Dziewczyny! jeszcze przepisiki do pieczenia chleba.... Moga sie powtarzac, bo sa z innego zrodla... Tam gdzie pojawia sie znak zapytania powinno byc 1/2 np. drozdze-1/2 lyzki Mam nadzieje, ze sie przydadza:) oto one:Chleb pszenny jasny woda 330 ml sól 1 i ? łyżeczki cukier ? łyżki masło lub olej ? łyżki mąka pszenna (typ 550) 400 g mąka żytnia żurkowa 100 g drożdże ? łyżki program Basis lub Schnell przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Chleb pszenny mieszany woda 330 ml sól 1 i ? łyżeczki cukier ? łyżki masło lub olej ? łyżki mąka pszenna (typ 550) 300 g mąka pszenna razowa 100 g mąka żytnia razowa 100 g drożdże ? łyżki program Basis lub Schnell przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H) Chleb pszenny razowy woda 330 ml sól 1 i ? łyżeczki cukier lub miód 1 łyżka masło lub olej 1 łyżka mąka pszenna (typ 550) 100 g mąka pszenna razowa 300 g mąka żytnia razowa 100 g drożdże ? łyżki program Basis lub Volkornbrot przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H) Chleb ziołowy maślanka 330 ml sól 1 i ? łyżeczki cukier ? łyżki masło lub olej 1 łyżka mąka pszenna (typ 550) 400 g mąka żytnia żurkowa 100 g ulubione zioła (np. zioła prowansalskie, oregano + czosnek) 4 łyżki(łącznie) drożdże ? łyżki program Basis przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Francuski biały chleb woda 330 ml sól 1 i ? łyżeczki cukier 2 łyżeczki olej roślinny 2 łyżeczki mąka pszenna (typ 550) 500 g drożdże ? łyżki program Weissbrot przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Francuski chleb miodowy woda 330 ml sól 1 i ? łyżeczki miód 1 łyżka oliwa z oliwek 2 łyżeczki mąka pszenna (typ 550) 500 g drożdże ? łyżki program Weissbrot przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Jogurtowy chleb pełnoziarnisty woda 200 ml jogurt 130 ml sól 1 i ? łyżeczki cukier 1 łyżka mąka pszenna (typ 550) 200 g mąka pszenna razowa 200 g Mąka żytnia razowa 100 g drożdże ? łyżki program Volkornbrot lub Basis przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H) Chleb a la pizza woda 320 ml sól 1 i ? łyżeczki cukier ? łyżki mąka pszenna (typ 550) 400 g mąka żytnia żurkowa 100 g olej roślinny 1 łyżka oregano 2 łyżki ser parmezan 2 łyżki drobno pokrojona kiełbasa salami 50 g drożdże ? łyżki program Basis - od razu piec! przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Słodki chleb woda 200 ml mleko + 1 jajko łącznie 130 ml masło 1 i ? łyżki sól 1 i ? łyżeczki miód 4 łyżki mąka pszenna (typ 550) 500 g drożdże ? łyżki program Hefekuchen - włączyć od razu! przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Chleb jogurtowy woda lub mleko 200 ml jogurt 130 ml sól 1 i ? łyżeczki cukier 1 łyżka mąka pszenna (typ 550) 500 g drożdże ? łyżki program Basis przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Chleb z ziarnami woda 330 ml masło ? łyżki sól 1 i ? łyżeczki cukier ? łyżki mąka pszenna (typ 550) 200 g mąka pszenna razowa 200 g mąka żytnia razowa 100 g ulubione ziarna (np. słonecznik, goto- wana pszenica, dynia, sezam) 100 g drożdże ? łyżki program Basis lub Volkornbrot przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H) Chleb pszenno-żytni woda 330 ml masło 1 i ? łyżki sól 1 i ? łyżeczki cukier ? łyżki mąka pszenna (typ 550) 150 g mąka pszenna razowa 250 g mąka żytnia razowa 100 g drożdże ? łyżki program Volkornbrot lub Basis przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H) Chleb wiejski woda 330 ml masło 1 i ? łyżki sól 1 i ? łyżeczki cukier ? łyżki mąka pszenna (typ 550) 400 g mąka żytnia 100 g drożdże ? łyżki program Basis przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Chleb z rodzynkami i orzechami woda lub mleko 330 ml masło 2 łyżki sól 1 i ? łyżeczki cukier 4 łyżki mąka pszenna (typ 550) 500 g drożdże ? łyżki pokruszone orzechy 5 łyżek rodzynki - dodać po sygnale! 100 g program Basis przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Chleb ziemniaczany woda + jajko łącznie 310 ml masło 2 łyżki sól 1 i ? łyżeczki cukier 1 łyżka mąka pszenna (typ 550) 400 g mąka żytnia żurkowa 100 g ugotowane, starte ziemniaki ? kubeczka drożdże ? łyżki program Basis przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Chleb z rodzynkami woda 330 ml masło 4 łyżki sól 1 i ? łyżeczki miód 4 łyżki mąka pszenna (typ 550) 500 g rodzynki 100 g drożdże ? łyżki program Basis przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Chleb bananowy woda lub mleko 320 ml masło 3 łyżki sól 1 łyżeczka cukier + cukier waniliowy 4 łyżki mąka pszenna (typ 550) 500 g starty banan 1 okazały drożdże ? łyżki program Basis - od razu piec! przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Buła drożdżowa z makiem i rodzynkami woda lub mleko 330 ml masło 4 łyżki sól 1 i ? łyżeczki cukier 5 łyżek mąka pszenna (typ 550) 500 g mak ? kubeczka rodzynki - dodać po sygnale! 100 g drożdże ? łyżki program Basis przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Ciasto na pizzę woda 330 ml oliwa z oliwek 1 łyżka sól 1 i ? łyżeczki cukier 1 łyżka mąka pszenna (typ 550) 400 g mąka żytnia żurkowa 100 g drożdże ? łyżki program Teig - po skończonym cyklu wyjąć ciasto i rozwałkować w krążki,- zostawić 10 min. do wyrośnięcia,- nałożyć ulubione dodatki,- piec ok. 20 min. Razowe ciasto na pizzę woda 330 ml oliwa z oliwek 1 łyżka sól 1 i ? łyżeczki cukier 1 łyżka mąka pszenna (typ 550) 300 g mąka pszenna razowa 100 g mąka żytnia razowa 100 g drożdże ? łyżki program Teig - przygotowanie spodów j.w. Chleb gryczany woda 330 ml masło 1 łyżka sól 1 i ? łyżeczki cukier ? łyżki mąka pszenna (typ 550) 200 g mąka pszenna razowa 150 g mąka gryczana 150 g drożdże ? łyżki program Basis przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H) Chleb pszenny ciemny woda 330 ml sól 1 i ? łyżeczki cukier ? łyżki masło ? łyżki mąka pszenna (typ 500) 100 g mąka pszenna razowa 300 g mąka żytnia razowa 100 g drożdże ? łyżki program Basis lub Volkornbrot przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H) Włoski biały chleb woda 330 ml sól 1 i ? łyżeczki cukier 1 łyżeczka olej roślinny 1 i ? łyżki mąka pszenna (typ 550) 500 g drożdże ? łyżki program Weissbrot przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Chlebek korzenny woda lub mleko 330 ml masło 2 łyżki sól 1 i ? łyżeczki cukier 4 łyżki kakao 3 łyżki mąka pszenna (typ 550) 500 g przyprawy (np. cynamon, goździki, imbir) 2 łyżki orzechy 5 łyżek rodzynki - dodać po sygnale! 100 g drożdże ? łyżki program Basis przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H) Chleb na zakwasie woda 220 ml mąka żytnia razowa 200 g mąka pszenna razowa 100 g mąka pszenna "biała" 150 g zakwas 150 g drożdże ? łyżeczki sól 1 i ? łyżeczki cukier ? łyżki masło lub olej 1 łyżka program Vollkornbrot Chlebek turecki woda lub mleko 330 ml masło 2 łyżki sól 1 i ? łyżeczki cukier 4 łyżki kakao 3 łyżki mąka pszenna (typ 550) 500 g orzechy 5 łyżek rodzynki 100 g drożdże ? łyżki program Basis przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H) Smacznego Gisia- maniaczka chlebowa
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE (tzw. chleb Emigrantów) JEŻELI CHCEMY UPIEC GO W AUTOMACIE DO CHLEBA TO NA 2 PROGRAMIE (Ten program jest o godzinkę krótszy i chleby na nim tak nie opadają).!!!! Ja piekłam na 1 i wyszedł, nie opadl jest bardzo smaczny. Składniki pozostają takie same i je wsypujemy do automatu . A tu jest wersja do piekarnika: Dzien I - zakwas:krótkoterminowy (ja robilam na dlugoterminowym) 1 szklanka wody niechlorowanej 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1 1/4 szklanki mąki pszennej 2 lyżki mąki razowej (pszennej lub żytniej) 2 lyzki mżki żytniej Wszystkie skladniki dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i zostawia na noc - na nie mniej niż 8, nie wiecej niz 16 godzin. Mozna tez wymieszać go w maszynie do pieczenia chleba, maszynę wyłączyć i zostawić na noc z lekko uchyloną pokrywą. Dzien II: 1 szklanka wody niechlorowanej 1 lyke gruboziarnistej soli 1 lyżke cukru 1/4 lyżeczki suchych drozdży 3 1/2 szklanki mąki pszennej Dobrze wymieszać zakwas i dodać pozostale skladniki. Włączyć program podstawowy, ewentualnie Rapid.
ZAKWAS żytni w/g Bajaderki: SKLADNIKI: mąka żytnia woda źródlana 1/8 łyżeczki suchych drożdży WYKONANIE: Wymieszać i zostawić na 24 godziny: 2/3 szklanki źródlanej wody (w każdym razie niechlorowanej) w temp. pokojowej 1 szklanki mąki żytniej i 1/8 łyżeczki suchych drożdży Następnego dnia dodać: 1/2 szklanki mąki żytniej 1/3 szklanki ciepłej wody źródlanej Bardzo dobrze wymieszać, przykryć i zostawić na następne 24 godziny. Trzeciego dnia powtorzyć, dodać tę samą ilość wody i mąki, dobrze wymieszać i zostawić na ok. 8 godzin. Zakwas powinien podwoić swoją objętość. Teraz można go przechowywać w lodówce - przed użyciem doprowadzić do temp. pokojowej, używać 1 szklankę na bochenek chleba. No i trzeba go odżywiać - dodając po 1/2 szklanki mąki i wody co kilka dni
beata3413