Tort ananasowy.rtf

(9 KB) Pobierz
Tort ananasowy

Tort ananasowy

 

Składniki na 12 porcji:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

6 łek mąki pszennej

6 łek mąki ziemniaczanej

łeczka proszku do pieczenia

2 łeczki Żelatyny WINIARY

puszka ananasa w plastrach

2 i 1/2 szklanki kremówki

pół szklanki cukru pudru

torebka cukru waniliowego

5 dag wiórków kokosowych

200 g gorzkiej czekolady

kilka obranych migdałów

3 cząstki pomarańczy

uszcz do wysmarowania formy

polewa:

150 g gorzkiej czekolady (tartej)

100 g cukru pudru

2 łki masła

125 ml słodkiej śmietany

Śnieżynka Winiary

łka rumu

 

Na teflonowej patelni upraż wiórki kokosowe. Następnie posmaruj tłuszczem tortownicę o średnicy 26 cm i obsyp ją wiórkami (dwie łki odłóż).

 

Białka ubij z cukrem na sztywną pia. Dodaj (po jednym) żółtka, delikatnie wymieszaj. Teraz wsyp obie mąki przesiane z proszkiem, ciasto powoli wymieszaj ł.

 

Ciasto nałóż do tortownicy, piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij z formy i ostudź.

 

Żelatynę spożywczą namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Ananasa osącz z zalewy, kilka plastrów odłóż do dekoracji, a resztę pokrój w małą kostkę.

 

2 szklanki kremówki ubij z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę podgrzej, aż się rozpuści, wymieszaj z niewielką ilością bitej śmietany, po czym połącz z pozostałą śmietaną i podziel ją na 2 części. Pierwszą połącz z pokruszoną czekoladą (50 g), a drugą z pokrojonym ananasem.

 

Upieczony wcześniej biszkopt przekrój na 3 krążki. Od dołu posmaruj go kremem z czekoladą, następny krążek kremem ananasowym, złóż.

 

Teraz przygotuj polewę: czekoladę, śmietankę, masło i cukier rozgrzej na małym ogniu. Przetrzyj na gładką masę, dodaj rum, wymieszaj i polej nią tort. Wierzch tortu udekoruj ananasem i cząstkami pomarańczy. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

 

Pozostałą kremówkę ubij i posmaruj nią boki tortu. Ciasto ozdób kleksami Śnieżynki, ananasem i wiórkami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin