Złota jesień.doc

(21 KB) Pobierz
Złota jesień

Złota jesień

1 l czystej wódki 45-procentowej
4 goździki
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/5 gałki muszkatołowej (startej lub pokrojonej)
2 ziarna ziela angielskiego
świeża skórka z 1/8 pomarańczy
szczypta czarnego pieprzu
1/3 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy (1,6 dag)
1 łyżka miodu (najlepiej lipowego lub wiolokwiatowego)
karmel z 4 - 5 łyżek cukru

Jeśli miód jest zestalony, należy go rozpuścić, wstawiając słoik do garnka z ciepłą, nie przekraczającą temperatury 40ºC, wodą.
Cukier na karmel rozpuścić w rondelku, podgrzewając na małym ogniu, a następnie rozprowadzić niewielką ilością gorącej wody.

Wszystkie składniki zalać wódką w słoju lub gąsiorku.
Zamknąć i odstawić na 3 tygodnie.
Wyciąg zlać, zostawić do sklarowania.
Po 2 tygodniach ostrożnie, żeby nie poruszyć osadu, zlać (najlepiej rurką) gotową nalewkę do butelek.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin