Przepisy na chleb.doc

(55 KB) Pobierz
Dziewczyny

Dziewczyny!
jeszcze przepisiki do pieczenia chleba....
Moga sie powtarzac, bo sa z innego zrodla...
Tam gdzie pojawia sie znak zapytania powinno byc 1/2
np. drozdze-1/2 lyzki
Mam nadzieje, ze sie przydadza:)

oto one:Chleb pszenny jasny

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło lub olej ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Schnell
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)



Chleb pszenny mieszany

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło lub olej ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 300 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Schnell
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)



Chleb pszenny razowy

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier lub miód 1 łyżka
masło lub olej 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 100 g
mąka pszenna razowa 300 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Volkornbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)



Chleb ziołowy

maślanka 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło lub olej 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
ulubione zioła (np. zioła prowansalskie, oregano + czosnek) 4 łyżki(łącznie)
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)



Francuski biały chleb

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
olej roślinny 2 łyżeczki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Weissbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)



Francuski chleb miodowy

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
miód 1 łyżka
oliwa z oliwek 2 łyżeczki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Weissbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Jogurtowy chleb pełnoziarnisty

woda 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 200 g
Mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Volkornbrot lub Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)


Chleb a la pizza

woda 320 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
olej roślinny 1 łyżka
oregano 2 łyżki
ser parmezan 2 łyżki
drobno pokrojona kiełbasa salami 50 g
drożdże ? łyżki
program Basis - od razu piec!
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)


Słodki chleb

woda 200 ml
mleko + 1 jajko łącznie 130 ml
masło 1 i ? łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
miód 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Hefekuchen - włączyć od razu!
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Chleb jogurtowy

woda lub mleko 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)


Chleb z ziarnami

woda 330 ml
masło ? łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 200 g
mąka żytnia razowa 100 g
ulubione ziarna (np. słonecznik, goto- wana pszenica, dynia, sezam) 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Volkornbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)



Chleb pszenno-żytni

woda 330 ml
masło 1 i ? łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 150 g
mąka pszenna razowa 250 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Volkornbrot lub Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)
Chleb wiejski

woda 330 ml
masło 1 i ? łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)



Chleb z rodzynkami i orzechami

woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
pokruszone orzechy 5 łyżek
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)




Chleb ziemniaczany

woda + jajko łącznie 310 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
ugotowane, starte ziemniaki ? kubeczka
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)
Chleb z rodzynkami

woda 330 ml
masło 4 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
miód 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
rodzynki 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)




Chleb bananowy

woda lub mleko 320 ml
masło 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier + cukier waniliowy 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
starty banan 1 okazały
drożdże ? łyżki
program Basis - od razu piec!
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)




Buła drożdżowa z makiem i rodzynkami

woda lub mleko 330 ml
masło 4 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 5 łyżek
mąka pszenna (typ 550) 500 g
mak ? kubeczka
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)
Ciasto na pizzę

woda 330 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Teig
- po skończonym cyklu wyjąć ciasto i rozwałkować w krążki,- zostawić 10 min.
do wyrośnięcia,- nałożyć ulubione dodatki,- piec ok. 20 min.


Razowe ciasto na pizzę

woda 330 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 300 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Teig
- przygotowanie spodów j.w.

Chleb gryczany

woda 330 ml
masło 1 łyżka
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 150 g
mąka gryczana 150 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)


Chleb pszenny ciemny

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło ? łyżki
mąka pszenna (typ 500) 100 g
mąka pszenna razowa 300 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Volkornbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)


Włoski biały chleb

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
olej roślinny 1 i ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Weissbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)


Chlebek korzenny

woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
przyprawy (np. cynamon, goździki, imbir) 2 łyżki
orzechy 5 łyżek
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)


Chleb na zakwasie

woda 220 ml
mąka żytnia razowa 200 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka pszenna "biała" 150 g
zakwas 150 g
drożdże ? łyżeczki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło lub olej 1 łyżka
program Vollkornbrot




Chlebek turecki

woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
orzechy 5 łyżek
rodzynki 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)

Smacznego Smile
Gisia- maniaczka chlebowa Smile

 

 

CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE (tzw. chleb Emigrantów)

JEŻELI CHCEMY UPIEC GO W AUTOMACIE DO CHLEBA TO NA 2 PROGRAMIE (Ten program jest o godzinkę krótszy i chleby na nim tak nie opadają).!!!! Ja piekłam na 1 i wyszedł, nie opadl jest bardzo smaczny.
Składniki pozostają takie same i je wsypujemy do automatu .

A tu jest wersja do piekarnika:
Dzien I - zakwas:krótkoterminowy (ja robilam na dlugoterminowym)

Arrow1 szklanka wody niechlorowanej
Arrow1/4 łyżeczki suchych drożdży
Arrow1 1/4 szklanki mąki pszennej
Arrow2 lyżki mąki razowej (pszennej lub żytniej)
Arrow2 lyzki mżki żytniej
Wszystkie skladniki dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i zostawia na noc - na nie mniej niż 8, nie wiecej niz 16 godzin. Mozna tez wymieszać go w maszynie do pieczenia chleba, maszynę wyłączyć i zostawić na noc z lekko uchyloną pokrywą.

Dzien II:

Arrow1 szklanka wody niechlorowanej
Arrow1 lyke gruboziarnistej soli
Arrow1 lyżke cukru
Arrow1/4 lyżeczki suchych drozdży
Arrow3 1/2 szklanki mąki pszennej

Dobrze wymieszać zakwas i dodać pozostale skladniki.
Włączyć program podstawowy, ewentualnie Rapid.

 

 

ZAKWAS żytni w/g Bajaderki:

SKLADNIKI:
Arrowmąka żytnia
Arrowwoda źródlana
Arrow1/8 łyżeczki suchych drożdży

WYKONANIE:
Wymieszać i zostawić na 24 godziny: 2/3 szklanki źródlanej wody (w każdym
razie niechlorowanej) w temp. pokojowej
1 szklanki mąki żytniej i
1/8 łyżeczki suchych drożdży

Następnego dnia dodać:
1/2 szklanki mąki żytniej
1/3 szklanki ciepłej wody źródlanej
Bardzo dobrze wymieszać, przykryć i zostawić na następne 24 godziny.

Trzeciego dnia powtorzyć, dodać tę samą ilość wody i mąki, dobrze wymieszać
i zostawić na ok. 8 godzin.
Zakwas powinien podwoić swoją objętość.

Teraz można go przechowywać w lodówce - przed użyciem doprowadzić do temp.
pokojowej, używać 1 szklankę na bochenek chleba. No i trzeba go odżywiać -
dodając po 1/2 szklanki mąki i wody co kilka dni

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin