1 l czystej wódki 45-procentowej 4 goździki 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/5 gałki muszkatołowej (startej lub pokrojonej) 2 ziarna ziela angielskiego świeża skórka z 1/8 pomarańczy szczypta czarnego pieprzu 1/3 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy (1,6 dag) 1 łyżka miodu (najlepiej lipowego lub wiolokwiatowego) karmel z 4 - 5 łyżek cukru
Jeśli miód jest zestalony, należy go rozpuścić, wstawiając słoik do garnka z ciepłą, nie przekraczającą temperatury 40ºC, wodą. Cukier na karmel rozpuścić w rondelku, podgrzewając na małym ogniu, a następnie rozprowadzić niewielką ilością gorącej wody.
Wszystkie składniki zalać wódką w słoju lub gąsiorku. Zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Wyciąg zlać, zostawić do sklarowania. Po 2 tygodniach ostrożnie, żeby nie poruszyć osadu, zlać (najlepiej rurką) gotową nalewkę do butelek.
tymon2122