regulujà funkcj´ kana∏ów jonowych
i majà dzia∏anie immunomodulujàce.
Podstawowym przedstawicielem rodziny kwasów t∏uszczo-
wych ω -6 jest kwas arachidonowy (KA). Stanowi on substrat do
produkcji prozapalnych eikozanoidów, takich jak prostaglandyna
E2 (PGE2) i leukotrien B4 (LTB4). Natomiast kwasy z rodziny ω -3
np. eikozapentanowy (EPA) i dokozaheksanowy (DHA) sà w or-
ganizmie przekszta∏cane w eikozanoidy o dzia∏aniu przeciwzapal-
nym. KA nasila syntez´ i sekrecj´ cytokin, czynnika martwicy no-
wotworu α (TNF- α ) oraz interleukiny 6 (IL-6). EPA i DHA na zasa-
dzie kompetycji enzymatycznej hamujà syntez´ prozapalnych po-
chodnych KA (12,13). Zatem wzrost st´˝enia kwasów ω -6
(a szczególnie KA) i spadek st´˝enia kwasów ω -3 powoduje
zmian´ równowagi homeostatycznej w kierunku prozapalnym
i prozakrzepowym.
Z badaƒ doÊwiadczalnych wynika, ˝e jeÊli w diecie zmniejsza
si´ stosunek kwasów ω
-6 do ω
-3 z 3:1 na 1:1, wtedy ulega
Antyoksydanty i witaminy
Wolne rodniki sà to czàsteczki chemiczne o niesparowanym
elektronie na ostatniej orbicie, charakteryzujàce si´ bardzo du˝à
reaktywnoÊcià. Powstajà one w niewielkich iloÊciach w proce-
sach oddychania tlenowego. Mogà byç te˝ syntezowane przez
leukocyty w trakcie reakcji zapalnej lub pochodziç ze Êrodowiska
zewn´trznego (np. dym tytoniowy).
W organizmie wolne rodniki dzia∏ajà destrukcyjnie na lipidy
i b∏ony lipidowe, bia∏ka oraz DNA. Uwa˝a si´, ˝e sà odpowiedzial-
ne za Êmierç komórki po urazach chemicznych i radiacyjnych,
starzenie si´ tkanek oraz za niszczenie mikroorganizmów przez
fagocyty.
Powodujà te˝ uwolnienie kwasu arachidonowego z b∏on, majà
wi´c dzia∏anie prozapalne.
Wolne rodniki sà zaanga˝owane w proces patologiczny w bar-
dzo wielu, jeÊli nie we wszystkich, chorobach (np. choroba niedo-
krwiennej serca, chorobie Parkinsona, zaçmie, nowotworach).
Jednymi z najlepiej poznanych antyoksydantów, zwiàzków
chroniàcych przed negatywnym wp∏ywem wolnych rodników, sà:
witamina A, witamina C, witamina E, β -karoten, selen i cynk. Po-
nadto potencja∏ antyoksydacyjny majà flawonoidy, karotenoidy
2
3, z. 2/2005
127754594.011.png 127754594.001.png 127754594.002.png
REUMATOLOGIA
i inne zwiàzki roÊlinne.
Obni˝one st´˝enie selenu i cynku stwierdzano w surowicy cho-
rych na rzs od dawna, a w miar´ trwania badaƒ okaza∏o si´, ˝e
st´˝enie witamin A i E jest mniejsze ni˝ u osób zdrowych (10).
Jednak˝e zmniejszone osoczowe st´˝enie antyoksydantów u pa-
cjentów na rzs uwa˝a si´ raczej za konsekwencj´ zwi´kszonego
zu˝ycia i zapotrzebowania ni˝ za niedobór w po˝ywieniu.
Niemniej Pattison i wsp. wykazali, ˝e zmniejszone spo˝ycie
owoców i warzyw oraz witaminy C jest zwiàzane z wi´kszym ry-
zykiem zachorowania na rzs (21).
W niektórych doniesieniach wykazano, ˝e zwi´kszona zawar-
toÊç witaminy D, immunomodulatora i regulatora gospodarki
wapniowej, w diecie koreluje ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju
rzs. Dodatkowo witamina D pochodzàca z preparatów farmaceu-
tycznych ma silniejszy wp∏yw ni˝ naturalna (22).
Dieta Dong
Dieta Dong, b´dàca dietà biednego Chiƒczyka, polega na eli-
minacji produktów mlecznych, czerwonego mi´sa, owoców cy-
trusowych, pomidorów, zió∏, alkoholu i kawy. W dziesi´ciotygo-
dniowym badaniu nad wp∏ywem tej diety na aktywnoÊç rzs nie
uzyskano statystycznej ró˝nicy pomi´dzy grupà badanà a kon-
trolnà (29).
Dieta wegaƒska, wegetariaƒska i laktowegetariaƒska
Ró˝ne diety wegetariaƒskie, w∏àczajàc najbardziej restrykcyjnà
odmian´ - diet´ wegaƒskà bezglutenowà, sta∏y si´ od pewnego
czasu tematem rozwa˝aƒ jako mo˝liwoÊç alternatywnej terapii
rzs. Kierujàc si´ tym rosnàcym zainteresowaniem podj´to bada-
nia majàce na celu stwierdzenie ewentualnych korzyÊci stosowa-
nia diety bezmi´snej u chorych na rzs. Hafstrom i wsp. stwierdzi-
li, ˝e 40% pacjentów stosujàcych przez 9 miesi´cy diet´ wegaƒ-
skà bezglutenowà spe∏nia∏o pod koniec badania kryteria poprawy
ACR 20 w porównaniu z 4% z grupy kontrolnej (30).
McDougall i wsp. w próbie badajàcej wp∏yw niskot∏uszczowej
diety wegaƒskiej na aktywnoÊç rzs równie˝ stwierdzili istotnà po-
praw´ w zakresie symptomatologii choroby u pacjentów z grupy
badanej (31). Równie˝ w innych badaniach potwierdzano ko-
rzystny wp∏yw ró˝nych odmian diety wegetariaƒskiej na przebieg
rzs, jednak˝e w wi´kszoÊci przypadków by∏ on niewielki, tak ˝e
chorzy rzadko decydowali si´ na pozostanie przy nowej diecie.
Wyjàtek stanowi∏o badanie wykonane przez Kjejsden-Kragh
i wsp., które wykaza∏o znacznà popraw´ u 44% chorych stosujà-
cych poczàtkowo diet´ wegaƒskà, a nast´pnie laktowegetariaƒ-
skà ∏àcznie przez ponad rok w stosunku do 8% z grupy kontrol-
nej. 37% tych pacjentów po dwóch latach nadal kontynuowa∏o
diet´ wegetariaƒskà (10).
Fitoestrogeny (flawonoidy)
Fitoestrogeny jest to grupa polifenolowych niesterydowych
substancji pochodzenia roÊlinnego. Cechujà je wielokierunkowe
dzia∏ania na organizm ludzki. Wywierajà one wp∏yw na funkcje
uk∏adu p∏ciowego przez wiàzanie si´ z receptorem estrogeno-
wym (ER), chocia˝ w przeciwieƒstwie do ludzkich estrogenów,
wykazujà powinowactwo jedynie do izoformy ER β . Fitoestrogeny
majà w∏asnoÊci fotoprotekcyjne, dzi´ki czemu hamujà starzenie
si´ i nowotworzenie komórek skóry. Jako polifenole charaktery-
zujà si´ dzia∏aniem antyutleniajàcym. Wp∏ywajà te˝ na metabo-
lizm hormonów sterydowych, transport jonów wapnia, profil lipi-
dowy i wiele innych procesów biologicznych (23).
Badania w zakresie wp∏ywu fitoestrogenów na wyst´powanie
i przebieg rzs ujawni∏y, ˝e mogà one wp∏ywaç korzystnie poprzez
blokowanie czynnika transkrypcyjnego NF- κ B (24). Z drugiej stro-
ny Knekt i wsp. wykazali, ˝e zwi´kszone spo˝ycie niektórych fla-
wonoidów (kaempferol) jest skorelowane ze wzrostem ryzyka za-
chorowania na rzs (25). Z pokarmów bogatych we flawonoidy
wzrost ryzyka zachorowania powodowa∏a du˝a iloÊç bia∏ej kapu-
sty i jab∏ek w diecie (25).
Eliminacja kawy i herbaty
Dane na temat wp∏ywu kawy na przebieg rzs sà niejednoznacz-
ne. Istniejà badania, w których stwierdzono istnienie zale˝noÊci
pomi´dzy konsumpcjà kawy albo kofeiny a rozwojem rzs (32,33).
Wed∏ug Heliovaara i wsp. ryzyko wystàpienia rzs istnieje, gdy
osoby z dodatnim czynnikiem reumatoidalnym spo˝ywajà ponad
cztery fili˝anki kawy dziennie (32). Natomiast Karslon i wsp. nie
stwierdzili zwiàzku pomi´dzy spo˝yciem kawy kofeinowej, kawy
bezkofeinowej i herbaty a ryzykiem zachorowania na rzs (34).
Probiotyki
Nieprawid∏owy sk∏ad bakteryjnej flory jelitowej jest istotnym ele-
mentem rozpatrywanym w patogenezie rzs, co powoduje zainte-
resowanie naukowców dietà probiotycznà, czyli bogatà w Lacto-
bacillus . Hataka i wsp. badali wp∏yw Lactobacillus rhamnosus na
aktywnoÊç rzs. Po dwunastomiesi´cznej obserwacji nie stwier-
dzili oni znaczàcych ró˝nic w nasileniu procesu chorobowego po-
mi´dzy grupà badanà a kontrolnà (26). W próbie testujàcej wp∏yw
diety wegaƒskie, bazujàcej na produktach surowych bogatej
w bakterie Lactobacillus (tzw. living food ), na przebieg rzs, rów-
nie˝ nie stwierdzono znaczàcej ró˝nicy w zakresie obiektywnych
parametrów pomi´dzy grupami (27). Jednak˝e w obu badaniach
obserwowano popraw´ subiektywnà, co zach´ca do rozszerze-
nia zakresu poszukiwaƒ.
Podsumowanie i wskazówki praktyczne
Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobà przewlek∏à, wy-
magajàcà d∏ugotrwa∏ej, cz´sto agresywnej terapii. Zatem zainte-
resowanie alternatywnymi metodami wspomagajàcymi konwen-
cjonalne leczenie jest zrozumia∏e.
W Êwietle dotychczas przeprowadzonych badaƒ skuteczne
wydaje si´ w∏àczenie do diety pacjentów cierpiàcych na rzs wi´k-
szej iloÊci t∏ustych ryb morskich w celu poprawy stosunku kwa-
sów t∏uszczowych ω -6 do ω -3. W przypadku trudnoÊci z gotowa-
niem lub niech´ci pacjenta do potraw rybnych mo˝na w∏àczyç do
terapii preparaty farmakologiczne zawierajàce niezb´dne kwasy
ω -3. Kolejnym elementem jest zmniejszenie spo˝ycia t∏uszczów
nasyconych, co mo˝na uzyskaç proponujàc choremu spo˝ywa-
nie oliwy z oliwek jako podstawowego t∏uszczu (zarówno do sma-
˝enia, jaki i do sa∏atek).
Warto równie˝ poleciç zwi´kszenie iloÊci owoców i warzyw
w diecie oraz suplementacj´ witamin, szczególnie A, D, E i C,
a tak˝e minera∏ów, takich jak cynk i selen. Jedynymi owocami,
których iloÊç nale˝a∏oby zredukowaç sà jab∏ka, a warzywem -
bia∏a kapusta.
Ponadto wybrane subpopulacje chorych reagujà korzystnie na
drastyczne zmiany dietetyczne, takie jak pe∏na rezygnacja z pro-
duktów pochodzenia zwierz´cego, jednak˝e diety takie sà trudne
do realizacji i tylko pojedyncze osoby je kontynuujà.
Diety eliminacyjne
G∏odzenie
Od d∏u˝szego czasu wiadomo, ˝e g∏odzenie ma dzia∏anie prze-
ciwzapalne i immunosupresyjne. Hamuje odpowiedê immunolo-
gicznà zarówno indukowanà przez mitogeny, jak i antygeny,
zmniejsza syntez´ interleukiny 2 (IL-2), zmniejsza liczb´ i stopieƒ
aktywacji limfocytów CD4+ (10). Wyniki najnowszych badaƒ su-
gerujà, ˝e wp∏yw g∏odzenia na reaktywnoÊç limfocytów Tjest
konsekwencjà hamowania sekrecji leptyny - hormonu o dzia∏aniu
prozapalnym, wydzielanego przez adipocyty (28).
Pacjenci poddawani kilku- lub kilkunastodniowemu g∏odzeniu
w wi´kszoÊci odczuwali popraw´ subiektywnà potwierdzanà
spadkiem parametrów zapalenia. Niestety wkrótce po zaprzesta-
niu g∏odzenia niezale˝nie od diety (normalnej, wegetariaƒskiej czy
wegaƒskiej) nast´powa∏ powrót do stanu wyjÊciowego (10).
3, z. 2/2005
3
127754594.003.png 127754594.004.png 127754594.005.png
REUMATOLOGIA
Celowe wydaje si´ natomiast polecenie choremu, aby sam
spróbowa∏ wy∏àczyç z diety produkty, które podejrzewa o za-
ostrzanie przebiegu choroby. Takie post´powanie po∏àczone
z powy˝ej wymienionymi wskazówkami cz´sto okazuje si´ najko-
rzystniejsze.
Mimo uzyskanego post´pu w zakresie leczenia dietetycznego
rzs, problematyka ta wymaga dalszych szerzej zakrojonych ba-
daƒ.
21. Pattison D.J. i wsp.: Vitamin C and the risk of developing in-
flammatory polyarthritis: prospective nested case control study.
Ann. Rheum.Dis. 2004, 63: 843-7.
22. Merlino L.A. i wsp. Vitamin D intake is inversely associated
with rheumatoid arthritis - Results from the Iowa Women’s Health
Study. Arthritis. Rheum. 2004, 1: 72-77.
23. Dijsselbloem N. i wsp.: Soy isoflavone phyto-pharmaceuti-
cals in interleukin-6 affection Multi-purpose nutraceuticals at the
crossroad of hormone replacement, anti-cancer and anti-inflam-
matory therapy. Biochem. Pharmacol. 2004, 68: 1171-85.
24. Verdrengh M. i wsp.: Genistein as an anti-inflammatory
agent. Inflamm. Res. 2003, 52: 341-6.
25. Knekt P. i wsp.: Flavonoid intake and risk of chronic dise-
ases. Am. J. Clin. Nutr. 2002, 76: 560-8.
26. Hataka K. i wsp.: Effects of probiotic therapy on the activi-
ty and activation of mild rheumatoid arthritis - pilot study. Scand.
J. Rheumatolog. 2003, 32: 211-5.
27. Nenonen M.T. i wsp.: Uncooked lactobacilli-rich, vegan fo-
od and rheumatoid arthritis. Br. J. Rheumatol. 1998, 37: 274-81.
28. Kuchroo V.K., Nicholson L.B.: Fast and feel good? Nature
2003, 422.
29. Panush R.S. i wsp.: Diet therapy for rheumatoid arthritis.
Arthritis. Rheum. 1983, 26: 462-71.
30. Hafstrom I. i wsp.: A vegan diet free of gluten improves the
signs and symptoms of rheumatoid arthritis: the effects on arthri-
tis correlate with reduction in antibodies to food antigens. Rheu-
matol. 2001, 40: 1175-9.
31. McDougall J. i wsp.: Effects of a very low-fet, vegan diet in
subjects with rheumatoid arthritis. J. Altern. Complement. Med.
2002, 1: 71-5.
32. Heliovaara M. i wsp.: Coffee consumption, rheumatoid fac-
tor, and the risk of rheumatoid arthritis. Ann. Rheum. Dis. 2000,
59: 631-5.
33. Mikuls T.R. i wsp.: Coffee, tea and caffeine consumption
and risk of rheumatoid arthritis: results from the Iowa Wo-
man’s Health Study. Arthritis. Rheum. 2002, 46: 83-91.
34. Karslon E.W. i wsp. Coffee consumption and risk of rheu-
matoid arthritis. Arthritis. Rheum. 2003, 11: 3055-60.
PiÊmiennictwo:
1. Smith R.: The surgical relief of intestinal foci of infection in ca-
se of arthritis deformans. Ann. Surg. 1922, 76: 515-8.
2. Mansson I., Olhagen B.: Intestinal Clostridium perfringens in
rheumatoid arthritis and other connective tissue disorders. Acta
Rheumatolog. Scand. 1966, 12: 167-77.
3. Shinebaum R. i wsp.: Comparison of faecal florae in patients
with rheumatoid arthritis and controls. Br. J. Rheumatol. 1987,
26: 329-33.
4. Kjeldsen-Kragh J. i wsp. Decrease in anti-Proteus mirabilis
but not anti-Escherichia coli antibody levels in rheumatoid arthri-
tis patients treated with fasting and a one year vegetarian diet.
Ann. Rheum. Dis. 1995, 54: 221-4.
5. Eerola E. i wsp.: Intestinal flora in early rheumatoid arthritis.
Br. J. Rheumatol. 1994, 33: 1030-8.
6. Wiland P.: Czynniki i zdarzenia predysponujàce i/lub zmniej-
szajàce ryzyko wystàpienia reumatoidalnego zapalenia stawów.
rozdz. 5. w: Wczesne reumatoidalne zapalenie stawów. Wydaw-
nictwo Medyczne Górnicki, Wroc∏aw 2004: 77-90.
7. Kjeldsen-Kragh J. i wsp.: Antibodies against dietary antigens
in rheumatoid arthritis patients treated with fasting a one-year ve-
getarian diet. Clin. Exp. Rheumatol. 1995, 13: 167-72.
8. Panush R.S. i wsp.: Food-induced (allergic) arthritis - Inflam-
matory arthritis exacerbated by milk. Arthritis. Rheum. 1986, 29:
220-6.
9. Wiland P.: Choroby przewodu pokarmowego w reumatolo-
gii. rozdz. 5. w: Reumatologia. Zmiany narzàdowe. Wydawnictwo
Medyczne Górnicki, Wroc∏aw, 2001: 139-171.
10. Haugen M. i wsp.: Diet therapy for the patients with rheu-
matoid arthritis? BSR Editorials 1999: 1039-44.
11. Simopoulus A.P.: The importance of the ratio of omega-
6/omega-3 essential fatty acids. Biomed. Pharmacoter. 2002, 8:
365-379.
12. Li D., Sinclair A.J.: Macronutrient innovations: The role of
fats and sterols in human health. Asia Pacific. J. Clin. Nutr. 2002,
11(S6): 155-62.
13. Harwood J.L., Yaqoob P.: Nutritional and health aspects of
olive oil. Eur. J. Lipid. Sci. Technol. 2002, 104: 685-97.
14. Adam O. i wsp.: Anti-inflammatory effect of a low arachido-
nic acid diet and fish oil in patients with rheumatoid arthritis.
Rheumatolog. Int. 2003, 23: 27-36.
15. Fortin P.R. i wsp.: Validation of meta-analysis: The effects
of fish oil in rheumatoid arthritis. J. Clin. Epidemiol. 1995, 48:
1379-90.
16. Haagsma C.J. i wsp.: Influence of sulphasalazine, metho-
trexate, and combination of both on plasma homocysteine con-
centrations in patients with rheumatoid arthritis. Ann. Rheum. Dis.
1999, 58: 79-84.
17. Stulnig T.M.: Immunomodulation by polyunsaturated fatty
acids: mechanisms and effects. Int. Arch. Allergy Immunol. 2003,
132: 310-21.
18. Yaqoob P.: Monounsaturated fatty acids and immune func-
tion. Eur. J. Clin. Nutr. 2002, 56 (Suppl. 3): 9-13.
19. Skoldstam L. i wsp.: An experimental study of a Mediterra-
nean diet intervention for patients with rheumatoid arthritis. Ann.
Rheum. Dis. 2003, 62: 208-14.
20. Kjeldsen-Kragh J.: Mediterranean diet intervention in rheu-
matoid arthritis. Ann.Rheum. Dis. 2003, 62: 193-5.
4
3, z. 2/2005
127754594.006.png 127754594.007.png 127754594.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin