Dieta według Gersona.pdf

(150 KB) Pobierz
Dieta Dr.Maxa Gersona wersja2
Dieta według Gersona
Wykorzystane Ņ ródła:
1. Max Gerson, M.D. „A cancer therapy: results of fifty cases: a summary of 30 years of clinical
experimentations”. Wyd. orygin. 1958 r.
2. Charlotte Gerson - prelekcje na wideokasetach. The Gerson Institute, 1992 r.
Nale Ň ałoby jeszcze uwzgl ħ dni ę „Gerson Therapy Handbook”
HISTORIA
Max Gerson (1881-1959) był lekarzem, cierpi Ģ cym na migren ħ . Inspiruj Ģ c si ħ pewnym artykułem z
Włoch, opracował empirycznie diet ħ , przy której nie miał wi ħ cej napadów. Leczył ni Ģ swoich
pacjentów z migren Ģ . Jeden z nich przy okazji wyzdrowiał z gru Ņ licy skóry, po czym nast Ģ pili dalsi
pacjenci z t Ģ chorob Ģ . Doszło to do prof. Sauerbrucha (pierwszy wykonywał operacje na klatce
piersiowej, wspomnienia wydane po polsku), ten dał Gersonowi do leczenia grup ħ 450 pacjentów z
gru Ņ lic Ģ skóry. 446 zostało wyleczonych. Dalej rozszerzono z sukcesem wskazania na gru Ņ lic ħ
narz Ģ dów wewn ħ trznych. [Wyleczono m. in. Ň on ħ Alberta Schweitzera z gru Ņ licy płuc z ogniskami
wtórnymi w ko Ļ ciach (ponadto jego córk ħ z b. rzadkiej postaci czyraczno Ļ ci, a samego Schweitzera w
wieku 75 lat z cukrzycy insulinozale Ň nej, do Ň ył do 91).]
Gerson zauwa Ň ył, Ň e pacjenci z gru Ņ lic Ģ mieli mnóstwo chorób towarzysz Ģ cych, i te si ħ te Ň leczyły!
Doszedł do wniosku, Ň e organizm posiada wystarczaj Ģ ce mo Ň liwo Ļ ci samoleczenia, nale Ň y tylko je
przywróci ę . Czyni to wła Ļ nie jego dieta.
TEORIA
Nowotwór nie jest chorob Ģ miejscow Ģ , a ogólnoustrojow Ģ . Yamagiwa i Ichigawa w l. 30-tych
smarowali uszy królików smołami rakotwórczymi. Najpierw miało miejsce uszkodzenie narz Ģ dów
wewn ħ trznych, dopiero na ko ı cu rozwijał si ħ rak.
Warburg stwierdził uszkodzenie enzymów utleniaj Ģ cych w nowotworach. Aby prze Ň y ę , komórki
przechodz Ģ na fermentacj ħ (energetyk ħ beztlenow Ģ ). W warunkach fermentacji potrafi Ģ tylko rosn Ģę i
dzieli ę si ħ [bez ró Ň nicowania].
Aktywno Ļę enzymów spada te Ň w normalnych tkankach, przede wszystkim w w Ģ trobie (histologicznie
b ħ d Ģ cej długo bez zmian).
Z komórek nowotworowych i niezmienionych ucieka potas i jod, wchodzi chlorek sodu i woda.
Leczenie polega cz ħĻ ciowo na odtworzeniu zasobów potasu w komórkach.
Przyczyny mo Ň na sprowadzi ę do dwóch:
1. Niedobory (deficiency)
2. Zatrucie , autointoksykacja (toxicity)
Ad 1. ņ ywno Ļę przetworzona, surowce z uprawy i hodowli przemysłowej (choroby ro Ļ lin i zwierz Ģ t
hodowlanych Ļ wiadcz Ģ o ich niedoborowo Ļ ci)
Ad 2. Nadmiar nieprzetworzonych produktów po Ļ rednich metabolizmu, chemikalia, produkty chorych
tkanek (np. nowotworowych). Toksyny s Ģ inhibitorami enzymów.
Nasza Ň ywno Ļę jest`niedoborowa i zarazem toksyczna.
The Gerson Institute, 1572 Second Avenue, San Diego, CA 92101, USA
tel. 001-(619) 685-5353 , http://gerson.org
Zob. tak Ň e: http://gerson-research.org
OGÓLNY SKŁAD DIETY
Owoce
Soki owocowe, warzywne i z zielonych cz ħĻ ci ro Ļ lin
Jarzyny, surówki
Specjalna zupa („zupa Hipokratesa”)
Ziemniaki
Płatki owsiane
Jest to podstawa leczenia w celu odtrucia organizmu. Surowce powinny pochodzi ę z upraw
organicznych. Ilo Ļę spo Ň ywanych potraw i soków jest dowolna, mo Ň liwie najwi ħ ksza. Niektórzy
pacjenci mog Ģ nawet ŇĢ da ę dodatkowych ilo Ļ ci w nocy.
Ilo Ļę kalorii na jednostk ħ obj ħ to Ļ ci jest mniejsza, dlatego posiłki musz Ģ by ę obfitsze i cz ħ stsze.
Potrawy maksymalnie urozmaicone pod wzgl ħ dem smaku, koloru i konsystencji.
Efektywna jest nie sama dieta, a dieta ł Ģ cznie z medykamentami.
ZABRONIONE POTRAWY I SUBSTANCJE
NIKOTYNA SÓL i wszystkie zamienniki soli, sól
gorzka
butelkowane rafinowane
puszkowane solone
mro Ň one w ħ dzone
przetwory siarczynowane
liofilizowane kuchenki mikrofalowe
marynowane zupy itp. w proszku
alkohol m Ģ ka (biała)
ananasy napoje gotowe ze sklepu
awokado ogórki surowe i marynowane
ciastka olej, z wyj Ģ tkiem lnianego tłoczon. na zimno
cukier orzechy
cukierki owoce jagodowe
czekolada ostre przyprawy (pieprz, papryka)
farby do włosów, trwałe ondulacje soda oczyszczona w potrawach,
fluor w pa Ļ cie do z ħ bów, płukankach do pa Ļ cie do z ħ bów, płukankach do gardła
gardła
grzyby sól gorzka
herbata str Ģ czkowe i wyroby z nich,
ziarno soi i wyroby z soi
kakao Ļ mietana
kawa, tak Ň e rozpuszczalna (instant) tłuszcz
lody woda do picia
woda fluorkowana do u Ň ytku wewn ħ trznego (przygotowanie potraw)
woda fluorkowana do u Ň ytku zewn ħ trznego
Zabronione czasowo (zwłaszcza w pierwszych miesi Ģ cach):
jaja
mi ħ so
masło
ryba
mleko
ser
Zabronione s Ģ wszelkie tłuszcze zwierz ħ ca: Ļ mietana, masło, jogurt zawieraj Ģ cy tłuszcz, jaja, ser z
zawarto Ļ ci Ģ tłuszczu.
Po 6-10 tygodniach mo Ň na wł Ģ czy ę troch ħ jogurtu beztłuszczowego bez dodatków oraz twarogu z
mleka surowego (niehomogenizowanego) odtłuszczonego lub ma Ļ lanki odtłuszczonej bez dodatku
soli.
JOGURT ODTŁUSZCZONY
W jogurcie własnej roboty z mleka pełnego niehomogenizowanego Ļ mietana na górze oddziela si ħ jak
skórka i zostaje jogurt odtłuszczony.
TWARÓG ODTŁUSZCZONY
Twaróg z mleka surowego odtłuszczonego: zamkni ħ te opakowanie mleka trzyma ę 24-28 godzin w
ciepłej wodzie (w garnku wypełnionym w 3/4 wod Ģ , podgrza ę Ň eby było tylko troch ħ cieplejsze ni Ň
temperatura komfortu dla palców czy dłoni, nie zagotowywa ę , nie przegrzewa ę , temperatura MUSI
BY Ę poni Ň ej 49 °C, wy Ň sze temperatury niszcz Ģ enzymy znajduj Ģ ce si ħ w surowym mleku, wył Ģ czy ę ,
zostawi ę , po paru godzinach i na noc znowu podgrza ę do tej samej temperatury). Po 26-30 godzinach
wida ę oddzielenie serwatki. Przela ę przez płótno (nie tak g ħ ste jak do wyciskania soków) na sitku.
Płótno do sera zło Ň one w kilka warstw mo Ň na wykorzysta ę do soków. Po ostygni ħ ciu do lodówki.
Zostawi ę troch ħ serwatki, Ň eby nie wysychało.
Sposoby przygotowania:
- rozbełta ę z jogurtem na sos (dresing) do sałatek
- z pomidorami jako mała przek Ģ ska
- do sałaty li Ļ ciastej wraz z olejem lnianym
Pozostałe zwierz ħ ce odstawi ę na 2 lata.
NACZYNIA
NIE U ņ YWA Ę : szybkowarów, naczy ı i sztu ę ców aluminiowych, ani alufolii. Szczególnie soki i
rozdrobnione jarzyny nie mog Ģ si ħ styka ę z aluminium.
U ņ YWA Ę : wyrobów ze stali nierdzewnej, szkła, emaliowanych, ceramicznych.
NIE U ņ YWA Ę kuchni mikrofalowych.
ZALECANE OWOCE
Nale Ň y je Ļę surowe owoce w du Ň ych ilo Ļ ciach (NIE Z PUSZEK ANI SŁOIKÓW)
Banany
Melony
Brzoskwinie
Morele
Czere Ļ nie, wi Ļ nie
Papaja
Grejpfruty
Persimon
Gruszki
Pomara ı cze
Jabłka
Porzeczki
Mango
ĺ liwki
Mandarynki
Winogrona
Gruszki i Ļ liwki uduszone s Ģ łatwiej strawne.
Mo Ň na te Ň je Ļę OWOCE DUSZONE we własnym soku.
Mo Ň na je Ļę owoce suszone łagodnym ciepłem i bez siarczynowania, jak rodzynki, brzoskwinie,
daktyle, figi, morele, Ļ liwki lub owoce mieszane - opłuka ę , namoczy ę i udusi ę .
SUROWY PRZECIER JABŁKOWY: robi si ħ na cz ħĻ ci miel Ģ cej prasy Norwalk - jako deser, mi ħ dzy
posiłkami, wieczorem, na noc.
GOTOWANY PRZECIER JABŁKOWY: jabłka pokrajane i oczyszczone z gniazd nasiennych zala ę
do 3/4 wysoko Ļ ci wod Ģ (nie przykrywa ę wod Ģ ). Doprowadzi ę pod przykryciem do wrzenia,
zmniejszy ę ogie ı i chwil ħ pogotowa ę na małym ogniu. Przepu Ļ ci ę przez r ħ czny młynek do potraw
(„Forley food mill”) - skórki zostan Ģ na nim. Mo Ň e sta ę w nocy na stoliku przy łó Ň ku pacjenta - dobry
w biegunce, niestrawno Ļ ci. Gdy jabłka wczesne, kwa Ļ ne, mo Ň na słodzi ę . Nie wolno gdy biegunka,
tak Ň e miodem ani słodzikami. W biegunce nie mo Ň na surowych wczesnych kwa Ļ nych jabłek - wtedy
ubiegłoroczne. Ponadto jabłka surowe obrane ze skórki, pieczone, kompot jabłkowy z rodzynkami.
PRZECIER MARCHWIOWO-JABŁKOWY + troszk ħ soku pomara ı czowego + troszk ħ rodzynek:
jako II Ļ niadanie dla dzieci - poprawia uwag ħ na lekcjach, stopnie, wzmacnia układ odporno Ļ ciowy
(mniej przezi ħ bie ı )..
ZABRONIONE (patrz lista)
Wszystkie owoce jagodowe i ananasy; ich kwasy aromatyczne wywołuj Ģ niekorzystne reakcje.
Awokado, orzechy - zbyt du Ň o kwasów tłuszczowych.
Ogórki - zbyt du Ň o sodu i Ņ le ł Ģ cz Ģ si ħ z sokami (niestrawno Ļę )
Str Ģ czkowe - suche nasiona zawieraj Ģ inhibitory enzymów, utrzymuj Ģ ce je „w stanie u Ļ pienia”.
Dlatego powoduj Ģ gazy.
( ĺ wie Ň a fasolka szparagowa i groszek zielony s Ģ dopuszczalne. Wyj Ģ tkowo mo Ň na wrzuci ę do zupy
gar Ļę soczewicy dla zmiany smaku, generalnie unika ę .)
Kiełki - zawieraj Ģ niekompletne aminokwasy, wywołuj Ģ ce tocze ı (ro Ļ liny tak broni Ģ si ħ przed
zwierz ħ tami).
Dopuszcza si ħ jako przek Ģ sk ħ jedn Ģ kromk ħ dziennie chleba Ň ytniego pełnoziarnistego na zakwasie -
bezsolnego (pod warunkiem spo Ň ycia zaleconych potraw, nie zamiast, przy dobrym apetycie). Dlatego
nie opłaca si ħ wypieka ę samemu.
SOKI
Ł Ģ cznie 13 szklanek po 250 ml soków dziennie, co odpowiada ok. 7,5 kg surowca. Co godzin ħ 1
szklank ħ (od 8.00 do 20.00). ĺ wie Ň e (nie z puszek ani kartoników).Wypija ę natychmiast po
przygotowaniu. Enzymy oksydacyjne w ci Ģ gu pół godziny trac Ģ do 60% aktywno Ļ ci pod wpływem
tlenu z powietrza, Ļ wiatła i temperatury.
Sok pomara ı czowy (jedna szklanka na Ļ niadanie)
Sok jabłkowo-marchwiowy - cztery szklanki dziennie
Sok z zielonych cz ħĻ ci ro Ļ lin - cztery szklanki dziennie
Sok winogronowy
Sok grejpfrutowy
Sok jabłkowy
Sok pomidorowy
NIE PI Ę WODY (aby zmie Ļ ciły si ħ soki i zupa)
Zacz Ģę od mniejszych ilo Ļ ci, zwi ħ ksza ę stopniowo.
PRZYGOTOWANIE SOKÓW
SOKI CYTRUSOWE: na r ħ cznym lub elektrycznym wyciskaczu ze sto Ň kiem. Niedopuszczalne
wyciskanie całej połówki ze skór Ģ (szkodliwe kwasy tłuszczowe i substancje aromatyczne na
powierzchni).
POZOSTAŁE SOKI: surowiec utrze ę (zemle ę na miazg ħ ), mas ħ wło Ň y ę na kawałek płótna (na
Ļ rodek), zło Ň y ę je na trzy wszerz i wzdłu Ň i wycisn Ģę przez pras ħ . (S Ģ elektryczne, najlepsze prod.
Norwalk, na stronie internetowej www.gerson.org podano Ņ ródła, równie Ň u Ň ywanych. S Ģ te Ň prasy
r ħ czne prod. K & K. Mo Ň na sokowirówk Ģ Champion, ale prasa lepsza.
Sposób „zza Buga”: przecier zawini ħ ty w płótno umie Ļ ci ę w garnku, przyło Ň y ę kr ĢŇ kiem z bardzo
grubej sklejki który posłu Ň y jako „tłok” prasy, garnek oprze ę dnem o wewn ħ trzn Ģ framug ħ drzwi,
kr ĢŇ ek ze sklejki dociska ę podno Ļ nikiem samochodowym którego „stopa” b ħ dzie si ħ opierała o
przeciwległ Ģ framug ħ .) W sokowirówkach nie przechodzi do soku wi ħ kszo Ļę minerałów oraz
niekorzystnie zmienia si ħ ładunek elektryczny. Sok z sokowirówki szybko si ħ rozwarstwia, z prasy
pozostaje homogenny nawet po 2 godzinach. [Mo Ň liwe uzasadnienie: sokowirówka wyci Ģ ga sok z
wodniczki zajmuj Ģ cej gros komórki ro Ļ linnej, cytoplazma o bardziej Ň elowatej konsystencji
(zawieraj Ģ ca wi ħ kszo Ļę minerałów), która znajduje si ħ na obwodzie komórki, pozostaje w odpadach]
Przygotowuj Ģ c soki zostawi ę troch ħ miejsca na roztwór potasu.
Przy pocz Ģ tkowej nadwra Ň liwo Ļ ci miesza ę soki z rzadkim przecedzonym kleikiem owsianym w
stosunku 1:1, potem wystarcz Ģ dwie ły Ň ki kleiku a Ň do zaadaptowania si ħ .
SOK MARCHWIOWO-JABŁKOWY - w równych cz ħĻ ciach.
Nie obiera ę jabłek. Pokraja ę i usun Ģę gniazda nasienne. Nie skroba ę marchwi, tylko umy ę .
Tylko sok marchwiowo-jabłkowy mo Ň na w razie konieczno Ļ ci przechowywa ę przez 2-3 godziny w
termosie (nie w lodówce). Najlepsze jabłka na sok - Mc Intosh. Mog Ģ by ę Greenings, Jonathan,
Boskop, Granny Smith. Natomiast Golden Delicious czy Rea s Ģ za słodkie na sok, mog Ģ by ę na
surowo i do potraw. Bywaj Ģ odmiany niezbyt soczyste (m Ģ czyste), wtedy nie na soki,
SOK Z ZIELONYCH CZ Ħĺ CI RO ĺ LIN: Postara ę si ħ o jak najwi ħ cej rodzajów li Ļ ci z poni Ň szej listy:
Li Ļ cie z czerwonej kapusty (2-3 li Ļ cie)
Młode li Ļ cie buraczane (ze Ļ rodka., zewn ħ trzne maj Ģ za du Ň o kwasu szczawiowego)
Bo ę wina (szerokoogonkowa?)
Endywia
Sałata kompasowa (skarola)
Sałata rzymska
Nasturcja (rukiew wodna) (1/4 p ħ czka)
Sałata siewna (ró Ň ne odmiany, w tym głowiasta)
Sałata głowiasta czerwona [?] (redhead lettuce, red lettuce)
Bib [?] lettuce [??]
Kawałek zielonej papryki (1/4 mniejszego str Ģ ka)
Na ka Ň d Ģ szklank ħ soku doda ę jedno Ļ rednie jabłko.
Do tego soku nie wolno dodawa ę płynu Lugola.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin